На горе більшовикам: комунізм таки настане

На горе більшовикам: комунізм таки настане

6 Листопада 2017
3653
6 Листопада 2017
12:00

На горе більшовикам: комунізм таки настане

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
3653
До сторіччя так званої Великої жовтневої соціалістичної революції, яке настане 7 листопада.
На горе більшовикам: комунізм таки настане
На горе більшовикам: комунізм таки настане

Можу порадувати більшовиків: комунізм таки настане. Можу так само їх засмутити: не шляхом пролетарських революцій, а шляхом досягнень ненависного їм капіталізму.

Раніше більшість годувала меншість — так звану еліту. Сьогодні меншість якщо не цілковито, то принаймні значну частину потреб більшості може задовольнити, в тому числі і в їжі. І ситуація змінюватиметься в кращий бік. Все більша і більша кількість послуг коштуватиме копійки, а то й надаватимуться взагалі безкоштовно. Себто людині треба буде все менше і менше напружуватися, щоб не лише виживати, а й жити.

Але звідси виникне і проблема. Що робитиме велика частина людства, яка не знайде чим зайнятися? Чи не буде вона нудьгувати? :) Певно, кількість людей на планеті збільшуватиметься до неймовірних обсягів. Як людство зможе впоратися з цим? Чи знайде воно якісь справи, якими займатиметься? Чи все ж таки людство здуріє від нудьги й відсутності сенсу власного існування?

Це питаннячко — не відібрати й поділити, як це тупо робили більшовики, вбиваючи мільйони. Це значно складніша проблема, яку перед нами ставить час.

Дуже шкода, що суспільство не скористалося цією датою й не провело широкої дискусії, наприклад, на тему, чим справжній комунізм відрізнятиметься від того, який у силовий спосіб намагалися побудувати більшовики.

Адже вони не лише людей винищували. Вони ще й мозок переформатовували. І нині людина може засуджувати комуністів за їхні криваві злочини. Але матриця сприйняття певних подій у неї може бути точно така, яка була закладена більшовиками.

Зокрема, журналістам варто було би поговорити про природу такого феномена, як цензура й самоцензура. Уявіть, що тепер уряд одним махом випустить декрет про закриття всіх ЗМІ, крім 5-го каналу і якоїсь нової газети під умовною назвою «Порошенківська правда». Вони будуть оголошені носіями єдиної істини.

Нині таке уявити неможливо, чи не так? Але ж таке було, було.

Більшовики саме з цього й почали. Через два дні після перевороту вони ухвалили декрет «Про пресу». Із жовтня 1917-го по червень 1918-го були закриті або припинили своє існування 470 видань.

Це був лише початок. У кінцевому підсумку вони домоглися того, що існувала лише одна точка зору — правильна. Цю точку зору визначали самі комуністи. Всі інші, відмінні від їхніх, погляди оголошувалися ворожими. За їхнє декларування в часи Сталіна розстрілювали, в часи Брежнєва відправляли в табори. Василя Стуса, Валерія Марченка, Юрія Литвина, Олексу Тихого і багатьох, багатьох інших посадили й де-факто вбили саме за це. Згадайте одне лише слово «Сандармох» і ви зрозумієте, скількох вбили ще раніше.

Але ж це були не просто собі формальні заходи. Вони створили типаж журналіста, якому складно думати самостійно. Я, правду кажучи, пам’ятаю, що після скасування цензури відчув певний дискомфорт від того, що я тепер можу говорити все. І ніхто мені не указ. Правда, я з ним дужу швидко впорався.

Спостерігаю за деякими своїми молодшими колегами, які не жили за совка, й помічаю в них риси, притаманні радянськими журналістам, — готовність слідувати вказівкам згори, схильність до конформізму. Звідки в них це? Для відповіді може знадобитися ціла лекція. Головна ідея такої лекції, мабуть, полягатиме в тому, що совок не вичавиш із голови простим скасуванням цензури. В інших сферах нашої життєдіяльності картина аналогічна.

Отож, прикро, що дискусія не відбулася. Це значить, що ми упустили ще один шанс осмислити належним чином проблему. А відтак СРСР у головах багатьох наших співвітчизників триватиме довше.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3653
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду