На Житомирщині першим роздержавленим виданням стала  «Коростишівська газета»

На Житомирщині першим роздержавленим виданням стала «Коростишівська газета»

20 Червня 2017
2957
20 Червня 2017
13:38

На Житомирщині першим роздержавленим виданням стала «Коростишівська газета»

2957
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) повідомляє про успішне завершення роздержавлення житомирського комунального видання «Коростишівська газета»
На Житомирщині першим роздержавленим виданням стала  «Коростишівська газета»
На Житомирщині першим роздержавленим виданням стала  «Коростишівська газета»

Подробиці реформування медіа НСЖУ повідомив директор ТОВ «Редакція «Коростишівської газети» Станіслав Карлінський.

Зазначено, що спершу колектив видання вивчив Закон «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації» та прийняли рішення про реорганізацію.

За словами пана Карлінського, редакція газети мала чотири співзасновники: трудовий колектив, Первинну організацію спілки журналістів, Коростишівську райдержадміністрацію та Коростишівську районну раду. Він зазначив, що за весь процес реорганізації видання жодних утисків чи перешкод з боку влади не було.

«Навпаки, порозумілися швидко, наше питання оперативно виносилося на сесії, редакцію усіляко підтримували й навіть надали правовий супровід – мали можливість консультуватися з юристом райради, – відзначає головний редактор «Коростишівської газети». – Також дуже допомогла Дорожня карта реформування – «15 кроків до свободи!». Власне, діяли відповідно до Закону та календарного плану реформування».

Процес реорганізації тривав трохи більше року. 15 грудня 2016 року редакція звернулася до держреєстратора з пакетом документів, а 13 травня колектив отримав свідоцтво Про державну реєстрацію друкованого ЗМІ. Після реорганізації приміщення редакції залишилося за виданням – уклали договір оренди на три роки за 1 грн на рік.

За словами пана Карлінського, роздержавлення пройшло й без «людських втрат» – робочі місця збереглися за всіма сімома членами колективу. Редакції вдалося переукласти угоди про надання інформаційних послуг і з РДА, і з районною радою, і з міськвиконкомом: «Згідно з актом про виконані роботи з нами розраховуються вчасно».

За його словами, надходження до редакції тільки зросли.

«Річ у тім, що ми ніколи не жили з дотацій – подарунків ніхто не робив, влада платила тільки за конкретну роботу. І розраховувалися раніше не завжди в повній сумі. До прикладу, міська рада: за рік ми видавали їхніх матеріалів на п’ятдесят тисяч, а отримали – близько тридцяти п’яти. Зараз же тільки стовідсоткова оплата, тож навіть міцніше стоїмо на ногах», – зазначив головний редактор.

За повідомленням НСЖУ, нині «Коростишівська газета» планує налагоджувати співпрацю з сільськими радами.  

Загалом же на Житомирщині, за словами голови Житомирської обласної організації НСЖУ Віктора Бойка, процес роздержавлення комунальних ЗМІ проходить без проблем і загострень.

«З одного боку, редактори і колективи добре обізнані з Законом «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації», тож знають і всю процедуру, і свої обов’язки та права, й можуть їх відстоювати. З іншого боку, влада не чинить утисків, немає порушень, – прокоментував ситуацію пан Якович. – Першопрохідцем стала «Коростишівська газета», за нею обласна «Житомирщина», на черзі й інші ЗМІ»

Видання «Коростишівська газета» виходить щоп’ятниці. Одноразовий наклад складає 3,5 тис примірників. Колектив – 7 осіб.    

За даними Держкомтелерадіо, станом на 23 травня повністю реформувалися 49 комунальних і державних видань з 244, які пішли на перший етап реформування, 127 юридичних осіб перебувають у стані припинення; 33 очікують перереєстрації і тільки 36 не підготували документів для реформування взагалі.

З 19 січня у Городищі на Черкащині запрацювало приватне підприємство «Редакція районної газети "Вісник Городищини"». Усі необхідні процедури з роздержавлення комунальної газети та передачі прав на майно і організацію подальшого випуску районної газети новоствореній приватній редакції проведено.

14 квітня комунальна газета Близнюківського району (Харківська область) «Нове життя» стала першим реформованим виданням, яке вивело з числа своїх засновників районну державну адміністрацію та районну раду.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

Фото: dorgroup.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2957
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду