Харків’янин висунув юридичні претензії до газети The Times та низки українських ЗМІ

Харків’янин висунув юридичні претензії до газети The Times та низки українських ЗМІ

28 Вересня 2017
1307
28 Вересня 2017
17:23

Харків’янин висунув юридичні претензії до газети The Times та низки українських ЗМІ

1307
Мешканець Харкова Антон Саввов, діяльність якого про «продаж нагород» розслідувала газета The Times , спрямував вимоги «про видалення недостовірної інформації» до цього британського видання, а також до українських ЗМІ, що передрукували факти розслідування журналістів Великої Британії.
Харків’янин висунув юридичні претензії до газети The Times та низки українських ЗМІ
Харків’янин висунув юридичні претензії до газети The Times та низки українських ЗМІ

Про це повідомляє «Європейська правда», редакція якої теж отримала юридичну претензію від Антона Саввова через публікацію новини «Український бізнесмен продає "фальшиві оксфордські премії" – The Times».

В ній був переказаний зміст розслідування британських журналістів, які стверджували, що в Україні налагоджений продаж нагород та відзнак на мільйони фунтів стерлінгів із використанням репутації Оксфордського університету.

У розслідуванні стверджувалося, що компанія «Європейська Бізнес Асамблея» (EBA), яка зареєстрована в Оксфорді (Велика Британія), але не має жодного відношення до місцевого університету, начебто шукає людей, готових заплатити майже 10 тисяч фунтів задля отримання «премії» та пам’ятного знаку, які будуть вручені їм у Оксфорді.

Британське видання, що є першоджерелом розслідування, вважає свої дані коректними – на сайті газети The Times досі розміщено текст статті; щоправда, наразі розслідування доступне в онлайні з меншою кількістю фото, ніж у початковій версії, зазначає «Європейська правда».

У письмовій претензії на адресу «Європейської правди» Олексій Кучер, адвокат Антона Саввова, категорично заперечив дані The Times, що Антон Саввов є засновником EBA, але, за оцінкою редакції підтвердив більшість деталей розслідування. Зокрема він підтвердив, що організація проводить «вручення премій та нагород по всьому світу», але наполягає, що нагороди не можна називати «фальшивими», оскільки компанія «як і будь-яка інша юридична особа» може проводити вручення власних нагород.

Адвокат Саввова підтвердив, що компанія EBA «жодним чином не пов’язана з Оксфордським університетом». Він також повідомив, що стилістика повідомлень та інших продуктів діяльності EBA нагадує університетську, є цілком законним, оскільки компанія «здійснює свою діяльність у місті Оксфорд та використовує символіку цього міста так само, як і Оксфордський університет».

Виходячи із заяви за підписом Саввова на сайті EBAoxford, харків’янин обурений висвітленням діяльності компанії на телеканалі «Інтер», російською службою BBC та в інших виданнях.  Юрист вимагає видалення статті з online-доступу. Юридичні претензії надійшли також до The Times, про що зазначено на сайті видання. У разі відмови Антон Саввов погрожує судом.

У відповідь «Європейська правда» заявила, що  редакційна політика  не припускає видалення новин: «Також звертаємо їхню увагу, що початкова новина "Український бізнесмен продає "фальшиві оксфордські премії" – The Times" не є самостійним розслідуванням і не містить жодних звинувачень на адресу громадянина Саввова, а є описом публікації The Times, який відповідав опублікованому на той час матеріалу».

«Також вважаємо за справедливе, що клієнти та партнери "Європейської Бізнес Асамблеї" отримають більше інформації про безумовно легальну (як переконує адвокат) діяльність цієї компанії. В разі, якщо громадянин Саввов або "не заснована ним" компанія EBA наполягатимуть на оплаті реклами їх легальної діяльності з присудження нагород – редакція "Європейської правди" радо надасть координати благодійних фондів, які потребують фінансової допомоги», - зазначає редакція.

Нагадаємо, британський фотограф Девід Слейтер (David Slater) виграв суд у організацій захисників прав тварин щодо селфі, зробленого мавпою.

На фото: Антон Саввов (праворуч) та його син Іван 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1307
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду