Народні депутати знову відправили на друге читання законопроект про кібербезпеку в Україні

Народні депутати знову відправили на друге читання законопроект про кібербезпеку в Україні

25 Травня 2017
1140
25 Травня 2017
18:37

Народні депутати знову відправили на друге читання законопроект про кібербезпеку в Україні

1140
Народні депутати направили на повторне друге читання у профільний комітет законопроект № 2126а «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України».
Народні депутати знову відправили на друге читання законопроект про кібербезпеку в Україні
Народні депутати знову відправили на друге читання законопроект про кібербезпеку в Україні

Це рішення депутати ухвалили з четвертої спроби 236 голосами, повідомляє «Укрінформ».

До цього голова Верховної Ради Андрій Парубій пропонував ухвалити законопроект № 2126а в цілому, за що проголосували лише 156 депутатів. 

Спікер близько 10 разів був змушений ставити на голосування питання повернення до голосування за законопроект.

Законопроект був зареєстрований у парламенті ще у червні 2015 року і доопрацьований у квітні 2016 року. Ініціатори – народні депутати Лук'янчук Руслан, Кожем'якін Андрій, Бухарєв Владислав, Паламарчук Микола, Король Віктор, Семенуха Роман, Поляков Максим, Бабенко Валерій, Сочка Олександр, Данченко Олександр.

Профільний комітет законопроекту - Комітет з питань інформатизації та зв'язку. Інші комітети: Комітет з питань національної безпеки і оборони; Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності; Комітет з питань бюджету; Комітет з питань запобігання і протидії корупції; Комітет з питань європейської інтеграції.

«Цей закон визначає правові та організаційні основи забезпечення захисту життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави, національних інтересів України у кіберпросторі, основні цілі, напрями та принципи державної політики у сфері кібербезпеки, повноваження державних органів, підприємств, установ, організацій, осіб та громадян у цій сфері, основні засади координації їхньої діяльності із забезпечення кібербезпеки», - йдеться у законопроекті.

Метою закону є врегулювання відносин, пов’язаних із забезпеченням кібербезпеки, як складової національної безпеки України, провадженням діяльності із захисту національних інтересів та національних інформресурсів у кіберпросторі, кіберзахистом систем електронних комунікацій органів державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів та військових формувань, утворених відповідно до законів України, комунікаційних та технологічних систем, які використовуються критичними інфраструктурними об’єктами.

Закон не поширюється на:

1) відносини та послуги, пов’язані із змістом інформації, що передається (обробляється, зберігається) в системах електронних комунікацій та/або в системах управління технологічними процесами;

2) діяльність, пов’язану із захистом інформації, що становить державну таємницю, комунікаційні та технологічні системи, призначені для її оброблення;

3) соціальні мережі, приватні електронні інформаційні ресурси в мережі Інтернет (включаючи блог-платформи, відеохостинги, інші веб-ресурси), якщо такі інформаційні ресурси не містять інформацію, необхідність захисту якої встановлена законом, відносини та послуги, пов’язані із функціонуванням таких мереж і ресурсів;

4) системи електронних комунікацій, які не взаємодіють з публічними мережами електронних комунікацій, не підключені до мережі Інтернет та/або інших глобальних мереж передачі даних.

Нагадаємо, 13 лютого Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року "Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації"».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду