Нова порція ворожнечі від українських інтернет ЗМІ

Нова порція ворожнечі від українських інтернет ЗМІ

10 Червня 2017
2199
10 Червня 2017
15:36

Нова порція ворожнечі від українських інтернет ЗМІ

2199
Результати моніторингу рейтингових вітчизняних інтернет-видань «Українська правда», «Корреспондент», «Новое время», «Цензор.нет» і LB.ua щодо наявності мови ворожнечі в текстах, опублікованих упродовж лютого – квітня 2017 року.
Нова порція ворожнечі від українських інтернет ЗМІ
Нова порція ворожнечі від українських інтернет ЗМІ

У межах проекту щодо подолання агресії, ксенофобії й мови ворожнечі в ЗМІ та соціальних мережах «Детектор медіа» пропонує огляд вітчизняних інтернет-видань, у матеріалах яких трапляються ознаки мови ворожнечі.

До моніторингу ввійшли видання «Українська правда», «Корреспондент», «Новое время», «Цензор.нет» і LB.ua. У більшості випадків мова ворожнечі стосувалася україно-російських відносин та некоректного або невиправданого називання різних національностей.

Ось найяскравіші приклади використання та поширення мови ворожнечі українськими онлайн-виданнями.

«Українська правда»

Кейс № 1. Бойовики обстріляли бригаду ремонтників в Авдіївці

Інтернет-видання «Українська правда», 01.02.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент: «"Російські бойовики щойно порушили режим тиші біля Авдіївки. Рашисти розпочали хаотичну стрілянину по бригаді електромонтажників. Працівники змушені були залягти, рятуючись від вистрілів. Ремонтники не дійшли орієнтовно 300 метрів до місця можливого пориву ЛЕП", - написав він».

Порушення: тенденційне цитування висловів із соціальних мереж, що містять згрубілі жаргонізми, неетичні назви осіб за національністю, породжують мову ворожнечі.

Кейс № 2-3. Зі 100 потенційних терористів у Німеччині кожен восьмий – росіянин.

Інтернет-видання «Українська правда», 23.04.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент: «В Німеччині нарахували близько 100 осіб, які представляють потенційну загрозу для громадської безпеки і підлягають депортації, з них кожен восьмий має російське громадянство».

Затриманий у справі про бомбу в Осло – росіянин

Інтернет-видання «Українська правда», 09.04.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент: «У справі про підозрілий предмет у центрі Осло, схожий на бомбу, затримано 17-річного росіянина».

Порушення: тенденційний добір фактів, акцентування на національності у заголовку, акцентування на росіянах у негативному контексті.

«Корреспондент»

Кейс № 1-2. У Києві відкрили пам'ятник поетесі Телізі

Інтернет-видання «Корреспондент», 25.02.17.

Тематика: національні меншини.

Фрагмент: «Бабин Яр – яр у північно-західній частині Києва, який отримав всесвітню популярність як місце масових розстрілів (перш за все – євреїв, циган, а також радянських військовополонених), що проводилися німецькими окупаційними військами в 1941-1943 роках».

Скасування санкцій. Що принесуть вибори в Болгарії

Інтернет-видання «Корреспондент», 15.03.17.

Тематика: національні меншини.

Фрагмент: «Він також зазначив, що болгар в Болгарії стає все менше, оскільки вони їдуть в інші країни ЄС (Болгарія ‒ одна з найбідніших країн Євросоюзу). На їхнє місце прийшли турки, румуни і цигани, розповідає Джазов».

Порушення: неетичне називання однієї з національних меншин («цигани» замість роми).

Кейс № 3. «Сепари не люди». Націоналісти розповіли про захоплення людей в АТО

Інтернет-видання «Корреспондент», 14.03.17.

Тематика: національні меншини.

Фрагмент 1: «За словами радикалів, вони зняли з поїзда двох чоловіків, яких називали "сепарами", поставили їх на коліна в лісопосадці і зателефонували в силові органи ДНР, щоб вимагати обміну».

Фрагмент 2: «В ході розмови радикали погрожували захопленим чоловікам, що "буде дуже погано", а співрозмовникам з т.зв. МГБ заявили, що "сепари не люди"».

Фрагмент 3: «За словами Карася, армійський патруль, що зустрівся їм, прихильно поставився до того, що відбувається, порекомендувавши "не лупити скотів сильно"».

Порушення: використання жаргонної і лайливої лексики, посилення ворожого ставлення до гібридної війни на Сході, інформування не через факти, а через емоції.  

Кейс № 4. У Києві сталася стрілянина в санаторії з переселенцями  

Інтернет-видання «Корреспондент», 20.03.17.

Тематика: внутрішньо переміщені особи.

Фрагмент: «У санаторії "Джерело" в Пущі-Водиці, де проживають переселенці з Криму і Донбасу, стався конфлікт зі стріляниною».

Порушення: невиправдане акцентування на переселенцях, згадування їх у негативному контексті, породження стигми щодо них.

«Лівий берег»

Кейс № 1. Повернулися з фронту

Інтернет-видання «Левый берег», 06.02.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент 1: «Порвемо сєпарів на шматки - кажуть армійці. Загострення лише збуджує наших воїнів і дінамічно збільшує втрати живої сили серед російських терористів-найманців».

Фрагмент 2: «А всім окупантам, кацапам, терористам, найманцям, упирям і прочим піdarasam, що воюють від імені країни-агресора хочу сказати - валіть краще nahui! Поки наші армійці не поклали вас в землю».

Порушення: використання згрубілого жаргону, написання матірної лексики в англійській транслітерації, посилення міжнаціональної ворожнечі (опублікувано в рубриці «Блоги»).

Кейс № 2. Створено наглядову раду київського меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»

Інтернет-видання «Левый берег», 19.03.17.

Тематика: національні меншини.

Фрагмент: «Крім євреїв, там загинули жителі Києва інших національностей, військовополонені Червоної Армії і ОУН-УПА, цигани, а також душевнохворі».

Порушення: образливе називання представників національних меншин («цигани» замість роми).

«Новое время»

Кейс № 1. Від арт-погромів до боротьби з ентропією

Інтернет-видання «Новое время», 09.02.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент 1: «Виставка про те, що на війні всі однакові — і «укропи», і «рашисти», і всі інші». 

Фрагмент 2: «Україна вигідно відрізнялася від Росії тим, що там виставки і політперформанси не громили похмурі бородаті дядьки, чи молодики в косухах, або незрозумілі особистості в масках і балаклавах».

Порушення: використання жаргонної лексики на позначення українців і росіян; створення образу ворога за допомогою метафор-символів.

Кейс № 2. Вата штурмувала фанеру: В соцмережах висміяли взяття фейкового Рейхстагу під Москвою

Інтернет-видання «Новое время», 24.04.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент: «Вата штурмувала фанеру: В соцмережах висміяли взяття фейкового Рейхстагу під Москвою» – заголовок.

Порушення: використання згрубілих жаргонізмів, створення образу ворога; у матеріалі розміщено скрини неетичних висловів із соціальних мереж, що містять некоректні, лайливі назви осіб за національністю, породжують мову ворожнечі.

«Цензор.нет»

Кейс № 1. «Найдена позиция "Градов", с которой бьют по Авдеевке. Россияне следуют заветам своего фюрера, используя мирное население Донецка как живой щит», - InformNapalm. ФОТОфакт

Інтернет-видання «Цензор.нет», 01.02.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент: «"Найдена позиция "Градов", с которой бьют по Авдеевке. Россияне следуют заветам своего фюрера, используя мирное население Донецка как живой щит"», - InformNapalm. ФОТОфакт ‒ заголовок статті.

Порушення створення негативного образу російського народу через ототожнення з кількома особами, некоректне називання Президента Російської Федерації (із посиланням на інше видання).

Кейс № 2. 24-летний российский наемник-наркоман Дмитрий Станкевич ликвидирован в боях под Авдеевкой. ФОТО

Інтернет-видання «Цензор.нет», 10.02.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент: «24-летний российский наемник-наркоман Дмитрий Станкевич ликвидирован в боях под Авдеевкой» ‒ заголовок статті

Порушення: використання негативно-оцінних слів для називання росіян, акцентування на них у заголовку.

Кейс № 3. «Твари! Уходите отсюда», - В Киеве со стрельбой напали на пансионат «Джерело», в котором проживают беженцы с Донбасса. ВИДЕО

Інтернет-видання «Цензор.нет», 20.03.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент: «"Твари! Уходите отсюда", - В Киеве со стрельбой напали на пансионат "Джерело", в котором проживают беженцы с Донбасса. ВИДЕО» – заголовок статті.

Порушення: неетичне називання внутрішньо переселених осіб, створення стигми щодо них, тенденційне цитування згрубілої лексики в їхньому контексті.

Кейс № 4. Праздничный напиток в родной гавани, анархия – мать порядка, сказки для ваты. Свежие ФОТОжабы от «Цензор.НЕТ»

Інтернет-видання «Цензор.нет», 21.03.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент: «Праздничный напиток в родной гавани, анархия – мать порядка, сказки для ваты. Свежие ФОТОжабы от "Цензор.НЕТ"» – заголовок + фотографії в матеріалі.

Порушення: поширення ворожнечі через опублікування некоректних фотографій з іронічно-саркастичними текстівками, що порушують етичні стандарти; створення негативного образу жителів тимчасово окупованого Криму, які підтримали анексію.

Кейс № 5. Полиция задержала группу россиян за разбойное нападение на предпринимателя в Киевской области. ФОТО

Інтернет-видання «Цензор.нет», 29.04.17.

Тематика: російсько-українські відносини.

Фрагмент: «Полиция задержала группу россиян за разбойное нападение на предпринимателя в Киевской области. ФОТО» ‒ заголовок статті.

Порушення: тенденційний добір фактів, створення негативного образу російського народу через ототожнення з кількома особами, наголошування на представниках російської національності в кримінальному контексті.

***

Приклади використання та поширення мови ворожнечі українськими онлайн-виданнями у жовтні 2016 – січні 2017 рр. читайте тут, а також в матеріалі «Ворогувати мовою: нетолерантність в українських інтернет-виданнях».

 

Фото: crystalinnercircle

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2199
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду