Медіаюристи ІМІ розкритикували проект регламенту Київоблради, яким вводиться акредитація для ЗМІ

Медіаюристи ІМІ розкритикували проект регламенту Київоблради, яким вводиться акредитація для ЗМІ

15 Листопада 2017
1005
15 Листопада 2017
17:11

Медіаюристи ІМІ розкритикували проект регламенту Київоблради, яким вводиться акредитація для ЗМІ

1005
Інститут масової інформації (ІМІ) застеріг Київську обласну раду від порушення прав журналістів та відкритості у проекті нового регламенту.
Медіаюристи ІМІ розкритикували проект регламенту Київоблради, яким вводиться акредитація для ЗМІ
Медіаюристи ІМІ розкритикували проект регламенту Київоблради, яким вводиться акредитація для ЗМІ

Про це йдеться у рекомендаціях щодо приведення окремих положень у проекті нового регламенту Київської обласної ради у відповідність вимогам чинного законодавства, а саме Законів України «Про інформацію» та «Про доступ до публічної інформації», які ІМІ передав 14 листопада для ознайомлення, повідомляє сайт ІМІ.

Проект нового регламенту Київської обласної ради (КОР) був оприлюднений на офіційному сайті Київоблради 8 листопада.

Експерти ІМІ звернули увагу, що в абзаці 3 статті 7 проекту регламенту визначено, що у роботі сесії Ради, засіданнях її органів в установленому законодавством та актами Ради порядку можуть брати участь народні депутати України, уповноважені представники місцевих рад, органів виконавчої влади, трудових колективів, політичних партій, об’єднань громадян, засобів масової інформації, акредитованих при Раді, інші особи.

«Така норма значним чином звужує визначені чинним законодавством права представників ЗМІ, оскільки відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема законів України про інформацію, про місцеве самоврядування та про доступ до публічної інформації, можливість брати участь у таких заходах можуть брати усі представники ЗМІ, а не тільки акредитовані. Крім цього, і що найголовніше, відсутність акредитації, відповідно до положень ч. 1 ст. 26 Закону України “Про інформацію”, не може бути підставою для відмови журналістам бути присутніми на таких заходах», – наголошує медіаюрист ІМІ Максим Ратушний.

Також у статті 8 проекту Регламенту передбачено можливість акредитації при раді шляхом запровадження відповідного порядку про акредитацію, який має затверджуватися розпорядженням голови Ради.

Станом на сьогодні на офіційному веб-сайті Київської обласної ради з’явилося відповідне Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Київській облраді, проте не вказані ані реквізити щодо прийняття та чинності такого положення, ані дані щодо його ухвалення.

Навесні в рамках дослідження «Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання Закону України «Про інформацію» у регламентах місцевих рад» Київська обласна ради надала ІМІ відповідь на інформаційний запит, у якому зазначалося, що у ради відсутній документ, який регулює питання акредитації та відвідування представниками ЗМІ засідань ради.

Експерти ІМІ наголошують на важливості приведення вказаного питання у відповідність до чинного законодавства, оскільки за умови все ж таки відсутності порядку про акредитацію, самого застосування такої процедури, а також можливості вільного відвідування засідань Ради є можливим скасувати положення Регламенту, що передбачає здійснення процедури акредитації.

Якщо Київоблрада все ж таки прийняла Положення про акредитацію, то цей акт повинен відповідати всім вимогам статті 26 Закону України «Про інформацію». Також є неприпустимою норма про надання можливості брати участь у відкритих заходах ради тільки акредитованим журналістам, як це наразі визначено у статті 7 проекту Регламенту.

Ще одне положення, що насторожило експертів ІМІ, – це можливість проведення закритого пленарного засідання (стаття 9 проекту Регламенту).

«Згідно до положень чинного законодавства, зокрема Закону України “Про доступ до публічної інформації”, обмежувати доступ та розглядати у закритому режимі варто окремі питання (а не робити закритим все пленарне засідання ради), і виключно у порядку, визначеному Закону України “Про доступ до публічної інформації” (прийняття такого рішення більшістю голосів має бути вмотивоване та прийняте у порядку обмеження доступу до інформації, передбаченого ст. 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації” – проведення так званого трискладового тесту для визначення можливості обмеження доступу до певної інформації)», – прокоментував медіаюрист ІМІ Максим Ратушний.

За результатами дослідження проекту регламенту та з метою приведення положень Регламенту до вимог чинного профільного законодавства, ІМІ рекомендує Київоблраді внести низку відповідних змін до проекту регламенту, а саме:

-З абзацу третього статті 7 проекту Регламенту виключити слова «акредитованих при Раді».

-Статтю 8 проекту регламенту виключити повністю, за умови відсутності прийнятого Положення про акредитацію або ж за умови дійсності такого реалізувати попередній пункт змін та зауважити, що відсутність акредитації у журналіста, представника ЗМІ не може бути перешкодою для відвідування ним відкритих заходів, що проводяться суб’єктом владних повноважень.

-Назву статті 9 проекту регламенту викласти у наступній редакції «Стаття 9. Розгляд на пленарних засіданнях Ради окремо визначених питань у закритому режимі».

-Статтю 9 регламенту викласти у наступній редакції: «У разі необхідності Рада може прийняти рішення про розгляд окремих питань у закритому режимі. Рішення про закритий розгляд окремих питань та обмеження доступу до такої інформації приймається більшістю голосів депутатів ради та здійснюється у порядку визначеному чинним законодавством, у тому числі і Закону України “Про доступ до публічної інформації” у частині обмеження доступу до інформації (ч. 2 ст. 6 Закону), в інтересах нерозголошення конфіденційної інформації про особу, державної чи іншої таємниці, що охороняється законами України. При закритому розгляді окремих питань мають право бути присутніми особи, присутність яких визнана Радою необхідною. Рішення щодо необхідності присутності таких осіб приймається більшістю голосів присутніх на засіданні депутатів Ради. Головуючий при закритому розгляді окремих питань повідомляє депутатам про запрошених на це засідання осіб. Особам, які беруть участь у засіданні при закритому розгляді окремих питань, забороняється використовувати фото-, кіно-, відеотехніку, засоби зв’язку, звукозапису та обробки інформації. Наприкінці закритого розгляду окремих питань Рада приймає рішення щодо необхідності офіційного оприлюднення результатів голосування, прийнятих рішень та інших відомостей цієї закритої частини засідання. Підготовка протоколу такої частини засідання здійснюється відповідними структурними підрозділами виконавчого апарату Ради в режимі, що унеможливлює розголошення обговорюваних на засіданні питань».

Нагадаємо, 10 листопада проект рішення «Про внесення змін до Реґламенту Кіровоградської обласної ради», яким для громадськості вводився попередній письмовий запис на сесійні засідання, не отримав підтримки депутатського корпусу Кіровоградської обласної ради. «За» проголосували лише 25 депутатів.

До регламенту роботи Кіровоградської обласної ради пропонувалося внести зміни, серед яких - запровадження попереднього письмового запису на сесійні засідання. Медіаюрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що сесії рад проводяться гласно, і введення попереднього запису для громадськості на сесії облради може створити перепони для будь-кого потрапити на відкриті заходи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1005
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду