Укргідрометцентр незаконно відмовив «Доступу до правди» у наданні інформації – юрист

Укргідрометцентр незаконно відмовив «Доступу до правди» у наданні інформації – юрист

16 Листопада 2017
1252
16 Листопада 2017
15:21

Укргідрометцентр незаконно відмовив «Доступу до правди» у наданні інформації – юрист

1252
Український гідрометеорологічний центр (Укргідрометцентр) відмовився надати сайту «Доступ до правди» інформацію про денні кількості опадів, посилаючись на те, що запитувана інформація не входить до його переліку публічної інформації
Укргідрометцентр незаконно відмовив «Доступу до правди» у наданні інформації – юрист
Укргідрометцентр незаконно відмовив «Доступу до правди» у наданні інформації – юрист

Про це стало відомо із відповіді розпорядника на запит користувача «Доступ до правди», повідомляє видання.

Запитувач, зокрема, просив Укргідрометцентр надати інформацію про денні кількісті опадів з початку 2017 року по теперішній час, зафіксованих озерною гідрометеорологічною станцією – Печеніги. А також інформацію про стан пожежної небезпеки та у який проміжок часу у 2017 році був запроваджений у Печенізькому районі Харківської області.

Юрист Центру демократії та верховенства права Христина Буртник зазначила, що у статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачений виключний перелік підстав, з яких розпорядник інформації має право відмовити у наданні інформації.

«Такої підстави, як "не підпадає до переліку видів публічної інформації", Законом не передбачено. Також розпорядники не мають права самостійно встановлювати своїми правовими актами будь-які інші підстави для відмови на запит. Тому, у даному випадку відмова є незаконною.

Окрім того, варто звернути увагу на природу таких "переліків". Законодавством не передбачена необхідність прийняття таких актів, хоча деякі розпорядники це і зробили. По суті такий Перелік може слугувати для запитувачів тільки орієнтиром щодо інформації, якою володіє розпорядник. Він не повинен бути вичерпним, адже у розпорядника може з’явитись нова інформація, яка по суті є публічною, але не внесена до Переліку. І таку інформацію розпорядник повинен надавати на запити», – прокоментувала юрист.

Також видання зазначає, що з 11 запитів, які Укргідрометцентр отримав на сайті «Доступ до правда», лише чотири були успішні, три прострочених та на чотири було відмовлено у наданні інформації.

 

Нагадаємо, за перше півріччя 2017 року суди першої інстанції в Україні отримали 194 справи про порушення права на доступ до публічної інформації. За розгляд цих справ було стягнуто 60 тис грн судового збору.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюкповідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у поточному році року вдвічі.

Фото: hraparak.am

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1252
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду