Нищук заявляє, що в «чорний список» російських митців будуть внесені зміни

Нищук заявляє, що в «чорний список» російських митців будуть внесені зміни

21 Квітня 2017
2079
21 Квітня 2017
17:25

Нищук заявляє, що в «чорний список» російських митців будуть внесені зміни

2079
Міністр культури України Євген Нищук заявив, що так званий «чорний список» російських діячів культури, заборонених в Україні через антиукраїнську позицію чи порушення українського законодавства, перегляне спеціально створена міжвідомча комісія.
Нищук заявляє, що в «чорний список» російських митців будуть внесені зміни
Нищук заявляє, що в «чорний список» російських митців будуть внесені зміни

Про це він сказав в ефірі ток-шоу «Право на владу» на каналі «1+1».

«Зараз у нас створена міжвідомча комісія, де за участю представників СБУ, працівників Нацради з питань телебачення і радіомовлення, фахівців, експертів, представників медіакомпаній йде перегляд тих списків, які ще з тих часів, коли вони "скопом" пішли, де спочатку був той , хто підписався (в 2014-му під листом на підтримку російської агресії проти України. - Ред.), а підписалися... ну ви знаєте, як там було. Після того, можливо, він нічого не говорив, і їх (списки. - Ред.), очевидно, необхідно переглядати», - сказав Євген Нищук.

Водночас, за словами міністра, з'явилися нові російські артисти, які не просто негативно висловлюються про Україну, а являють собою певну загрозу безпеки країни, в тому числі своїми діями.

Як зазначив Євген Нищук, питання знаходиться в компетенції РНБО, який застосовує до таких осіб певні санкції терміном на один або три роки.

Також глава Мінкульту повідомив, що в його відомстві є група людей, яка розглядає звернення з тих чи інших діячів культури і передає відповідні матеріали в СБУ.

«Так було в відношенні деяких співачок, які планували виступати в певних залах, і ці концерти були скасовані. Там були наведені конкретні факти того, що вони або були в анексованому Криму, або неодноразово негативно висловлювалися про українську культуру або українську державу», - підкреслив Євген Нищук.

Раніше Євген Нищук заявив про намір змінити практику заборони показу фільмів на основі Переліку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці країни, і розробити конкретний механізм реагування на антиукраїнські прояви митців.  На його думку, «ми не можемо створити заборону на діячів культури з 700 осіб». При цьому Євген Нищук підкреслив, що люди, які дозволяють собі таку поведінку по відношенню до України, не повинні приїжджати і заробляти гроші на гастролях.

Нагадаємо, голова Служби безпеки України Василь Грицак надіслав  листа тодішньому віце-прем’єр-міністру - міністру культури В’ячеславу Кириленку, у якому заявив, що Мінкульт забороняє показ російських фільмів на підставі складених СБУ списків діячів культури, що загрожують національній безпеці, «без їх виваженої оцінки і детального аналізу». На думку СБУ, Мінкульт нехтує функцією, яка покладена на Держкіно – як на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

СБУ також заявила, що спосіб заборони вказаного контенту викликав негативну реакцію у суспільстві. За твердження Служби, це «негативно сприймається суспільством, посилює у ньому розкол і додатково дестабілізує суспільно-політичну ситуацію в країні, що в умовах гібридної війни дає додаткові переваги державі-агресору».

СБУ з метою вказаних негативних чинників просить ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту із залученням фахівців Експертної комісії при Держкіно. На думку Служби, це дозволить виділити із загального переліку заборонених для показу в Україні фільмів «дійсно шкідливий контент».

Міністерство культури України відкинуло звинувачення СБУ та заявило, що «законодавчі норми прямої дії встановлюють автоматичну заборону демонстрування і розповсюдження тих фільмів, у яких хоча би одна особа, що брала участь у створенні фільму, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці».

На думку Мінкульту, пропозиція голови СБУ ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту не може бути реалізована Мінкультом з огляду на норми діючого законодавства.

Міністерство запропонувало, якщо СБУ вважає за доцільне скасувати заборону на розповсюдження і демонстрування фільмів за участі конкретних акторів, яких внесено до Переліку осіб, надати офіційне звернення щодо цих конкретних осіб.

Після цього голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко закликав віце-прем’єр-міністра – міністра культури В’ячеслава Кириленка терміново визначити й оприлюднити критерії до формування Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, – так званого «чорного списку» діячів культури.

Голова Нацради поділяє точку зору голови Служби безпеки України Василя Грицака, що цей перелік у культурній сфері не повинен ототожнюватися з переліком осіб, в’їзд яким яким заборонено на територію України.

На думку пана Артеменка, формування Переліку осіб має відбуватися відкрито, прозоро, з усебічним дослідженням та аналізом суспільної думки та висновків фахівців, експертів. Як приклад відкритої та прозорої діяльності він навів роботу Національної ради.

Нагадаємо, оприлюднений на сайті Мінкульту Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України,  містить 83 осіб.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2079
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду