У Росії хочуть почати блокувати сайти за рішенням Генпрокуратури

У Росії хочуть почати блокувати сайти за рішенням Генпрокуратури

30 Вересня 2017
1012
30 Вересня 2017
16:31

У Росії хочуть почати блокувати сайти за рішенням Генпрокуратури

1012
Депутати російської Держдуми пропонують посилити нагляд в інтернеті і внесли на розгляд парламенту поправки в закон РФ «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації».
У Росії хочуть почати блокувати сайти за рішенням Генпрокуратури
У Росії хочуть почати блокувати сайти за рішенням Генпрокуратури

Про це повідомляє російська газета «Ведомости».

Якщо документ буде прийнятий, то російська влада зможе без рішення суду блокувати сайти з небажаним, на їхню думку, контентом: як вказано в законопроекті, це так звані заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності та участі в масових заходах, які проводяться з порушенням закону. Крім того, за прискореною процедурою можна буде блокувати інтернет-майданчики за поширення матеріалів заборонених в Росії некомерційних організацій (НКО).

Щоб заблокувати сайт, Генпрокуратурі РФ досить буде направити вимогу в Роскомнагляд, який виконає це рішення. Процедура розблокування сайтів в документі не прописана.

Генпрокуратура РФ і раніше могла блокувати сайти з небажаним контентом, але нинішня процедура блокування занадто тривала і складна, йдеться в пояснювальній записці. Для блокування сайту з таким контентом, Генпрокуратура спочатку повинна зібрати докази наявності незаконного контенту, надати документи в суд, який буде виносити рішення про блокування. На думку депутатів, це витратна і довга процедура.

Крім того, такі поправки дозволять заблокувати сайти заборонених НКО. Зараз в Росії 11 таких організацій та їх сайти ще доступні. У пояснювальній записці до законопроекту стверджується, що ці майданчики використовуються для «дискредитації внутрішньої і зовнішньої політики Росії, формування негативної громадської думки і дестабілізації в країні».

Нагадаємо, російський регулятор Роскомнагляд викликав до себе представника американського телеканалу CNN для розгляду адміністративної справи про порушення закону «Про засоби масової інформації». Про це повідомляється на сайті відомства. Втім, у прес-релізі регулятора не вказується, про які саме порушення йде мова. Це може бути порушення правил висвітлення виборів, поширення забороненої інформації, ненадання звітності про фінансування або порушення правил поширення інформації. Порушення були виявлені під час перевірки ТОВ «Тернер інформаційні програми та стиль життя», яке транслює в Росії ефір CNN.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1012
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду