Запорізький журналіст, якого звинувачують у діяльності в інтересах Кремля, визнав свою провину

Запорізький журналіст, якого звинувачують у діяльності в інтересах Кремля, визнав свою провину

5 Вересня 2017
1404
5 Вересня 2017
18:16

Запорізький журналіст, якого звинувачують у діяльності в інтересах Кремля, визнав свою провину

1404
Запорізький журналіст Павло Золотарьов (відомий як Павло М’ясоєдов) визнав себе винним у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України, тобто в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб.
Запорізький журналіст, якого звинувачують у діяльності в інтересах Кремля, визнав свою провину
Запорізький журналіст, якого звинувачують у діяльності в інтересах Кремля, визнав свою провину

Про це повідомляється у судовому реєстрі.

Нагадаємо, 22 лютого голова Служби безпеки України Василь Грицак назвав запорізького журналіста, екс-головного редактора ІА «Новый регион» Павла Золотарьова (у Facebook Павел М’ясоедов) причетним до діяльності щодо популяризації ідей федералізації України, яка фінансується з Москви. На підтвердження цього СБУ опублікувала відповідний аудіозапис.

Справа була передана до Печерського районного суду міста Києва. Павла Золотарьова звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність України.

«Згідно фактичних обставин, викладених в обвинувальному акті, так і в угоді про визнання винуватості, восени 2015 року громадянин (ім’я якого не називається. – Ред.), матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, разом із іншими невстановленими слідством особами, створили організовану злочинну групу з метою виконання на території України заздалегідь розробленого невстановленими особами Російської Федерації злочинного плану, спрямованого на дестабілізацію політичної та економічної ситуації в Україні, порушення територіальної цілісності держави та зміни меж її території на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за матеріальну винагороду у вигляді грошових коштів від зацікавлених у цьому осіб Російської Федерації», - йдеться у матеріалах суду.

В подальшому ця особа залучила інших осіб, які мають досвід здійснення організованих і профінансованих пропагандистських кампаній у засобах масової інформації, проведення круглих столів, конференцій, мітингів тощо, і запропонувала Павлу Золотарьову, як стверджує видання 061.ua,  вступити до організованої злочинної групи. При цьому Золотарьову була надана інформація про  мету діяльності зазначеної злочинної групи і про відповідну грошову винагороду, яка виділялася зацікавленими особами Російської Федерації. Як йдеться у матеріалах суду, журналіст надав на це свою згоду.

У подальшому, протягом 2016 року, організована злочинна група вживала заходи з метою прийняття на сесіях районних та обласних рад різних регіонів України за грошову винагороду звернень до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України про розмежування повноважень між центральною та місцевою владою, які суперечать вимогам законодавства України щодо повноважень вказаних центральних органів держави, укладання відповідних договорів та надання регіонам особливого правового, економічного статусу, внесення змін до Конституції України в частині обрання голів облдержадміністрацій тощо.

Згідно з матералами справи, Павло Золотарьов знаходив посередників у відповідних місцевих радах. За кожне прийняте звернення він начебто отримував від Кремля від 60 до 100 тисяч доларів, які потім розподіляв між виконавцями. Гроші надходили з Росії.

Зокрема, мова йде про такі рішення:

-восени 2016 року - звернення депутатів Володимирецької районної ради Рівненської області до Президента України та Верховної Ради України щодо розмежування повноважень між Кабінетом Міністрів України та обласними радами регіонів;

-на початку травня 2016 року - звернення депутатів Житомирської обласної ради до депутатів Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо розмежування повноважень між Кабінетом Міністрів України та обласними радами;

-восени 2016 року - звернення депутатів Івано-Франківської обласної ради до Президента України та Верховної Ради України щодо розмежування повноважень між Кабінетом Міністрів України та обласними радами регіонів України.

«Обвинувачений як в угоді про визнання винуватості, так і в підготовчому судовому засіданні, беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України», - йдеться у матеріалах справи.

Однак Печерський районний суд Києва суд вирішив повернути справу до Генеральної прокуратури України для продовження досудового розслідування. Як зазначено у матеріалах судового засідання, оскільки пред'явлене Павлу Золотарьову «обвинувачення є неконкретним, не містить переліку дій, що вчинялись обвинуваченим та становлять собою об'єктивну сторону інкримінованого йому злочину, а отже є таким, що порушує право обвинуваченого на захист та перешкоджає суду на виконання п. 6 ч. 7 ст. 474 КПК України перевірити наявність фактичних підстав для визнання винуватості», суд вважає відсутніми підстави для затвердження поданої сторонами угоди про визнання винуватості.

«Золотарьов в суді повністю визнав свою провину. Сторони просили укласти угоду про визнання провини. В такому випадку, покарання для Павла Золотарьова могло бути м'яким - наприклад, умовний термін. Але Печерський суд не погодився з таким результатом і направив справу назад до Генпрокуратури для повторного досудового розслідування», - зазначає видання 061.ua.

На фото - Павло Золотарьов

Фото: akzent.zp.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1404
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду