Донецький інститут інформації дослідив, що зроблено у 2017 році під час реалізації плану щодо реінтеграції Донбасу

Донецький інститут інформації дослідив, що зроблено у 2017 році під час реалізації плану щодо реінтеграції Донбасу

25 Грудня 2017
1402
25 Грудня 2017
11:00

Донецький інститут інформації дослідив, що зроблено у 2017 році під час реалізації плану щодо реінтеграції Донбасу

1402
До річниці затвердження Кабінетом міністрів України розпорядження «Про затвердження плану заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження» аналітична група громадської організації «Донецький інститут інформації» ( ДІІ) провела моніторинг виконання окремих пунктів документу органами державної влади
Донецький інститут інформації дослідив, що зроблено у 2017 році під час реалізації плану щодо реінтеграції Донбасу
Донецький інститут інформації дослідив, що зроблено у 2017 році під час реалізації плану щодо реінтеграції Донбасу

Про це повідомляється на сайті «Новости Донбасса».

Документ був затверджений Кабміном 11 січня 2017 року. Згідно з документом, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб щокварталу до 15 числа наступного місяця зобов’язане надавати інформацію про стан виконання плану заходів, а також разом з іншими державними органами, залученими до виконання плану заходів, виконувати завдання плану заходів з дотриманням вимог законодавства.

ГО дослідила виконання палуну щодо роботи пропускних пунктів, порядку переміщення через лінію розмежування, налагодження зв’язків з мешканцями непідконтрольних територій, економіки та бізнесу. Крім того аналітики досліджували питання щодо мовлення та медіа.

У моніторингу зазначено, що у цьому напрямку документом передбачені такі напрямки роботи:

1) розповсюдження соціальної реклами, відеороликів, спрямованих на формування толерантного суспільства;

2) популяризацію книг, художніх альбомів, аудіо- та аудіовізуальних творів українських авторів серед громадян, які проживають на неконтрольованій території, та їх розповсюдження;

3) сприяння дотриманню принципу незалежності та самостійності засобів масової інформації шляхом створення умов для поширення інформації державною та іншими мовами (в тому числі російською);

4) сприяння виданню і розповсюдженню аудіо- та аудіовізуальних творів, друкованих видань різними мовами.

«У Концерні радіомовлення, радіозв’язку та телебачення України повідомили, що за 9 місяців 2017 року на виконання рішення Комісії з питань забезпечення стабільного  функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, яка діє при Міністерстві інформаційної політики України, було встановлено 6 нових радіомовних FM-передавачів різної потужності разом з антенно-фідерними системами; встановлено середньохвильовий передавач потужністю 25 кВт разом з антенно-фідерною системою; розпочато мовлення програми ТОВ "Інформаційне агенство ПравдаТут" у цифровому мультиплексі ТБ-передавача 22 ТВК стандарту DVB-T; підвищено потужність до 2,0 кВт аналогового телевізійного передавача 61 ТВК телеканалу "ДоТебе"; виконано роботи з перенесення із селища міського типу Очеретине до міста Авдіївки двох аналогових телевізійних передавачів 12 ТВК та 30 ТВК», – повідомляє ГО.

Крім того, у моніторингу йдеться про те, що Нацрада роботи з розширення покриття радіо- та телемовлення, видає ліцензії на мовлення та інформує про завершення будівництва телекомунікаційної вежі у Бахмутівці Луганської області заввишки 134 метри.

Також згадується Міністерство інформаційної політики України, яке розробило Стратегію інформаційної реінтеграції Донбасу.

«На КПВВ в зоні АТО безкоштовно розповсюджуються друковані газети "Факти Донбасу" (комерційна), "Донбас Інформ" (Міністерство інформаційної політики), "Вісті Донбасу" (Донецька обласна військово-цивільна адміністрація). За участі МІПу проводяться всеукраїнські та регіональні інформаційні кампанії з подолання суспільних стереотипів щодо мешканців Донбасу», – йдеться в моніторингу Донецького інституту інформації.

Дослідивши вищезгадані напрямки щодо виконання плану по реінтеграції Донбасу,  ГО прийшла до висновків, що план заходів частково виконується, але не вирішує стратегічні питання. Також зазначено, що документ потребує оновлення й формування нових практичних та чітких цілей через залучення до цього процесу громадськості та міжнародних організацій.

«Плану необхідна зрозуміла система оцінки та моніторингу виконання. Оцінкою успішності можуть бути кількісні показники залученності мешканців непідконтрольних територій до українського суспільного», – зазначено у моніторингу ГО.

Нагадаємо, 7 грудня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України», яким узаконено поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення замість ліцензій за заявковим принципом на позаконкурсних підставах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1402
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду