В заручниках на непідконтрольних територіях перебуває один журналіст, ще один вважається зниклим - СБУ

В заручниках на непідконтрольних територіях перебуває один журналіст, ще один вважається зниклим - СБУ

8 Липня 2017
1172

В заручниках на непідконтрольних територіях перебуває один журналіст, ще один вважається зниклим - СБУ

1172
Протягом трьох років, з 2014 року, на територіях Донецької та Луганської областей, непідконтрольній українській владі, 28 журналістів були звільнені із заручників або знайдені після того, як вважалися зниклими безвісти.
В заручниках на непідконтрольних територіях перебуває один журналіст, ще один вважається зниклим - СБУ
В заручниках на непідконтрольних територіях перебуває один журналіст, ще один вважається зниклим - СБУ

Про це йдеться у відповіді Служби безпеки України на інформаційний запит Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

«За результатами повідомляємо, що за даними, які надійшли до Об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі антитерористичної операції… за період 2014-2016 років з числа журналістів знайдено/звільнено 28 осіб», - зазначено в документі за підписом заступника керівника Антитерористичного центру Ю. Кочанова.

За даними центру, найбільше журналістів-заручників було звільнено у 2014 році – 20 осіб. У 2015 році – ще 7 осіб, у 2016-му – одна особа.

«Така динаміка свідчить не про те, що в "ДНР" та "ЛНР" стало краще зі свободою слова, а про те, що більшість українських журналістів припинила роботу на окупованій території. Працювати відкрито для українських медіа там неможливо, а колегам, які з ризиком для життя передають інформацію звідти, загрожують арешти чи насильство», - підкреслює секретар НСЖУ Ліна Кущ, яка проводить моніторинг роботи журналістів у зоні АТО.

«Станом на 23.06.2017 за даними обліку Центру в заручниках перебуває 1 журналіст, 1 – числиться зниклим безвісти», - повідомили в СБУ.

«Ми стурбовані критичною ситуацією з безпекою журналістів на окупованій території, де, на жаль, триває практика захоплення наших колег у полон. Солідарна позиція журналістської спільноти раніше допомогла у звільненні, зокрема, наших колег Романа Черемського, Валерія Макеєва, Марії Варфоломеєвої та інших. Докладаємо всіх зусиль, аби привернути увагу міжнародних інституцій до ситуації з фізичною безпекою журналістів, які висвітлюють події по той бік лінії розмежування», - сказав голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Нагадаємо, 27-річний Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходить на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали.

Згодом екс-нардеп Єгор Фірсов повідомив, що Станіслав Васін останній раз виходив на зв'язок із своєю матір’ю в обід 2 червня, коли під'їжджав до Донецька. Він мусив приїхати до неї 3-го, але так і не приїхав. За словами екс-депутата, звернення до місцевої міліції та безпосередньо в МГБ нічого не дали.

8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

11 червня в Службі безпеки України повідомили, що поінформовані про зникнення Станіслава Асєєва і ведуть його пошуки.

11 червня Національна спілка журналістів України висловила занепокоєння зникненням Станіслава Асєєва. Спілка попросила представників міжнародних місій, які працюють у Донецьку, допомогти з'ясувати місцезнаходження блогера та якої допомоги він потребує.

13 червня головний редактор «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Ненад Пеїч закликав до звільнення блогера й автора «Радіо Свободи» Станіслава Васіна (Асєєва).

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

16 червня міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав до звільнення Станіслава Асєєва (Васіна).

20 червня до вимоги звільнити зниклого в Донецьку Станіслава Асєєва приєднався Союз журналістів Росії.

23 червня стало відомо, що Сатаніслав Асєєва внесли в списки на обмін полоненими.

Водночас представники ОРДО не визнають затримання журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна) і заперечують, що володіють будь-якою офіційною інформацією про його долю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1172
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду