Громадські організації надіслали до Ради проект закону щодо доступу

Громадські організації надіслали до Ради проект закону щодо доступу

14:16,
4 Грудня 2017
1523

Громадські організації надіслали до Ради проект закону щодо доступу

14:16,
4 Грудня 2017
1523
Громадські організації надіслали до Ради проект закону щодо доступу
Громадські організації надіслали до Ради проект закону щодо доступу
Коаліція за зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ надіслала проект закону «Про внесення змін до окремих законів щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)» та пакет супровідних документів до Верховної Ради України

Про це повідомляє «Доступ до правди».

У законопроекті, зокрема, пропонується, по-перше, знизити ставку судового збору за оскарження права на доступ: для юридичної особи – з 1,6 тис до 640 грн (юридичною мовою: з 1 до 0,4 розміру прожиткового мінімуму), а для фізичної особи – з 640 до 160 грн (з 0,4 до 0,1 розміру прожиткового мінімуму).

По-друге, як повідомляється, знизити авансовий платіж за відкриття виконавчого провадження – фактично з 6,4 до 640 грн, тобто становити не 2, а 0,2 % мінімального розміру заробітної плати.

Відповідні правки до закону «Про судовий збір» підготував юрист Інститут масової інформації (ІМІ) Роман Головенко.

 «Після змін 2015 року до Закону України “Про судовий збір” судитися по простих адмінпозовах за інформацію стало дуже дорого. Відтепер, ЗМІ за один позов про доступ треба викласти 1600грн., а фізособі (наприклад, журналісту) – 640 грн.. Громадяни, особливо в регіонах – не тільки журналісти – взагалі не в стані потягнути такі суми, особливо якщо шлють кілька запитів, і всюди отримують відмови і відписки», - прокоментувала виконавча директорка Інституту масової інформації. Оксана Романюк.

Нагадаємо, до Коаліції «За зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ» увійшли ІМІ, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, «Центр UA», Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП), Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Ці ГО 10 квітня 2017 року підписали Меморандум для зниження фінансових бар’єрів при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Станом на 11 липня під Меморандумом за зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації поставили підписи ще 17 журналістів, фрілансерів та громадських активістів.

Станом на 12 липня ще 13 громадських активістів та журналістів долучилися до підписання Меморандуму за зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації.

Станом на 7 серпня до підписання Меморандуму за зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації долучилися 77 громадських активістів та журналістів.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду