Інформація, яка руйнує сенс

Інформація, яка руйнує сенс

27 Квітня 2017
1842
27 Квітня 2017
10:03

Інформація, яка руйнує сенс

Євген Середа
Журналіст
1842
І, напевне, це комусь потрібно.
Інформація, яка руйнує сенс
Інформація, яка руйнує сенс

Щодня стикаючись із масованим потоком усіляких новин, експертних коментарів, усебічної аналітики та блогерських рефлексій, часом почуваєшся так, як це описує Віктор Пєлєвін у книжці «Бэтман Аполло»: «Людина завжди виходить в мережу з передчуттям, що вона зараз виловить з океану інформації щось цінне, цікаве і потрібне. І що відбувається через три-чотири години? Вона встає з-за монітору з почуттям, що через її душу пронеслося стадо свиней».

У подібному стані постає цілком закономірне питання: чи справді зростання обсягів інформації в сучасному світі сприяє тому, щоби люди більш усвідомлено сприймали реальність?

Один із тих, хто ставив це під сумнів, був французький мислитель Жан Бодрійяр. Його відносять до соціологів-постмодерністів, але сам він себе вважав метафізиком-моралістом. Бодрійяр — автор численних соціально-філософських праць, серед яких — «Симулякри і симуляція» (1981), що засвітилася у фільмі «Матриця» (Нео ховав у цій книжці свою хакерську програму).

Аналізуючи сучасні тенденції, вчений наголошує: ми живемо у світі, де інформації все більшає й більшає, а сенсу все меншає й меншає. У зв’язку з цим Бодрійяр висуває три гіпотези:

1) інформація продукує сенс, але виявляється нездатною компенсувати жорстоку втрату смислів у всіх сферах. Спроби повторно їх ін'єктувати через усе більшу кількість ЗМІ, повідомлень і контентів виявляються марними: втрата, поглинання сенсу відбувається швидше, ніж його повторна ін'єкція;

2) інформація взагалі не має нічого спільного із сигніфікацією (створення й використання людьми знаків спілкування, надання їм певних значень). Тобто це суто інструментальна сфера, технічне середовище, де не виробляються оцінні судження. За аналогією з генетичним кодом: він є тим, чим він є, й функціонує так, як функціонує, а сенс — це щось інше, що з'являється, так би мовити, після факту;

3) між вищеописаними двома явищами існує взаємозв’язок тією мірою, в якій інформація безпосередньо руйнує або нейтралізує смисли й сигніфікацію. Таким чином, виявляється, що втрата сенсу безпосередньо пов'язана з руйнівною дією ЗМІ, які не переконують, а порушують упевненість.

Третя гіпотеза найцікавіша, однак вона йде врозріз із загальноприйнятою думкою, пише Бодрійяр, зазначаючи, що ми всі причетні до стійкого міфу, який пояснюється кількома чинниками:

  • соціалізацію повсюдно вимірюють через чутливість до медіа. Десоціалізованим, а фактично асоціальним є той, хто недостатньо чутливий до ЗМІ;
  • інформація, як вважають, сприяє прискореному обігу смислів і створює додаткову вартість сенсу, аналогічну тій, яка має місце в економіці та виходить у результаті прискореного обігу капіталу;
  • вважається, що інформаційні повідомлення створюють комунікацію, і, незважаючи навіть на величезні невиробничі витрати, існує загальний консенсус, що ми маємо справу все ж зі зростанням смислів, які перерозподіляються в усіх суспільних сферах. Так само, як існує консенсус, що матеріальне виробництво, попри збої та ірраціональність, усе ж веде до зростання добробуту й соціальної гармонії.

«Це альфа й омега нашої сучасності, без яких було би підірвано довіру до нашої соціальної організації. Проте факт полягає в тому, що воно-таки підірвано, причому саме з цієї самої причини: там, де, як ми вважаємо, інформація виробляє сенс, відбувається зворотне. Вона пожирає власний контент і комунікацію», — підкреслює Бодрійяр. На його думку, це пояснюється двома причинами:

1) замість створювати комунікацію, ЗМІ вичерпують свої сили в інсценуванні комунікації. Замість виробляти сенс, вони вичерпують свої сили в інсценуванні сенсу. У результаті ми отримуємо гігантський процес симуляції: непідготовлені інтерв'ю, телефонні дзвінки глядачів і слухачів, всіляка інтерактивність, словесний шантаж: «Це стосується вас, подія — це ви»;

2) надмірно інсценуючи комунікацію, медіа працюють на дезінтеграцію суспільства. Таким чином вони вбивають сенс, руйнують соціальну організацію, перетворюючи їх на якусь туманність, приречену зовсім не на зростання нового, а навпаки, на тотальну ентропію.

Виходячи з цього, Бодрійяр акцентує, що нині головне — оцінити подвійний смисловий виклик: кинутий масами та їхнім мовчанням (яке зовсім не є пасивним опором) і той, що йде від ЗМІ та їхнього гіпнозу. При цьому мислитель додає: всі спроби, маргінальні та альтернативні, воскресити якусь частку сенсу в сучасному інформаційному потоці виглядають порівняно із зазначеними викликами другорядними.

Можливо, ідеї Бодрійяра не такі прості для розуміння, як хотілося б, а спроби їх спростити призведуть не так до яснішого розуміння, як до спотворення думок ученого (як у випадку з «Матрицею»). Утім, основна думка цілком зрозуміла: чим більше ми ковтаємо інформації, тим менше розуміємо, що відбувається навколо. І, напевно, це комусь потрібно.

Фото: strategicsociety.org.uk

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1842
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду