Інформація про побиття української школярки в Гданську є «кремлівським фейком» (ДОПОВНЕНО)

Інформація про побиття української школярки в Гданську є «кремлівським фейком» (ДОПОВНЕНО)

16 Травня 2017
2591
16 Травня 2017
20:17

Інформація про побиття української школярки в Гданську є «кремлівським фейком» (ДОПОВНЕНО)

2591
Польський журналіст, спецкореспондент TV Republika і TV Polsat, колишній кандидат на посаду голови правління НСТУ Марек Сієрант заявляє, що українські видання «Главком», УНІАН, ZIK та інші розповсюдили неправдиву інформацію про начебто побиття української школярки в Польщі, і закликає українські ЗМІ не піддаватись на «кремлівські провокації» й перевіряти інформацію.
Інформація про побиття української школярки в Гданську є «кремлівським фейком» (ДОПОВНЕНО)
Інформація про побиття української школярки в Гданську є «кремлівським фейком» (ДОПОВНЕНО)

Про це він сказав у відео у Facebook.

15 травня на сайті «Ведомости-Украина» з’явилася інформація, що нібито 11 травня біля однієї зі шкіл польського міста Гданська була «жорстоко побита і принижена українська школярка» зі словами «бандерівська курва».

Інформацію про побиття українки було опубліковано з посиланням на Facebook польської користувачки Маріки Питльовської. Вона дійсно опублікувала відео із побиття дівчатами школярки, але в її інформації немає жодної згадки про те, що побиття було здійснено на грунті національної ворожнечі. На відео не зафіксовано, що побиту обзивають «бандерівською курвою», як йшлося у новині російськомовного сайту. Маріка Питльовська хотіла привернути увагу до самого факту жорстокого побиття польської школярки як до суспільної проблеми.

Менше з тим, одразу декілька українських ЗМІ опублікували фейкову новину. Наприклад, сайт Іnforesist.org пропонував цю новину своїм читачам як «сенсаційну».

Згодом українські видання зняли цю новину і повідомили, що попередня інформація була фейковою.

ZIK опублікував інформацію, що фейк про побиття українки оприлюднили російськомовні сайти, і це спричинили хвилю обурення у мешканців Гданська, польських журналістів та громадських діячів, які спростовують таку інформацію.

Зокрема, професорка Гданського університету, українська активістка, волонтерка руху на підтримку Євромайдану Марта Коваль заявила, що такий фейк – чергова провокація на кшталт «розіп’ятого хлопчика».

«Російськомовний портал повідомив, буцімто в Гданській гімназії учениці брутально побили іншу ученицю за те, що вона українка. Це неправда. Конфлікт між підлітками справді трапився, проте побита дівчина точно не є українкою, а суперечка не має етнічного тла. Відтак, це чергова московська провокація на кшталт "розіп’ятого хлопчика" або "зґвалтованої мігрантами дівчинки"», – заявила вона.

Вона детально пояснила ситуацію із побиттям польською школірки і звернулась до українських ЗМІ з проханням про спростування фейку.

«Випадок сумний і страшний, але жертва побиття не є українкою! Це польська школярка, яка, до того ж, вже сама мала клопоти із законом. Ані на відео, ані у ФБ матеріалі, яким послуговуються vedomosti (сторінка Маріки Питльовської Marika Pytlewska, яку, до слова чомусь назвали Путльовською - видно не знають, як читається у латинському алфавіті літера "у" ) нема слів, про які пише ZIK, і нема жоднї згадки про національність побитлої дівчинки. Нападниці були затримані поліцією відразу після побиття (до речі, їх було троє, а не натовп), а вчора стали перед судом у справах неповнолітніх. Двоє з них наразі, до рішення суду, перебуватимуть у т.зв. "поправчату" (це щось на кшталт колонії), а одну, якій ще не виповнилося 13 років, відпустили додому під нагляд судового куратора. У школі працюють психологи. 

Додаю лінк на матеріал з гданських газет про цю справу (http://www.trojmiasto.pl/…/Co-dalej-w-sprawie-pobitej-nasto…) і дуже прошу своїх друзів і колег, причетних до ЗМІ та поширення інформації, допомогти мені у спростуванні неправдивої інформації. Так, українсько-польські стосунки зараз не в найкращому стані - це правда, але це не означає, що ЗМІ мають перетворюватися в інформаційну помийницю і використовувати своїх читачів як заручників...Юні агресорки визнали свою провину, а Маріка Питльовська в своїм пості нічого не писала про ксенофобію», - написала Марта Коваль у своєму Facebook. 

Водночас Марек Сієрант не тільки заявив, що розповсюджена інформація про побиття українки на грунті ксенофобії є фейковою і насправді була побита не українка, але й повідомив, що вперше інформація про це з’явилася на форумах українців у Польщі російською мовою під темою «як поляки катують українців».

«Як і завжди шлях цього фейку веде до нашого північного сусіда. Не піддавайтеся на провокації», - закликав він.

Окремо Марек Сієрант апелював до українських журналістів з проханням перевіряти подібну інформацію, звертаючись до своїх польських колег.

Фото: скрін відео Маріки Путлевської

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2591
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду