Військова прокуратура не визнала постраждалою дружину криворізького оператора, де-юре – його самого

Військова прокуратура не визнала постраждалою дружину криворізького оператора, де-юре – його самого

2 Вересня 2017
1949
2 Вересня 2017
14:33

Військова прокуратура не визнала постраждалою дружину криворізького оператора, де-юре – його самого

1949
Військова прокуратура Криворізького гарнізону Південного регіону відмовила у визнанні потерпілою Інну Волк - дружину оператора порталу «Перший Криворізький» В'ячеслава Волка, якого поранили в ході навчань військових резервістів у Кривому Розі (Дніпропетровська область).
Військова прокуратура не визнала постраждалою дружину криворізького оператора, де-юре – його самого
Військова прокуратура не визнала постраждалою дружину криворізького оператора, де-юре – його самого

Про це написав у своєму Facebook журналіст, секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Валерій Макеєв.

При цьому він нагадав, що 1 вересня міністр оборони України Степан Полторак відвідав прооперованого В’ячеслава Волка у Львові в Військово-медичному клінічному центрі, де 31 серпня журналісту було зроблено операцію з видалення осколків із хребта.

«Тішуся разом з усіма, насамперед, проведенню довгоочікуваного оперування Вячеслава Волка. ТІшуся відвідинам прооперованого журналіста ( і це вже на наступний день після операції) самим міністром оборони України Степаном Полтораком. Це добре.

З місяць тому на своїй сторінці ФБ я обурено писав про те, що дії чиновників МОУ (щодо встановлення обставин подій 6.07.2017 у Кривомі Розі, під час яких і було поранено Вячеслава) нічого спільного з офіцерським "Честь маю" - таки не мають. МІністр вибачився за підлеглих. І приватно, і публічно. Честь має.

При оказії , для "Роботи над помилками" ( власне - "Над підлеглими"), маю звернути увагу ще на одне , як на мене, "військовопрокурорське блюзнірство": вІйськові прокурори за два місяці після трагедії, так і не спромоглися визнати, пораненого на військових навчаннях, Вячеслава Волка – потерпілим», - написав Валерій Макеєв і опублікував з відповідь з відмовою Військової прокуратури Криворізького гарнізону Південного регіону у клопотанні захисту щодо визнання потерпілою Інну Волк - дружину оператора портала «Перший Криворізький» В'ячеслава Волка.

За словами Валерія Макеєва, захист вже оскаржив відмову Військової прокуратури.

«Поза сумнівом, саме Вячеслав і є потерпілим. Іншого варіанту просто не існує, і не допустимо! Та якимсь же чином, у "когось" народилися такі думки, що трансформувалися у письмову відмову адвокату родини, щодо визнання пораненого на навчанням МОУ журналіста - потерпілим! Лист надруковано за погодженням із адвокатом Максим Гореликов, який вже оскаржив постанову слідчого», - написав секретар НСЖУ.

Як пояснив «Детектору медіа» Валерій Макеєв, за обставин, що склалися - важке поранення оператора, постраждалим визнається найближчий родич фактичного потерпілого.

«Така правова формула. Де-факто - мова йде про відмову у визнанні потерпілим саме В'ячеслава. Де-юре – Інни Волк», - роз’яснив він.

Як писав «Детектор медіа», 6 липня у Кривому Розі поранено оператора інформаційного порталу «Перший Криворізький» В'ячеслава Волка, який брав участь у зйомках постановочного кадру під час військових навчань. 

Підозрюваного затримано. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 7 років.

9 липня на прес-конференції військком Саксаганського районного військкомату Кривого Рогу Олександр Бритвич, який був відповідальний за навчальні збори, повідомив, що вправа, яку показував волонтер, що поцілив у оператора Волка, не була запланована.

Журналісти «Першого Криворізького» вважають, що відповідати за те, що трапилося, мають організатори навчань біля Саксаганського райвиконкому.

Понад 60 журналістів, активістів, громадських діячів, серед яких – голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко і викладач Школи журналістики УКУ (Львів) Отар Довженко, підписали лист-звернення до міністра оборони України Степана Полторака із закликом прозорого, швидкого, ґрунтовного та незалежного розслідування поранення під час навчань у Кривому Розі оператора В’ячеслава Волка та кваліфікації їх у відповідності до Законів України, а також розробити нові стандарти безпечної взаємодії ЗМІ зі ЗСУ та Міноборони.

Генеральний штаб ЗС України отримав окреме невідкладне доручення щодо вивчення фактів, викладених у зверненні журналістів з приводу поранення під час навчань криворізького журналіста В’ячеслава Волка.

Наприкінці липня міністр оборони Степан Полторак доручив Департаменту медзабезпечення Міноборони надати допомогу в лікуванні оператора. Таке рішення було прийнято після звернення журналістів до Міноборони з приводу поранення під час навчань криворізького журналіста В’ячеслава Волка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1949
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду