Журналісти Донбасу повідомляють про тиск з боку самопроголошеної влади та РФ

Журналісти Донбасу повідомляють про тиск з боку самопроголошеної влади та РФ

15 Червня 2017
1467
15 Червня 2017
16:12

Журналісти Донбасу повідомляють про тиск з боку самопроголошеної влади та РФ

1467
Українські представники ЗМІ, які працюють на території Донбасу, повідомляють про пресинг з боку Росії та самопроголошеної влади окупованих територій Донецької та Луганської областей. Журналісти потребують державної підтримки
Журналісти Донбасу повідомляють про тиск з боку самопроголошеної влади та РФ
Журналісти Донбасу повідомляють про тиск з боку самопроголошеної влади та РФ

Про це редактори говорили під час міжнародної конференції «Реформування державних і комунальних ЗМІ: перші підсумки реформи», що проходила 13 червня у Києві, повідомляє прес-служба НСЖУ.

За словами керівника «Станично-Луганської районної редакції радіомовлення» Олени Пономарьової, останні три роки в регіоні надто сильно відчувається пресинг і з боку самопроголошеної влади Донбасу, і з боку Російської Федерації.

«Наші радіостанції постійно блокують, натомість серед населення поширюються газети «з того боку», людей зомбують, – розповіла вона. – Про проблему інформаційної безпеки в державі говорила ще в 2008 році. Це питання треба вирішувати на державному рівні, насамперед, внести відповідні зміни до Закону «Про національну безпеку України». Зрештою, інформаційний вплив – найпотужніший, і ця проблема може торкнутися не лише Сходу, а й будь-який регіон країни: Вінниччину, Дніпропетровщину чи Івано-Франківськ».

Думку колеги підтримала й головний редактор «Запорізької правди» Наталія Зворигіна, яка відзначає, що зараз відбувається «зросійщення українців».

«Цьому протистояти можна лише шляхом розвитку й популяризації патріотично налаштованих видань, – сказала вона. – Як сприяти тому, щоб таких ЗМІ ставало більше? На рівні держави це питання можна вирішити, зменшивши оподаткування для україномовних видавців».  

НСЖУ зазначає, що нині чи не найважче доводиться україномовним редакціям Донбасу. Такі діють на підконтрольній Україні території, зокрема в Покровську та Бахмуті.

«Ці газети, безумовно, забезпечують населення правдивою та достовірною інформацією, – коментує секретар НСЖУ, головний редактор газети «Донбасс» Олександр Бриж. – Та, зважаючи на непросте економічне становище, передплата на ці газети впала, реклами практично немає. Тому виданням лишається виживати, не маючи змоги збільшити тираж і кількість сторінок. У такій ситуації просто необхідна підтримка держави, яка може робити  замовлення на інформаційну продукцію газет. Таким чином підвищуватиметься рівень інформаційної безпеки, а самі видання отримають фінансову підтримку в скрутний період».

Редактори наголосили та тому, що якщо не буде державної підтримки ЗМІ Донбасу, то «незаповнену інформаційну нішу займуть сепаратистські і російські газети».

Нагадаємо, на початку червня у Донецьку зник український журналіст Станіслав Васін. Він не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Донбас.Реалії» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook – зламали. 8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

 НСЖУ просить представників міжнародних місій, які працюють у Донецьку, допомогти з'ясувати місцезнаходження блогера та якої допомоги він потребує. Згодом екс-депутат Єгор Фірсов повідомив про підготовку документів на включення журналіста на обмін полоненими в рамках Мінського переговорного процесу.

Фото: pravda.if.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1467
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду