Суспільне телебачення Литви покаже документальний фільм про війну на Донбасі

Суспільне телебачення Литви покаже документальний фільм про війну на Донбасі

23 Серпня 2017
1383
23 Серпня 2017
19:54

Суспільне телебачення Литви покаже документальний фільм про війну на Донбасі

1383
У Києві журналісти Суспільного телебачення Литви представили документальний фільм «Промберги. Симфонія сірої зони» про Донбас. В ефірі литовського суспільного мовника стрічка вийде 24 серпня.
Суспільне телебачення Литви покаже документальний фільм про війну на Донбасі
Суспільне телебачення Литви покаже документальний фільм про війну на Донбасі

Про це повідомляє «Український інтерес».

Стрічку презентував її автор та режисер Віктор Чернишук.  Як каже автор, фільм створений, у першу чергу, для іноземного глядача. За його словами, він намагався показати Європі, що в Україні йде справжня війна.

У фільмі є кадри, що можуть слугувати доказами в Гаазі – це кадри заборонених озброєнь, котрі використовуються російською стороною. «Ви не побачите відрізаних голів та рук. Я принципово це не показував. Нелюдськість війни можна довести в інший спосіб», – говорить режисер Віктор Чернишук.

Музичною темою фільму є давня ацтекська мелодія, що носить назву «Свист смерті ворога». За словами Віктора Чернишука, ця мелодія народилась у давніх ацтеків, коли ті боролись за свою незалежність. «Дивним чином ця мелодія схожа на музику українського гурту “Онука”, ці дві мелодії переплітаються у фільмі», – говорить автор.

Першими глядачами і критиками фільму «Промберги. Симфонія сірої зони» були його герої – солдати Авдіївської «промки». Під час показу стрічки колаборанти обстріляли Авдіївку запалювальними снарядами, і військовикам та зйомочній групі довелось гасити пожежі у місті.

«У фільмі показаний невеличкий шматочок землі. Але він дуже цінний. Там стоять наші хлопці. Земля вже настільки полита кров’ю, що стала червонною», – говорить режисер, котрий називає себе литовцем українського походження і патріотом обох країн.

Прем’єра фільму на головному екрані Литви – суспільному телебаченні – відбудеться 24 серпня. Після цього фільм будуть пропонувати телевізійникам європейських країн для показу.

За словами військового аташе Литви Альгідраса Норкуса, фільм несе важливу новину – він показує, як виглядає реальна війна, примушує задуматись, скільки потрібно боєприпасів, аби вчинити ті руйнування, котрі бачить глядач, і де взяли всі ці припаси «шахтарі та трактористи», що є інша правда, про те, хто там воює.

«Цей фільм – не лише про війну. Він про людей, котрі живуть у цій війні. Поки ми знімали його, загинуло два солдати, котрі нас супроводжували і котрі є цьому фільмі», – такими словами завершив презентацію автор і режисер «Промбергів» Віктор Чернишук.

Нагадаємо, литовська комісія з радіо і телебачення (ЛКРТВ) визнала, що два російських телеканали розпалюють війну і ненависть. До них може бути вжито суворіші санкції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1383
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду