За рік дії українських квот радіоаудиторія істотно збільшилась - віце-прем’єр-міністр

За рік дії українських квот радіоаудиторія істотно збільшилась - віце-прем’єр-міністр

7 Листопада 2017
1336
7 Листопада 2017
16:50

За рік дії українських квот радіоаудиторія істотно збільшилась - віце-прем’єр-міністр

1336
Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко вважає, що за рік дії закону «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», яким запроваджено на радіо поетапне впровадження квот на пісні українською мовою та ведення програм українською, радіоаудиторія суттєво зросла.
За рік дії українських квот радіоаудиторія істотно збільшилась - віце-прем’єр-міністр
За рік дії українських квот радіоаудиторія істотно збільшилась - віце-прем’єр-міністр

Так урядовець прокоментував підсумки дії закону про українські квоти на радіо у своєму відеоблозі. 

«З 8 листопада квота для пісень українською мовою на радіо зростає з 25% до 30 %. Але вже зараз радіостанції перевиконують цю квоту, в середньому по країні частка пісень українською мовою в ефірі радіостанцій становить 32%. Дуже відрадно, що квота виконуються незалежно від регіону. Це показує, що абсолютно природніми є норми, закладені в законі. Це нормально для країни, коли український слухач, натиснувши кнопку радіоприймача, може почути пісні українською мовою», - сказав пан Кириленко.

Як один із ініціаторів закону він згадав про запеклі дискусії, що точилися рік тому навколо його ухвалення.

«Тоді було дуже багато міфів: що цей закон неможливо реалізувати, що люди перестануть слухати радіо, закриються усі радіостанції, особливо «нішеві», нема в Україні пісень, щоб покрити квоту тощо. А зараз бачимо, що радіоаудиторія не зменшилась, а збільшилась, і жодна радіостанція  через квоти не припинила своє існування. Зараз є радіостанції, де музичні редактори щотижня отримують 60 і більше нових українськомовних пісень, і вже з’явилась проблема вибору найкращих музичних творів для ефіру», - наголосив В’ячеслав Кириленко.

За словами віце-прем’єр-міністра, закон про квоти дуже важливий для деколонізації України: «Після ухвалення цього закону всі наступні документи щодо захисту української національної ідентичності та гуманітарного простору  пішли як по маслу - закон про квоти на телебаченні пройшов у парламенті без особливих дебатів, ухвалено закон про захист книжкового ринку від путінської пропаганди, закон про гастрольну діяльність».

Урядовець пообіцяв, що кроки, скеровані на захист української національної ідентичності, робитимуться й надалі. Зокрема віце-прем’єр-міністр вважає, що засадничо захистити українську мову як державну можна тільки ухваливши новий закон про державну мову: «До цього питання треба підходити спокійно, зважено, але треба приймати це рішення, бо це необхідна передумова для повного захисту гуманітарного простору України».

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запровадив на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою.

Квоти запроваджуються поступово, протягом трьох років. Але вже з 8 листопада 2016 року радіостанції зобов’язані транслювати в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25 % пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50 % програм українською мовою.

Із 8 листопада 2017 року частка пісень українською мовою має зрости до 30 %, а української мови ведення ефіру — до 55 %. Із 8 листопада 2018 року — до 35 % і 60 % відповідно. А для радіостанцій, у яких ліцензією передбачено, що вони більше 60 % пісень транслюють мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою — 25 %.

За невиконання цих вимог законодавства радіоорганізації мають сплачувати штраф у розмірі 5 % ліцензійного збору.

Фото: Iamir.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1336
Читайте також
13.10.2017 10:19
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
14 928
27.07.2017 15:39
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 848
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду