Управління СБУ вимагає від рівненських журналістів-розслідувачів звіт за грантові кошти - вони заявляють про тиск (ОНОВЛЕНО)

Управління СБУ вимагає від рівненських журналістів-розслідувачів звіт за грантові кошти - вони заявляють про тиск (ОНОВЛЕНО)

18:11,
15 Серпня 2017
6948

Управління СБУ вимагає від рівненських журналістів-розслідувачів звіт за грантові кошти - вони заявляють про тиск (ОНОВЛЕНО)

18:11,
15 Серпня 2017
6948
Управління СБУ вимагає від рівненських журналістів-розслідувачів звіт за грантові кошти - вони заявляють про тиск (ОНОВЛЕНО)
Управління СБУ вимагає від рівненських журналістів-розслідувачів звіт за грантові кошти - вони заявляють про тиск (ОНОВЛЕНО)
Управління Служби безпеки Україні у Рівненській області звернулося до керівника рівненської обласної правозахисної громадської організації «Агентство журналістських розслідувань», журналіста Володимира Торбіча з проханням надати звіти щодо виконання грантових проектів у галузі медіа та журналістських розслідувань. Він вважає такі запити тиском з боку СБУ через проведені журналістські розслідування щодо нібито незаконних дій співробітників Управління.

Про це йдеться у блозі Володимира Торбіча на порталі «Четверта влада», засновником якого є ГО «Агентство журналістських розслідувань».

У червні Управління СБУ в Рівненській області надіслало керівникові рівненської обласної правозахисної громадської організації «Агентство журналістських розслідувань» перший лист зі запитом інформації про проект журналістських розслідувань «Слідство.інфо», який підтримує Міністерство закордонних справ Канади, і про проект, який підтримують США і який стосується програми обмінів журналістів UMPP IREX.

«Здоровий глузд підказує, що якщо Рівненське агентство журналістських розслідувань – один з виконавців проекту, то воно не може мати запитуваної інформації по всьому проекту. А законодавство підказує, що моніторинг міжнародної технічної допомоги здійснює Міністерство економічного розвитку. Тож якщо запитувана інформація існує – вона знаходиться у Міністерстві і ось туди звертайтеся. Але ж ні, очевидно для СБУ не головне отримати інформацію, головне наїхати», - заявив Володимир Торбіч.

У відповідь організація надіслала в Управління СБУ листа, щоб уточнити, яка саме інформація потрібна і на якій підставі. У листі зазначалося, що відповідно до Порядку залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 р. № 153, у п. 24, передбачено: моніторинг проводиться Мінекономрозвитку разом з бенефіціаром та уповноваженими представниками донора (за згодою) під час реалізації проекту (програми) (поточний моніторинг) та на заключному етапі реалізації (заключний моніторинг).

«У вказаному Порядку не передбачено можливості проведення моніторингу або ознайомлення з документацією за проектом інших органів державної виконавчої влади», - заявила громадська організація.

Також «Агентство журналістських розслідувань» попросило уточнити, яким чином запитувані документи стосуються «забезпечення державної безпеки України».

«Аналіз процитованих норм, встановлених ст. 24 та ст.25 Закону України "Про Службу безпеки України" з урахуванням ст. 19 Конституції України, свідчить, що будь-які документи можуть бути витребувані (або запитані) у випадку, якщо СБУ ведеться слідство щодо розслідування кримінального правопорушення, підслідність якого віднесена до компетенції СБУ відповідно до ч.2 ст.93 Кримінального процесуального кодексу України. Жодних відомостей про таке правопорушення ви не зазначаєте», - йшлося у відповіді організації на прохання СБУ надати інформацію.

«Агентство журналістських розслідувань» просило Управління СБУ повідомити: в рамках якого кримінального провадження було направлено даний лист до громадської організації;
яким чином реалізація проектів міжнародної допомоги стосується забезпечення державної безпеки України.

У другому листі Рівненського Управління СБУ на адресу громадської організації, співробітники СБУ вдруге наполягали на своєму проханні надати запитувану інформацію, апелюючи до «неоголошеної війни» Російської Федерації проти України, того, що у випадку, коли члени організації не пішли добровільно до лав ЗСУ, вони повинні «всіма доступними способами допомагати Державі та силовим структурам боротися із злочинними проявами країни-агресора безпосередньо на місці».

Про які саме «злочинні прояви» на території Рівненщини йдеться, у листі СБУ не вказано, однак згадується про необхідність захисту держави від посягань іноземних спецслужб.

«У зв’язку із здійсненням захисту державу від посягань іноземних спецслужб сподіваємось на ваше розуміння актуальності та гостроти такої боротьби, висловлюємо припущення, що вам нічого приховувати від національної контррозвідки», - йдеться у листі за підписом начальника Управління СБУ Василя Бедрія.

У свою чергу Володимир Торбіч відкидає подібну аргументацію для надання громадською організацією запитуваної СБУ інформації: «Зверніть увагу на пафос, ура-патріотизм і маніпуляції тих, хто своєю бездіяльністю посприяв появі війні на сході. Виявляється, ці люди борються з Російською Федерацією».

У своєму блозі він також опублікував коментар юристки Інституту розвитку регіональної преси Людмили Панкратової: «Посилання на «священний обовязок», не лежить у площині права. Нас інформують, що інформація потрібна «не у зв’язку з проведенням досудового розслідування», збирають інформацію про діяльність агенції журналістських розслідувань у зв’язку із здійсненням захисту держави від посягань іноземним спецслужб». Не думаю, що ця вимога є контректною і обгрунтованою».

Крім того, Володимир Торбіч опублікував у своєму блозі підбірку журналістських розслідувань про співробітників СБУ, про які писала «Четверта влада».

В коментарі «Детектору медіа» Володимир Торбіч зазначив, що вважає запити СБУ на інформацію тиском через професійну діяльність журналістів - зокрема, з участю видання «Четверта влада» у підготовці програми про ймовірне незаконне збагачення вихідця з Рівненщини, а тепер заступника голови СБУ Павла Демчини.

«Вважаю, що ці листи СБУ – спроба тиску на редакцію через професійну діяльність. Адже майже вся інформація, яку запитує СБУ, у редакції відсутня, оскільки "Четверта влада" – один з багатьох регіональних виконавців двох проектів, про які йдеться в листах СБУ. Ми не раз викривали участь працівників або керівництва рівненської СБУ в брудних справах, як то дерибан землі в Рівному чи участь у нелегальному бурштиновидобутку, але якоїсь протиправної реакції з їхнього боку не було.

Тому нинішній наїзд я пов’язую з тим, що "Четверта влада" брала участь у підготовці програми про ймовірне незаконне збагачення вихідця з Рівненщини, а тепер заступника голови СБУ Павла Демчини для проекту "Слідство. інфо". Ми перевіряли яке майно в нього і його сімї є на Рівненщині. За моєю інформацією, начальник рівненського УСБУ, який підписав обидва листа, не був ініціатором цього наїзду. Я припускаю, що це зробив хтось із близьких до Демчини людей у рівненському СБУ», - заявив журналіст.

«Детектор медіа» звернувся за коментарем щодо законності дій до Управління СБУ в Рівненській області.

На фото - Володимир Торбіч (ліворуч) і Василь Бедрій

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду