Дональд Трамп перевів боротьбу з медіа у бурлескно-театральну площину

Дональд Трамп перевів боротьбу з медіа у бурлескно-театральну площину

4 Липня 2017
1403

Дональд Трамп перевів боротьбу з медіа у бурлескно-театральну площину

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1403
Тим часом опитування громадської думки, здійснене науково-дослідницьким центром Pew у 37 країнах світу, показало дуже низьку довіру до Трампа як до світового лідера — лише 22 відсотка опитаних вважають, що він діє правильно в міжнародних справах.
Дональд Трамп перевів боротьбу з медіа у бурлескно-театральну площину
Дональд Трамп перевів боротьбу з медіа у бурлескно-театральну площину

Минулого тижня в середу Трамп брутально відгукнувся про телеведучих телеканалу MSNBC, у чиїй передачі «Ранок Джо», на його думку, погано говорили про нього. А потім розмістив у своєму твіттері відео, де він начебто фізично розправляється з чоловіком, у якого замість голови логотип телеканалу CNN. Ці дії президента США викликали обурення в політичному й медійному середовищах. У скандал було втягнуто й журнал The National Enquirer.

Минулої середи Трамп написав у своєму твіттері: «Я чув, що низькорейтингова “Ранок Джо” говорила про мене погано (не дивлюся її більше). Що ще можуть божевільна Міка з низьким IQ і псих Джо. Прибули…». За шість хвилин додав продовження: «…у Мар-а-Лаго до мене три вечора підряд напередодні Нового року й наполягали на тому, щоби скласти мені компанію. Вона мала синці від підтяжок обличчя. Я сказав ні».

Міка Бжезинськи і Джо Скарбороу — ведучі телепрограми «Ранок Джо», які у травні оголосили про намір одружитися. Міка до всього є дочкою недавно померлого знаменитого політолога Збіґнєва Бжезинського. Мар-а-Лаго — населений пункт, де розташований Гольф-клуб Трампа.

Одразу після твітів Трампа репортерка The New-York Times Меґі Габерман надрукувала фото з новорічної вечірки із зображенням Трампа і Скарбороу. Трамп не вказав, що саме його так обурило. Американські ЗМІ пишуть, що його могла зачепити репліка Бжезинські: «Нічого не дає людині краще почуватися, ніж фейкова обкладинка журналу, який розповідає про її особу, щоденна брехня про себе і руйнування країни». Так вона оцінила той факт, що у гольфклубах Трампа висять фальшиві обкладинки журналу Times із його зображенням. Раніше ця програма також критикувала Трампа. У передачі за 13 червня ішлося, що Трамп провів дуже нездорове засідання кабінету міністрів, на якому члени кабінету вихваляли його.

Твіти Трампа розкритикували впливові члени Республіканської партії, яка висунула його в президенти. Навіть спікер Палати представників Конгресу Пол Раян, який зазвичай уникає коментувати Трампові дії, сказав: «Звісно, я не бачу належного коментаря. Я думаю, що ми намагаємося зробити тут, так це поліпшити тональність і чемність дебатів, але це (ймовірно, твіт Трампа. — Ю. Л.) не допомагає цього зробити». The Washington Post процитував сенаторів-республіканців Луїзу Марковскі, Ліндсея Грехема, Бена Сассі з критикою Трампових твітів.

Міка Бжезинські й Джо Скарбороу через два дні розповіли у своїй програмі, що до них звернувся керівний помічник із Білого дому й запропонував зателефонувати Трампу з вибаченням за висловлений про нього негатив. Помічник також погрожував, що у випадку відмови The National Enquirer опублікує негативну статтю про них. За хвилину Трамп, який раніше казав, що не дивиться «Ранку Джо», написав у своєму твіттері: «Дивився низькорейтингову “Ранок Джо” вперше за тривалий час. Фейкові новини. Вони просили мене зупинити статтю у National Enquirer. Я сказав ні. Погане шоу». The National Enquirer контролюється союзником Трампа Девідом Пекером.

Скарбороу у відповідь заявив, що це чергова брехня. Додав, що він має текст від Трампового помічника й запис розмови з ним.

Тим часом CNN із посиланням на анонімну офіційну особу з Білого дому повідомив, що Скарбороу нібито телефонував Трамповому зятю Джареду Кушнеру з проханням зняти статтю у The National Enquirer, але той запропонував телефонувати Трампу. Однак офіційна особа спростувала, що Кушнер пропонував якісь обміни. Телеканал також додав, що історія про Джо і Мікі була опублікована 5 червня.

The National Enquirer випустив заяву минулої п’ятниці, 30 червня, в якій було сказано: «На початку червня ми акуратно опублікували історію, яка розповіла про зв'язок між Джо Скарбороу та Мікою Бжезинські — це незаперечний факт. Ми ніколи не загрожували Джо або Міці чи їхнім дітям у зв'язку з публікацією тієї історії. Ми не знаємо про жодні дискусії між Білим домом та Джо і Мікою щодо нашої історії та не беремо жодної участі в цих дискусіях».

Трамп оприлюднив іще один твіт: «Божевільний Джо Скарбороу і німа як камінь Міка не є поганими людьми, але низькі рейтинги їхнього шоу свідчать, що воно зазнає впливів босів NBC. Надто погано».

Business Insider пише, що перед тим, як Трамп висунувся в президенти, Скарбороу і Бжезинські мали з ним дружні стосунки і приймали його кандидатуру. Але потім змінили ставлення й почали критикувати його в ефірі. Він, у свою чергу, хвалив цю пару, а після того, як висунувся кандидатом у президенти, почав їх сварити в соціальних мережах.

Не встиг стихнути цей скандал, як Дональд Трамп спровокував новий. Він поставив у твіттері відео 2007 року, в якому він під час змагань із армрестлінгу «Рестлінгоманія» повалив на підлогу промоутера цього шоу Вінса МакМагона. Відео було змонтовано так, що на місці голови МакМагона був мікрофон із логотипом CNN. Це відео з’явилося раніше минулого тижня на протрампівському форумі.

CNN заявив, що «це поганий день, коли президент Сполучених Штатів підтримує насильство щодо репортерів». Заява далі наголошує: «Замість готувати свій міжнародний візит, свою першу зустріч із Владіміром Путіним, працювати з проблемою Північної Кореї й вирішувати питання по закону про медичну охорону, він поводиться як підліток, що не відповідає рівню його офісу. Ми продовжуємо робити свою роботу. Він повинен почати її робити».

Наступного дня Трамп не зовсім зрозуміло написав у твіттері, що його «використання соціальних медіа не є президентським — це модерний президентський день». Заступниця прес-секретаря Білого дому Сара Гакабі Сандерс заявила, що «президент ні в якому разі у формі чи в моді ніколи не пропагував і не заохочував насильства».

Вашингтонський кореспондент ВВС Ентоні Цурчер вважає, що Трамп «демонструє час від часу, що він сприймає політику як мистецтво вистави, інший телевізійний реаліті-конкурс, де чимбільше драматизму та конфлікту — тим краще».

Варто нагадати, що на другий день свого перебування в Білому домі Дональд Трамп публічно оголосив війну засобам масової інформації. «Як ви знаєте, в мене відбувається війна із засобами масової інформації, — сказав Трамп 21 січня, виступаючи в ЦРУ, — Вони є одними з найбільш нечесних істот на землі».

Раніше він збирався боротися з, на його думку, нечесними ЗМІ через зміни до законодавства. «Медіа кажуть, що ми не можемо критикувати їхню нечесну роботу через Першу поправку, — заявив Трамп, виступаючи на “Консервативній політичній конференції дії” 24 лютого в Нешінал Гарбор штату Меріленд, — Мені подобається Перша поправка. Нікому вона не подобається краще (саме так він сказав. Ю. Л.), ніж мені». Він заявив, що ненавидить фейкові новини. І додав, що Перша поправка дає «всім нам право критикувати фейкові новини». Він додав, що у великої частини медій є своя програма, й це «не ваша програма, не програма країни. Це їхня власна програма». Тепер він про це не згадує.

Старший науковий співробітник Інституту Гувера Віктор Дейвід Генсон переконаний, що так звані мейнстрімні американські ЗМІ є упередженими до Трампа. Вони поширюють фейки й роблять це свідомо.

Опитування показують, що американці мало довіряють ЗМІ. Професор Гарвардського університету Томас Паттерсон, який займається аналізом ЗМІ, вважає, що така ситуація підриває довіру до преси: «Тривалі баталії, в яких Трамп звинувачує пресу у продукуванні фейкових новин, коли журналісти відповідають, що їхні новини є щось, але не фейки, справедливо чи ні, але зменшить публічну довіру до ЗМІ».

Тим часом опитування громадської думки, здійснене науково-дослідницького центром Pew у 37 країнах світу, показало дуже низьку довіру до Трампа як до світового лідера — лише 22 відсотка опитаних вважають, що він діє правильно в міжнародних справах. 74 відсотка мають протилежну думку. The Guardian, яка посилається на це дослідження, твердить, що ставлення до Трампа нині гірше, ніж навіть до Джорджа Буша після початку війни в Іраку 2004 року. Дві третини опитаних описали Трампа як «зарозумілого й небезпечного».

Таке ставлення до Трампа позначається й на ставленні до США. Лише 49 відсотків опитаних позитивно сприймають Сполучених Штатів. Для порівняння: 2015 року 64 відсотка сприймали США позитивно.

Юрій Луканов, незалежний  журналіст, спеціаліст із міжнародної адвокації Центру інформації про права людини https://humanrights.org.ua

Yuriy Lukanov, independent journalist, Human Rights Information Center international advocacy specialist https://humanrights.org.ua/en

Фото: Politicus USA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1403
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду