“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.

11 Грудня 2001
853
11 Грудня 2001
10:23

“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.

853
Тиждень з 4-го по 11-е грудня Досить часто можна почути: Я пішла за хлібом. Він звернувся за допомогою. Навіть: Я пішла за водою. По-українськи ж правильно буде: Я пішла по хліб. Він звернувся по допомогу. Я пішла по воду. А от роки спливають за водою.
“Детектор медіа” разом з інтернет-виданням “Ефір України” продовжує мовний практикум для наших радійників та телевізійників.
Наче все ясно, наче ми знаємо, як правильно, але однак говоримо ж. До речі, те ж саме слово «правильно». Ми робимо, пишемо чи щось іще згідно правила, отже – правильно. Проте досить часто можна почути я дію вірно. А от порівняйте: вірно служить; вірна дружинонька… Відчуваєте різницю?

Днями почула вислів: «В структурі ВВП США 40%… складають саме іпотечні кредити, у нас їх доля просто нищівно мізерна». Почнемо з того, що не доля (судьба), а частка (доля). Але це традиційна помилка, і не вона привернула мою увагу. Зачепило мене оте нищівно мізернауничтожающе мизерная, сокрущающе мала. Можливо, мізерна частка іпотечних кредитів не на користь економіці, але ж вона не нищить її. Тоді про що мова? Швидше за все це «ничтожно мала». В такому випадку достатньо було одного слова «мізерна» (стор. 313 Російсько-українського словника під редакцією Л. Булаховського та М. Рильського, М., 1948).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
директор фірми “Ефір-Україна”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
853
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду