В Україні відзначили 80-річчя дисидента, журналіста, політичного діяча В’ячеслава Чорновола

В Україні відзначили 80-річчя дисидента, журналіста, політичного діяча В’ячеслава Чорновола

24 Грудня 2017
3054
24 Грудня 2017
15:26

В Україні відзначили 80-річчя дисидента, журналіста, політичного діяча В’ячеслава Чорновола

3054
Президент України Петро Порошенко звернувся до Українського народу з нагоди 80-річчя від дня народження видатного політичного і державного діяча, правозахисника, Героя України В'ячеслава Чорновола, життя якого трагічно обірвалося 25 березня 1999 року в автомобільній аварії. Тоді відомому українцеві, кандидатові у президенти було 62 роки.
В Україні відзначили 80-річчя дисидента, журналіста, політичного діяча В’ячеслава Чорновола
В Україні відзначили 80-річчя дисидента, журналіста, політичного діяча В’ячеслава Чорновола

Звернення оприлюднене на офіційному сайті глави держави. 

«Один із натхненників таких доленосних подій в історії нашої держави, як проголошення Декларації про державний суверенітет України та Акта проголошення незалежності України, він присвятив усе життя здобуттю кращої долі для рідної землі та свого народу. Постать В'ячеслава Максимовича назавжди стала символом боротьби за права вільної людини у незалежній державі, а його ім’я - золотим рядком в історії нашої країни. В'ячеслав Чорновіл, справжній державник, непересічна особистість, відданий патріот України, став легендою нації», - зазначив Петро Порошенко.

Президент України процитував вислів В’ячеслава Чорновола: «Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні - маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши».

«Незламний борець за демократію, волю й незалежність України, В.Чорновіл надихає нас на перемогу у гібридній війні, розв’язаній проти України нащадками тоталітарного комуністичного режиму - того, що безуспішно намагався упокорити дух і волю безстрашного українського дисидента. Усвідомлюючи, яку ціну українці сплатили за можливість скинути тоталітарне ярмо і вільно жити у своїй суверенній країні, маємо бути єдині як у протистоянні зовнішнім загрозам, так і у справі розбудови власної європейської держави. Саме на це були спрямовані державницькі зусилля В'ячеслава Чорновола», - наголосив глава держави.

У Львові 24 грудня вшанували пам’ять багатолітнього в’язня сумління, українського політика, діяча, лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола, повідомляє «Радіо Свобода».

У Львові громадські діячі, політики, представники місцевої влади поклали квіти до пам’ятника видатному українцеві. «Визнають мільйони, а наслідують сьогодні В’ячеслава Чорновола одиниці. Якби В’ячеслав Чорновіл був сьогодні з нами, він був би головним захисником України. Ми, хто шанує В’ячеслава Чорновола, знаємо його самопожертву, як він самовіддано себе віддавав ідеї української держави, і заради неї він відбув у тюрмах і таборах», – заявив на заході соратник Чорновола Ярослав Кендзьор.

У музеї «Тюрма на Лонцького», де В’ячеслав Чорновіл сидів в одній із камер у 1967 і 1972 роках, коли двічі був арештований і засуджений, відбулася зустріч «Я горджуся за своє покоління». Його соратники поділились спогадами і оцінювали діяльність державного діяча. Вечір пам’яті запланований і у Львівській філармонії.

Нагадаємо, В’ячеслав Чорновіл 15 років провів у неволі за свою українську позицію, громадську діяльність, публіцистику. Адже він був блискуче володів словом. Він вийшов на волю у 1985 році і одразу у Львові зайнявся активною діяльністю. Наприкінці 80-х збирав із соратниками масові мітинги. У 1990 році В’ячеслав Чорновіл керував Львівщиною і був обраний народним депутатом України. Двічі був кандидатом на виборах президента України. У 1991 році був другим після Леоніда Кравчука, а у 1999 був єдиним реальним опонентом владного кандидата, але його життя раптово обірвалося на українській дорозі. За офіційною версією, автомобіль В’ячеслава Чорновола 25 березня 1999 року врізався в «КамАЗ» із причепом. В’ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці ДТП. Слідство упродовж років озвучує різні версії, але друзі і син загиблого Тарас Чорновіл переконані, що це було політичне вбивство.

Генеральний прокурор Юрій Луценко пообіцяв парламентарям розслідувати обставини смерті лідера «Народного руху України» В’ячеслава Чорновола, як тільки завершить справи екс-президента Віктора Януковича і Майдану.

Нагадаємо, напередодні 80-річчя з дня народження Героя України, видатного українського громадсько-політичного діяча В’ячеслава Чорновола відбулось вручення премії його імені за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики.

Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак вручив диплом лауреата Премії  імені В’ячеслава Чорновола львівському журналісту Зиновію Суходубу за роботу-диптих (книга разом із компакт-диском) «Ліна Костенко: «Любов’ю-пам’яттю причастя» (Діалоги з Поетесою).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3054
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду