Мешканці Донбасу найбільше довіряють «сарафанному радіо» - опитування

Мешканці Донбасу найбільше довіряють «сарафанному радіо» - опитування

19 Грудня 2017
994
19 Грудня 2017
17:21

Мешканці Донбасу найбільше довіряють «сарафанному радіо» - опитування

994
Директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна зазначила, що досвід проведення опитувань на територіях, які контролює Україна, свідчить, що суспільні настрої міняти можна, і вони міняються. За її словами, що основним джерелом інформації, якому люди довіряють на Донбасі, є «сарафанне радіо».
Мешканці Донбасу найбільше довіряють «сарафанному радіо» - опитування
Мешканці Донбасу найбільше довіряють «сарафанному радіо» - опитування

Про це вона сказала 19 грудня під час круглого столу, посилаючись на результати опитування, повідомляє «Укрінформ».

«Суспільні настрої не є сталі, якими б вони зараз не були інфікованими на окупованих територіях, вони можуть бути змінені», - переконана Ірина Бекешкіна.

Вона також висловила думку, що зараз чи не найбільш актуальною є проблема, що робити з окупованими територіями. 

«І тут пряме значення має те, що відбувається на територіях, які контролює Україна. Тому що коли ми питаємо у населення цього регіону - Донецької і Луганської областей, - що найбільш важливо для реінтеграції територій, які окуповані, абсолютно переважає точка зору: успішність політики на тих територіях, які контролює Україна. Чим більш успішною буде там реінтеграція, чим більш успішними вони будуть економічно, тим більш привабливими вони будуть для людей, які зараз перебувають на окупованих територіях», - сказала Бекешкіна.

Соціолог додала при цьому, що основним джерелом інформації, якому люди довіряють, є «сарафанне радіо» - родичі, друзі, знайомі і громадські організації.

«Половина населення на контрольованих Україною територіях має постійні зв’язки і комунікацію зі своїми родичами, близькими, друзями на територіях окупованих. Тому те, що вони будуть говорити про те, як вони живуть тут, буде дуже важливим для формування громадської думки там», - наголосила вона.

При цьому, за її словами, більшість українців не вважають, що Донбас можна відокремити від України. «Якщо говорити про реалії, то реалія перша - більшість населення України, причому у всіх регіонах, не вважає, що  Донбас треба відокремити і далі поводитися так, наче це Абхазія чи Придністров’я. Що б не говорили наші політики, це не є прийнятним для громадян України», - підкреслила Бекешкіна.

Водночас вона висловила сподівання, що за останній рік Україна змогла в цьому переконати і закордонних коллег, і партнерів, де теж така точка зору була.

«По-друге, більшість населення України не вважає людей, які залишилися на окупованих територіях, якимись зрадниками. Це не так. Абсолютна більшість вважає, що вони жертви, заручники обставин, які склалися. І це дуже важливо», - сказала соціолог.

Нагадаємо, на думку першої заступниці міністра інформаційної політики Еміне Джапарової, українські інформаційні телеканали приділяють недостатньо уваги висвітленню тем Донбасу та анексії Криму. За її словами, у тематиці інформаційних каналів Крим займає 2%, Донбас - 6,7%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
994
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду