Сюмар вважає спроби кримінального звинувачення Шабуніна абсурдними

Сюмар вважає спроби кримінального звинувачення Шабуніна абсурдними

16 Серпня 2017
1284
16 Серпня 2017
18:17

Сюмар вважає спроби кримінального звинувачення Шабуніна абсурдними

1284
Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народна депутатка («Народний фронт») Вікторія Сюмар заявляє, що спроби «пришити» кримінальну справу голові Центру протидії корупції Віталію Шабуніну через його конфлікт із блогером Віталієм Філімоненком є абсурдними.
Сюмар вважає спроби кримінального звинувачення Шабуніна абсурдними
Сюмар вважає спроби кримінального звинувачення Шабуніна абсурдними

Про це Віторія Сюмар написала у Facebook.

«Звісно, Філімоненко не журналіст. Звісно, він не просто "небайдужий активний громадянин", який свідомо і системно провокував Віталія Шабуніна. Звісно, Віталій - той "санітар лісу", який багатьом не подобається. Але таки "санітари" роблять корисну справу, і розумна влада зобов’язана це розуміти», - заявила вона.

Вікторія Сюмар також вважає, що справа Віталія Шабуніна була відкрита за спровокованим приводом.

«Звісно, всі спроби "пришити справу" Шабуніну - абсурдні. Хоча б тому, що його легітимність в очах людей значно більша, ніж у влади. І "прошивання справ" за такими от спровокованими приводами - це граблі, топтатися на яких – тупість», - написала голова Комітету.

Вікторія Сюмар у коментарі також зазначила, що вибіркове правосуддя погано закінчується для будь-якої влади: «Ще ні одна влада не вигравала такими методами».

Раніше стало відомо, що Прокуратура міста Києва перевірить причетність до журналістської діяльності відеоблогера каналу «Голос народу» Всеволода Філімоненка та мотиви нанесення йому тілесних ушкоджень головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним.

Напередодні народний депутат Мустафа Найєм у своєму пості також наголосив, що Всеволод Філімоненко не є журналістом: «Сегодня появилась информация о том, что Виталию Шабунину ЗАВТРА предъявят обвинение в "умышленном нанесении повреждений средней тяжести журналист при выполнении им законной профессиональной деятельности". Для тех, кто не в курсе, несколько месяцев назад Виталий действительно ударил некоего Всеволода Филимоненко. Господин Филимоненко ожидаем сразу обратился в полицию, где также ожидаемо было открыто уголовное производство по факту избиения "журналиста".

Казалось бы обычная банальная ситуация. Но в действительности это индикатор маразма и абсурда, который воцарился в стране, потакаемый первыми лицами государства. Суть в том, что господин Филимоненко не журналист. Я не считаю правильным кого-либо бить, не уверен, что сам бы сдержался в той ситуации, но черт возьми, Филимоненко не журналист.

Возникший конфликт никак не препятствовал молодому человеку с микрофоном заниматься своей работой, но эта работа – не журналистка. Он четко занимался своим делом – троллил и провоцировал, делал это точно не за гонорары и точно не по заданию редактора. Журналист ли господин Филимоненко? Формально – да. но по сути и по факту, конечно же, нет. Потому что напечатанное на принтере удостоверение с печатью не делает тебя журналистом».

Нагадаємо, 8 червня у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Голову ЦПК облили з газового балончика.  Цей інцидент між Шабунін та Філімоненком став епізодом анонімної програми «Слідами грантоїдів» на каналі «Україна».

У серпні стало відомо, що Віталію Шабуніну інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), покарання за якою становило до п'яти років позбавлення волі.

Проте 16 серпня у Дніпровському відділенні поліції столиці голові ЦПК оголосили підозру за статтею 122 (умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості). Карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавлення волі на строк до трьох років. У документі зокрема йдеться, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що «спричинило тривалий розлад здоров'я останнього у вигляді закритої травми обличчя».

Останнім часом проти ЦПК і особисто Віталія Шабуніна ведеться кампанія з дискредитації роботи його організації, і в цілому ГО і окремих депутатів, які намагаються боротися з корупцією. Одним з активних учасників кампанії є і відеоблогер Всеволод Філімоненко. Він є членом партії Геннадія Балашова «5.10» і помічником на громадських засадах депутата від Радикальної партії Ляшка Сергія Мельничука.

16 серпня Дніпровський районний суд Києва, який обирав для керівника Центру протидії корупції (ЦПК) Віталія Шабуніна запобіжний захід, відпустив його під особисте зобов’язання.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1284
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду