Експерт вважає вимогу декларування для активістів та журналістів-розслідувачів порушенням Конституції

Експерт вважає вимогу декларування для активістів та журналістів-розслідувачів порушенням Конституції

23 Квітня 2017
1461
23 Квітня 2017
16:24

Експерт вважає вимогу декларування для активістів та журналістів-розслідувачів порушенням Конституції

1461
Експерт «Центру політико-правових реформ» Олександр Банчук заявляє, що введений у дію Петром Порошенком закон про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», який передбачає необхідність декларування майнового стану для представників антикорупційних громадських організацій, низкою своїх положень порушує конституційні гарантії прав і свобод людини та громадянина.
Експерт вважає вимогу декларування для активістів та журналістів-розслідувачів порушенням Конституції
Експерт вважає вимогу декларування для активістів та журналістів-розслідувачів порушенням Конституції

Про це він вказав у своїй статті у «Дзеркалі тижня».

Олександр Банчук заявляє, що ухвалення цього закону Верховною Радою 23 березня стало помстою політиків за діяльність громадських організацій, а його положення містять суттєві порушення конституційних гарантій.

«Так, на звичайних громадян покладаються додаткові обов'язки (зокрема щодо декларування майнового стану і доходів) та обмеження і заборони за ознакою роду занять (зокрема громадська антикорупційна діяльність)», – йдеться в статті.

Фахівець відзначає, що таким чином активістів прирівняли до посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, істотно обмеживши їх право вільно висловлювати свої думки.

«Кожен, хто взяв участь у заході із протидії корупції (конференції, семінарі, демонстрації) і не подав електронної декларації, буде притягнутий до адміністративної або кримінальної відповідальності. Януковичу і Ко такі можливості й не снилися», – підсумовує експерт.

Раніше міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що останні законодавчі зміни в Україні, які вимагають від антикорупційних активістів і журналістів декларувати свої доходи, можуть бути використані для покарання журналістів-розслідувачів і їхніх колег у боротьбі з корупцією.

Нагадаємо, 30 березня, в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», яким подавати електронні декларації зобов’язали антикорупційних активістів.

Закон було підписано Петром Порошенком 27 березня.

24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

24 березня Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоганнес Ган розкритикував зміни до закону про електронне декларування.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду, включивши пропозиції виключити з нього норми, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

28 березня Міжнародна правозахисна організація Freedom House розкритикувала зміни до закону про електронне декларування в Україні. Цього ж дня Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво «Transparency International Україна» закликали українську владу скасувати суперечливі зміни до Закону «Про запобігання корупції».

У Міністерстві закордонних справ ФРН повідомили, що розраховують на внесення зміни до антикорупційного закону найближчим часом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1461
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду