Генпрокурор заявив, що потерпілими під час подій Євромайдану визнано 1800 осіб

Генпрокурор заявив, що потерпілими під час подій Євромайдану визнано 1800 осіб

18 Лютого 2018
1240
18 Лютого 2018
14:01

Генпрокурор заявив, що потерпілими під час подій Євромайдану визнано 1800 осіб

1240
Юрій Луценко, генеральний прокурор України, заявив, що у суди у справах подій під час Євромайдану направлено 161 обвинувальний акт стосовно 252 осіб.
Генпрокурор заявив, що потерпілими під час подій Євромайдану визнано 1800 осіб
Генпрокурор заявив, що потерпілими під час подій Євромайдану визнано 1800 осіб

Про це він сказав 18 лютого, під час відкриття виставки у Мистецькому арсеналі, присвяченій учасникам Революції гідності, повідомляє «Укрінформ».

«Ми маємо 1800 потерпілих осіб, які визнані в цьому статусі і стежать за судами, очікуючи перших вироків; маємо 412 вручених і оголошених у юридичному сенсі слова підозр, з них 48 високопосадовцям тієї влади, 208 - правоохоронцям. Серед них 27 слідчих, які знущалися з учасників мирних демонстрацій, 20 прокурорів, 16 суддів. У суди направлено 161 обвинувальний акт щодо 252 осіб», - сказав Юрій Луценко.

Скільки журналістів серед тих осіб, які визнані потерпілими, генпрокурор не вказав.

Він поінформував, що за результатами судового розгляду винними визнано 50 осіб, щодо 43 із них ухвалено обвинувальні вироки.

«Це лише перші результати судів, та ці процеси були відносно короткими. Головне зараз відбувається в судах, де розглядаються дії виконавців злочинних наказів, у першу чергу спецпідрозділу "Беркуту", "Чорної сотні" та інших сумнозвісних дійових осіб тих сумнозвісних днів. Ці суди не можуть бути швидкими, якщо ми хочемо справді законних рішень», - наголосив керівник ГПУ.

Раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що поділяє невдоволення суспільства темпами розслідування злочинів проти Майдану та швидкістю судових процесів. Водночас він наголосив на необхідності бездоганної доказової бази і неухильного дотримання всіх процесуальних норм. Президент також наголосив, що ухвалив рішення взяти участь у судовому процесі щодо розслідування злочинів, скоєних проти Майдану у 2014 році.

За даними Генпрокуратури, під час Євромайдану у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

Нагадаємо, 26 січня в Дніпропетровській обласній прокуратурі повідомили, що через розгін місцевого Євромайдану і побиття «тітушками» учасників мирної акції під Дніпропетровською ОДА 26 січня 2014 року усі 8 кримінальних проваджень, розслідуваних прокуратурою, передані до суду, 7 осіб наразі засуджені.

26 січня 2014 року близько 300 осіб напали на учасників Євромайдану в Дніпропетровську біля обласної державної  адміністрації.   Під час протистояння було поранено двох операторів 34-го каналу Сергія Кочета і Даніїла Петерімова і побито журналістку  того ж каналу Наталію Свєтлову. В операторів стріляли  з травматичної зброї, їхні камери було пошкоджено. Наталія Свєтлова також отримала пошкодження від побиття палками. У знімальну групу телеканалу ICTV під час протистояння учасників мітингу та «тітушок» полетіло каміння. У шию поранено оператора каналу ICTV Дениса Синьогіна, камеру розбито. Також постраждали кореспондентка 9-го каналу Ольга Владимирова і та журналістка радіо «Ера» Наталя Біловицька. У кореспондента газети «Вести» Ярослава Маркіна було розбито ноутбук та викрадено модем.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1240
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду