Держкомтелерадіо розробив рекомендації щодо оцінки книжок, які ввозитимуться з РФ та окупованих територій

Держкомтелерадіо розробив рекомендації щодо оцінки книжок, які ввозитимуться з РФ та окупованих територій

27 Квітня 2017
1436
27 Квітня 2017
17:29

Держкомтелерадіо розробив рекомендації щодо оцінки книжок, які ввозитимуться з РФ та окупованих територій

1436
Наказом Держкомтелерадіо затверджено рекомендації з підготовки рецензії щодо оцінки та характеристики змісту видання, яке має походження або виготовлено та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України на митну територію України.
Держкомтелерадіо розробив рекомендації щодо оцінки книжок, які ввозитимуться з РФ та окупованих територій
Держкомтелерадіо розробив рекомендації щодо оцінки книжок, які ввозитимуться з РФ та окупованих територій

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Суб’єкти господарювання надаватимуть такі рецензії разом з примірником видання для  отримання дозволу на ввезення видавничої продукції. Рекомендації розроблено відповідно до статті 281 Закону України «Про видавничу справу».

У рекомендаціях зазначено, що рецензування видань можуть виконувати фахівці (експерти), які є членами всеукраїнських творчих спілок, науковими, науково-педагогічними працівниками вищих навчальних закладів, наукових установ Національної академії наук України та національних галузевих академій наук.

Рецензія має містити неупереджений висновок щодо  змісту видання та його відповідності або невідповідності Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України.

Рецензія складатиметься державною мовою в стислій формі та має бути скріплена підписом рецензента та печаткою установи (організації), у якій він працює, а також засвідчена підписом власника прав на видання.

З повним текстом наказу та рекомендацій можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо за посиланням.

Нагадаємо, внесений Кабінетом міністрів законопроект № 5114 «Про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту» було ухвалено Верховною Радою 8 грудня, його підтримали 237 депутатів.

Закон було підписано Президентом України 30 грудня 2016 року. 1 січня 2017 року він набув чинності.

Дозволи надаватиме Держкомтелерадіо на підставі аналізу й оцінки спеціально створеної при відомстві експертної ради.

Розповсюдження російських книг без відповідного дозволу каратиметься штрафами. Водночас громадяни матимуть право ввозити російські книги без спеціального дозволу в кількості не більше 10 примірників на людину.

Додатково цей закон заборонив використання друкованих ЗМІ для «популяризації або пропаганди держави-агресора та її органів влади, представників органів влади держави-агресора та їхніх дій, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України».

У лютому Державний комітет телебачення і радіомовлення України заявив, що Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту» обмежено, а не заборонено ввезення видавничої продукції з країни-агресора і вважає, що українські ЗМІ некоректно викладають суть документа.

5 квітня, Кабмін ухвалив постанову, якою затверджено Порядок видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, та внесено зміни до урядової постанови «Про затвердження переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1436
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду