Експерти визначили, що є найбільш уразливим у гібридній війні

Експерти визначили, що є найбільш уразливим у гібридній війні

2 Листопада 2017
1100
2 Листопада 2017
16:56

Експерти визначили, що є найбільш уразливим у гібридній війні

1100
У гібридній війні, яку веде Російська Федерація проти України, найбільш уразливою є інформаційна сфера, вважає 94,6% експертів, опитаних Центром глобалістики «Стратегія ХХІ»
Експерти визначили, що є найбільш уразливим у гібридній війні
Експерти визначили, що є найбільш уразливим у гібридній війні

Про це повідомляється на сайті міжнародного фонду «Відродження».

Опитування Центр глобалістики «Стратегія ХХІ» проводив напередодні круглого столу, на якому українські громадські діячі та державні службовці говорили про гібридні загрози, що наростають у країнах Східного партнерства, у тому числі в Україні, а також про те, що може і повинна зробити держава, аби їм протидіяти та гарантувати суспільству безпеку.   

Майже всі з 37 опитаних Центром українських експертів визначили інформаційну сферу як найбільш уразливу в гібридній війні, яку Російська Федерація веде проти України. Майже половина опитаних погодились, що уразливими також є культурна й військова сфера і менше третини опитуваних назвали фінансово-економічну, енергетичну сферу та кіберпростір напрямками основного удару російської гібридної війни.

За словами президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайла Гончара, «гібридна загроза – це така, яка не ідентифікується як загроза. Троянський кінь – історичний приклад».

Також експерти назвали декілька причин, чому Україна настільки вразлива до гібридних загроз: вплив російської пропаганди (цю причину відзначили 54,1% опитаних експертів), незадовільне соціально-економічне становище українського суспільства (45,9%), вплив країни-агресора у релігійній сфері (43,2%), зневіра українського суспільства у державних органах (40,5%), патерналістське уявлення про владу, що залишилось після СРСР (35,1%).

Для успішного опору гібридним загрозам українській владі, на думку опитаних експертів, необхідно викорінити корупцію та олігархію, реформувати та професіоналізувати Збройні сили України, поліпшити бізнес-клімат, посилити кібербезпеку, зменшити культурно-релігійний вплив з боку Росії, а також поєднати зусилля уряду й громадянського суспільства для підвищення обізнаності й консолідації українців у протидії гібридним загрозам на побутовому рівні.

«У центрі гібридної війни – комбінацій військових та інформаційних дій, що впливають на сприйняття реальності – перебувають люди, які свідомо чи несвідомо стають залежними від потужної пропагандистської машини. Саме ці люди співпрацюють з агресором та беруть з рук ворога військову техніку, щоб чинити опір вигаданим пропагандою загрозам. Так сталось на Донбасі та це спричинило окупацію Криму, - сказав під час міжнародного круглого столу виконавчий директор міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький. - Все інше – фінансові, економічні, бізнесові інтереси російської еліти, заради яких технічними й людськими ресурсами забезпечується така війна – важливі, але центром атаки залишається свідомість людей. Тому відповіддю у цій війні має бути на рівні з високоорганізованою військовою відсіччю руйнація фіктивної реальності, створеної ворогом. Тому Україна повинна розвинути потужну інформаційну – не пропагандистську – кампанію, яка наголошуватиме на реальності: на справжніх, не вигаданих, успіхах реформ в Україні, яких треба досягати».

Фото – novynarnia.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1100
Читайте також
17.09.2017 12:00
Георгій Почепцов
«Детектор медіа»
0
10.09.2017 11:00
Георгій Почепцов
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду