Деякі співзасновники й досі не хочуть відпускати комунальні газети на волю

Деякі співзасновники й досі не хочуть відпускати комунальні газети на волю

6 Жовтня 2017
2014
6 Жовтня 2017
17:30

Деякі співзасновники й досі не хочуть відпускати комунальні газети на волю

2014
Аналіз реформування регіональних ЗМІ станом на 1 жовтня 2017 року
Деякі співзасновники й досі не хочуть відпускати комунальні газети на волю
Деякі співзасновники й досі не хочуть відпускати комунальні газети на волю

Найбільша кількість реформованих видань — у Вінницькій області. Із 34 газет, які підлягають роздержавленню, п’ятнадцять уже повністю завершили процес реформування. Непогано йде реформа й на Волині. Із 18 комунальних газет рівно 50 % роздержавились. Але є два випадки, коли співзасновники не прийняли рішення про вихід зі складу засновників. Крім того, редактора газети в селищі Ківерці було незаконно звільнено.

Найбільша кількість комунальних газет, які підлягають реформуванню, — в Дніпропетровській області. Їх 43 видання. Тут процес іде надто повільно. Лише п’ять газет повністю завершили реформування. Не все так добре у трудових колективів зі співзасновниками. Чотири органи місцевого самоврядування не прийняли рішення про вихід зі складу співзасновників. Це П’ятихатська районна рада, Марганецька міська рада, Жовтоводська міська рада та Дніпропетровська обласна рада.

Із об’єктивних причин мало реформованих газет на Донеччині. Із 19 комунальних видань дві газети повністю реформувалися. Житомирська область: із 26 комунальних газети три повністю реформувалися. Двоє співзасновників у місті Житомирі та в місті Коростень не прийняли рішення про вихід зі складу співзасновників газет.

Кепські справи на Закарпатті. Із 14 комунальних газет лише одна провела реформу друкованого видання. У Запорізькій області з 25 комунальних видань одинадцять завершили процес реформування. Дві районні ради не прийняли рішення про вихід зі складу співзасновників газет. Це Оріхівська районна рада, де в незаконний спосіб звільнено головного редактора газети «Трудова слава». Така ж ситуація і в Розівському районі, де було незаконно звільнено редактора газети «Розінформ» та не прийнято рішення про реформування.

Мала кількість реформованих газет і на Івано-Франківщині. Із 21 видання лише два повністю завершили процес реформування. Одна районна рада не прийняла рішення про вихід зі складу співзасновників. Калуська міська рада не прийняла рішення зі складу співзасновників газети «Дзвони Підгір’я». Також триває судовий процес у Тлумацькому районі, де місцеве видання судиться з районною радою про передачу приміщення реформованому колективу.

Найгірша ситуація у Київській області. Із 36 районних та міських газет Київщини жодне видання не реформувалося.

На Кіровоградщині з 28 комунальних видань сім повністю закінчили процес реформування. У судовому порядку вирішується питання про безоплатну передачу майна Бобринецької районної ради ТОВ Бобринецьке РВО «Новий день». Депутати місцевої ради відмовили безоплатно передавати майно новоствореному реформованому колективу.

На Луганщині з 17 видань чотири повністю завершили реформування. Не поспішають із реформуванням і на Львівщині. Із 30 комунальних друкованих ЗМІ дві газети закінчили повністю процес реформування. Ще шість перебувають у стадії перетворення. Крім того, Кам’янсько-Бузька районна рада не прийняла рішення про вихід зі складу співзасновників. А Пустомитівська районна рада на прохання редактора відмінила своє рішення про роздержавлення друкованого видання.

На Миколаївщині з 26 газет реформовано чотири. На Одещині з 28 видань повністю завершили процес реформування три видання. Двоє засновників не прийняли рішення про вихід та два трудові колективи і досі не визначились із способом реформування.

На Полтавщині з 30 друкованих ЗМІ лише три реформувались, іще п’ять перебувають у стадії перетворення. Із 20 комунальних видань Рівненської області три повністю завершили процес реформування. Дубненська міська рада скасувала своє рішення по реформуванню. Справа перебуває на розгляді у вищому Адмінсуді. Сарненська міська рада чинить перепони щодо передачі майна газеті «Сарненські новини».

На Сумщині процес іде жваво. Із 21 ЗМІ дев’ять повністю завершили реформування. Чотири органи влади не прийняли рішення про вихід зі складу співзасновників. Це стосується обласної газети «Сумщина», газети «Конотопський край», газети «Новини Тростянеччини» та Глухівської газети «Народна трибуна». Остання взагалі припинила своє існування. У процесі реформування було незаконно звільнено головного редактора «Новин Тростянеччини» Павла Зленка. Суд першої інстанції та Апеляційний суд прийняв рішення про відновлення його на роботі, але місцева рада й досі не прийняла рішення і не відновила роботу керівника ЗМІ.

На Тернопільщині вже 50 % від загальної кількості газет реформувалося (десять із двадцяти). Дев’ять перебувають у стадії перетворення. У Тернопільському районі депутати звільнили редактора газети «Подільське слово».

На Харківщині з 31 видання, які підлягають реформуванню, лише дев’ять завершили процес. Ще чотири перебувають у стадії перетворення. Єдина районна рада в області й райдержадміністрація, які не прийняли рішення про вихід зі складу співзасновників, — це співзасновники газети «Вісті Балаклійщини». Крім того, трудові колективи газети «Харківські ізвестія» (м. Харків) та газети «Новини Чугуєва» не прийняли рішення й не скористалися правом на реформування. Тобто, попередньо зголосилися на припинення в майбутньому друкованого видання. Були незаконні звільнення редакторів на Харківщини. Сесія Кегичівської райради звільнила з посади редактора газети «Наш край» Ірину Литвиненко.

На Херсонщині з 21 видання повністю реформувалося лише три. Двоє співзасновників міськрайонної газети «Каховська зоря» та газети «Наддніпрянська правда» не прийняли рішення про вихід зі складу співзасновників.

На Хмельниччині реформуванню підлягає 26 газет. Десять уже завершили процес реформування. Дві — у стадії перетворення. Черкаська область: із 26 видань чотири районних комунальних ЗМІ повністю завершили процес реформування. У стадії перетворення перебувають шість видань. Тальнівська районна рада не прийняла рішення про вихід зі складу співзасновників газети.

У Чернівецькій області реформуванню підлягають одинадцять районних та дві міських видань. Чотири завершили процес, дев’ять перебувають у стадії перетворення. На Чернігівщині з 25 видань три завершили реформування, вісім перебувають у стадії перетворення.

За даними моніторингу обласних організацій НСЖУ, 126 видань перетворилися з комунальних підприємств на господарські товариства; 117 видань, за даними обласних організацій НСЖУ, перебувають у процесі перетворення, які до кінця поточного року можуть завершити процес реформування.

Аналіз реформування друкованих ЗМІ станом на 25 вересня 2017 року

Області України

Беруть участь у

реформу

ванні

Трудові колекти

ви

не

прийняли рішення

Заснов

ники

не прий

няли

рішення

Звіль

нення редак

торів

Отрима

но свід

оцтво

про

перере

єстрацію

1

2

3

4

5

6

7

1

Вінницька

34

-

-

-

15

2

Волинська

18

-

2

1

9

3

Дніпропетровська

43

2

4

суд

5

4

Донецька

19

-

-

-

2

5

Житомирська

26

-

-

-

3

6

Закарпатська

14

-

-

-

1

7

Запорізька

25

-

2

1

11

8

Івано-Франківська

21

-

1

-

2

9

Київська

36

-

-

-

0

10

Кіровоградська

28

-

1 не передали майно

-

7

11

Луганська

17

-

-

-

4

12

Львівська

30

1

2

-

2

13

Миколаївська

26

-

-

суд

4

14

Одеська

28

2

2

-

3

15

Полтавська

30

-

-

-

3

16

Рівненська

20

-

1

1

3

17

Сумська

21

-

4

1

9

18

Тернопільська

20

1

-

1

10

19

Харківська

31

2

3

1

9

20

Херсонська

21

-

2

-

3

21

Хмельницька

26

-

-

-

10

22

Черкаська

26

-

1

-

4

23

Чернівецька

13

-

-

-

4

24

Чернігівська

25

-

1

-

3

25

 

 

 

 

 

 

Про автора: 

Костянтин Григоренко - голова робочої групи НСЖУ з питань реформування комунальних ЗМІ, головний редактор газети «Обрії Ізюмщини» (Харківська область), секретар НСЖУ.

Фото: кадр із фільму "Гаррі Поттер", Bustle

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду