На акції в Москві росіяни підтримали Семену, Чийгоза й Умерова

На акції в Москві росіяни підтримали Семену, Чийгоза й Умерова

1 Жовтня 2017
1458
1 Жовтня 2017
12:56

На акції в Москві росіяни підтримали Семену, Чийгоза й Умерова

1458
Понад десять учасників російської ініціативи «Стратегія-30» провели 30 вересня в Москві традиційну щомісячну акцію «День політзека». На центральній вулиці російської столиці – Тверській – активісти закликали до звільнення російських і кримських політв'язнів та скасування репресивних статей кримінального кодексу Росії.
На акції в Москві росіяни підтримали Семену, Чийгоза й Умерова
На акції в Москві росіяни підтримали Семену, Чийгоза й Умерова

Про це повідомляє «Крим.Реалії» з посиланням на одну з організаторів акції Віру Лаврешину.

Активісти тримали плакати на підтримку переслідуваних російською владою з політичних мотивів людей, зокрема – фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір», російського публіциста Бориса Стомахіна, засуджених у Криму лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова, кримського журналіста Миколи Семени.

«Цього місяця – у вересні – винесли вирок свободі слова. Засудили журналіста (Миколу Семену – Ред.) за його професійну діяльність, що формулювалося як заклики до сепаратизму. Окупанти засудили за те, що він був не згоден з окупацією Криму... Зрозуміло, що це остаточний вирок журналістиці в Російській Федерації», – зазначила на акції Віра Лаврешина.

Вона також закликала до скасування «посадочних» статей кримінального кодексу Росії, за якими судять тих, хто незгодний із політикою Кремля.

«Ці статті, що застосовуються – 280 («Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності» – КР), 281 («Диверсія» – КР) та 205 («Терористичний акт» – КР) – це «посадочні» статті, за висловлення особистої думки, за позицію, яка не збігається з позицією Кремля. Скоро ми сядемо всі, якщо ці статті застосовуватимуться. Ми вимагаємо скасувати ці статті, а людей, яких переслідують за цими статтями – відпустити на свободу. Судити треба тих, хто застосовує такі драконівські заходи щодо незалежних людей», – підкреслила Віра Лаврешина.

За її словами, цього разу обійшлося без затримань активістів російськими поліцейськими.

Російські опозиційні активісти регулярно виходять на мирні пікети й акції з вимогами звільнення політв'язнів, припинення російської агресії щодо України, деокупації Криму.

Активісти Санкт-Петербурга і Москви об'єдналися в безстрокову акцію під назвою «Стратегія-18» на честь дня депортації кримських татар 18 травня 1944 року. Щомісяця 18 числа активісти виходять на вулиці міста з метою розповісти про ситуацію в анексованому Криму, інформувати російське суспільство про факти порушення прав і свобод людини.

Крім того, у рамках акції «Стратегія-30» активісти щомісяця 30 числа проводять «День політзека».

Підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд у середу 27 вересня виніс вирок у справі одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ільмі Умерова. Йому призначили покарання у вигляді двох років колонії-поселення. Також Ільмі Умерову заборонили два роки займатися публічною діяльністю й виступати в ЗМІ. Умерова звинувачували в публічних закликах до сепаратизму. Він називав порушену проти нього кримінальну справу політично мотивованою.

Нагадаємо, в квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1458
Читайте також
27.09.2017 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 500
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду