Життя без Vodafone. Як «Фенікс» гібридно «скріплює» окуповані райони

Життя без Vodafone. Як «Фенікс» гібридно «скріплює» окуповані райони

6 Лютого 2018
4883
6 Лютого 2018
11:30

Життя без Vodafone. Як «Фенікс» гібридно «скріплює» окуповані райони

Євген Середа
Журналіст
4883
Відсутність зв'язку Vodafone і жалюгідна альтернатива у вигляді «Фенікса» — не те питання, яке змусить донеччан бунтувати. Та рішучих противників окупації, вочевидь, побільшає.
Життя без Vodafone. Як «Фенікс» гібридно «скріплює» окуповані райони
Життя без Vodafone. Як «Фенікс» гібридно «скріплює» окуповані райони

У Донецьку, як і раніше, відсутній мобільний зв'язок Vodafone. Це питання розглядалося на недавньому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську. Проросійська сторона публічно заявляє, що шанси на відновлення мережі високі, і просить Vodafone надіслати своїх фахівців. За словами ж українських представників, усі спроби усунути несправності блокуються бойовиками. У Міністерстві з питань окупованих територій зазначають, що незаконні формування досі не надали гарантій безпеки співробітникам Vodafone для проведення ремонтних робіт. Найбільш імовірна причина припинення зв'язку — відсутність електроживлення на непідконтрольній території.

Тим часом місцеві жителі їздять по всьому місту, ходять на мости й лазять по дахах, аби зловити сигнал Vodafone та поговорити з родичами. У рази зросла кількість абонентів сепаратистського «Фенікса», що працює на віджатих потужностях «Київстару». На чому непогано заробляє окупаційна адміністрація й перекупники стартових пакетів. Придбати «Фенікс» можна тільки в поштових відділеннях, вистоюючи довгі й виснажливі черги. Працює він із перебоями навіть у зоні свого покриття. Додзвонитися на територію, підконтрольну Україні, вкрай проблематично. Тим часом, щоби придбати стартовий пакет «народного» оператора, потрібно надати цілий список документів і укласти спеціальну угоду.

Днями один мій знайомий, який нині перебуває в Донецьку, надіслав мені сфотографований бланк договору. Ось він:

Найбільш примітний у ньому цей фрагмент:

«Соглашение об оказании услуг подвижной (мобильной) связи (далее по тексту Соглашение) на условиях, опубликованных на сайте Оператора phoenix-dnr.ru, является публичным. Данное соглашение согласно действующему законодательству является договором присоединения, т. е. условия соглашения определяются Оператором в одностороннем порядке и могут быть приняты абонентом не иначе как путем присоединения к предложенному соглашению в целом. С момента подписания данного согласия, Соглашение считается заключенным со стороны Абонента путем полного и безоговорочного принятия условий Соглашения и всех приложений к нему».

Умови користування «Феніксом» розписані на вісім сторінок. Усе дуже офіціозно і «скріплювально». Особливої уваги заслуговують кілька пунктів:

- на одну особу не може бути оформлено понад п'ять стартових пакетів;

- абонент не має права передавати свою SIM-карту в користування третій особі;

- не рідше одного разу на місяць власник стартового пакету повинен відвідувати сайт phoenix-dnr.ru для ознайомлення зі змінами умов угоди, користування, тарифів та іншою інформацією;

- юридичні особи та підприємці мають вести облік паспортних даних, адрес місць реєстрації та ідентифікаційних кодів своїх працівників, яким були видані SIM-карти, і за запитом передавати зазначені дані оператору;

- якщо абонент не користується протягом трьох місяців послугами, на які не нараховується плата і які вимагають додаткових мережевих ресурсів (голосова пошта, передача даних, факсів тощо), оператор має право їх відключити;

- якщо абонент не користується SIM-картою три місяці поспіль, постачальник послуг має право позбавити його доступу до мережі й розірвати договір;

- оператор може призупиняти надання послуг, якщо буде виявлено факт неправомірної передачі SIM-карти третій особі;

- сторони угоди звільняються від відповідальності за невиконання або неналежне виконання обов'язків за договором, якщо це сталося внаслідок обставин непереборної сили — стихійний лих, війни чи воєнних дій, страйків або актів органів влади…

Отже, як пророкує сепаратистський лозунг, усе тільки починається… Тим часом у Донецьку, за словами місцевих жителів, наростає суспільне невдоволення мобільною політикою окупаційної адміністрації. Люди масово обурюються і звинувачують бойовиків.

В одному з жовтневих матеріалів ми говорили про те, що різке відключення Vodafone принесе окупантам чимало соціальних проблем; інша справа — диверсії та блокування, які можуть поступово змушувати тамтешнє населення переходити з «ворожого» оператора на «вітчизняний». Сьогодні, схоже, ми спостерігаємо якийсь гібридний варіант, коли на значній частині непідконтрольної території Vodafone відключений, а бойовики, публічно запрошуючи фахівців для проведення ремонтних робіт, не поспішають із наданням гарантій безпеки й таким чином блокують відновлення мережі.

Судячи з усього, відсутність зв'язку Vodafone і жалюгідна альтернатива у вигляді «Фенікса» — не те питання, яке змусить донеччан бунтувати. Ціна будь-якого протесту на захопленій території може виявитися занадто дорогою. Водночас рішучих противників окупації — на тлі мобільного колапсу вкупі з іншими локальними проблемами — вочевидь, побільшає. Враховуючи, що прихильників проросійського сепаратизму, які ніколи не становили місцевої більшості, з кожним роком війни стає все менше.

Фото: dan-news

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду