Український активіст Ігор Мовенко заявляє, що ФСБ під тиском змусило його зізнатися в «екстремізмі» у соцмережах

Український активіст Ігор Мовенко заявляє, що ФСБ під тиском змусило його зізнатися в «екстремізмі» у соцмережах

17 Квітня 2017
1168
17 Квітня 2017
14:26

Український активіст Ігор Мовенко заявляє, що ФСБ під тиском змусило його зізнатися в «екстремізмі» у соцмережах

1168
В окупованому Криму російська ФСБ взвинуватила в екстремізмі жителя Севастополя Ігоря Мовенка. Кримському активісту пред'явили звинувачення за ч.2 ст.280 КК РФ (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності). Ігор Мовенко, що знаходиться під підпискою про невиїзд, відкидає звинувачення і заявляє про порушення прав і тиск.
Український активіст Ігор Мовенко заявляє, що ФСБ під тиском змусило його зізнатися в «екстремізмі» у соцмережах
Український активіст Ігор Мовенко заявляє, що ФСБ під тиском змусило його зізнатися в «екстремізмі» у соцмережах

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

Як заявляє «Кримська правозахисна група», за цією статтею за ч.2 ст.280 КК РФ Ігорю Мовенку загрожує до п’яти років позбавлення волі.

«Кримінальну справу порушили за коментар, який він написав у групі "Крим-Україна" в соціальній мережі "ВКонтакте". Коментар був написаний влітку 2016 року і висловлював проукраїнську позицію Мовенка», – повідомляють правозахисники.

У ФСБ з нього взяли підписку про заборону видалення і редагування свого облікового запису в соцмережі «ВКонтакте». Водночас сторінка Ігоря Мовенка в Facebook заблокована системою після того, як він спробував встановити замість справжнього прізвища псевдонім.

Нагадаємо, 7 вересня 2016 року пана Мовенка побили в Севастополі за розміщену на велосипеді символіку батальйону «Азов». Лікарі діагностували у чоловіка відкриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом основи черепа, перелом щелепи, закритий перелом кісток носа, контузію очного яблука та інші травми.

«Нападник на Мовенка назвався співробітником поліції. Однак справа за побиття українця тоді не відкрили. Замість цього в Гагарінському районному суді Севастополя 22 вересня відбулося судове засідання, на якому потерпілого Мовенко оштрафували на 2000 рублів "за поширення нацистської символіки"», – повідомляє правозахисна група.

16 грудня 2016 року в Севастополі співробітники ФСБ приїхали на роботу до Ігоря Мовенка і забрали його з собою. Співробітники силового відомства вилучили його робочий комп'ютер.

Вдома також було проведено обшук. Силовики вилучили ноутбук, жорсткі диски домашнього комп'ютера, сімкарти і упаковку від стартового пакета, мобільний телефон.

За словами севастопольця, ці дії супроводжувалися побиттям й тиском на нього і членів його сім'ї. Ігор Мовенко заявляє, що його били, погрожували помістити в СІЗО, якщо він не зізнається в екстремізмі.

«Того дня я йшов на роботу. У двох машинах силовики ФСБ вже чекали мене дорогою. З машин вибігли люди в цивільному одязі із закритими обличчями, збили мене з ніг, одягли наручники і затягли до мікроавтобуса. Там побили. Після потягли мене на моє робоче місце, де вилучили мій телефон і робочий комп'ютер, потім повезли додому. Дорогою знову били і знущалися. Забрали у мене ключі від квартири і самі її відкрили. Притому, що вдома була дружина. Дочка, на щастя, була в цей момент в школі. Потім під виглядом огляду вилучили телефон і всі комп'ютери з дому», ‒ розповів він.

Ігор Мовенко стверджує, що силовики не давали йому можливості викликати адвоката. Після обшуку севастопольця відвезли до кримського главку російської ФСБ, де кілька годин допитували.

«Під час допиту мене змусили зізнатися, що я своїми коментарями ВКонтакте закликав людей до екстремізму. Показали мені роздруківки скріншотів з мережі з моїми коментарями і пояснили мені, що, наприклад, ось тут ти написав: "Розстріляти!". Це нібито вже заклики до екстремізму. Але були й інші пости річної давнини, де їхні експерти все таки побачили заклик», ‒ каже пан Мовенко.

Севастополець стверджує, що російські силовики залякували не тільки його і членів його сім'ї, а й співробітників, які стали свідками вилучення його робочого комп'ютера.

«Коли вже на моєму робочому місці силовики проводили огляд, я попросив колег зателефонувати моїй дружині. Мене тут же відвели за ріг, побили ще й сказали, щоб я взагалі мовчав. Ну, а колег налякали і заборонили взагалі комусь говорити, що вони там були. Слідчому ФСБ я говорив, що мене побили оперативники під час затримання, на що він відповів, сказавши, що це не їхні методи. Більше це питання не піднімали», ‒ говорить севастополець.

У кримському главку ФСБ не дають публічних пояснень щодо справи Ігоря Мовенка і застосування до нього сили.

У той же час, правозахисник, член «Кримської правозахисної групи» Олександр Сєдов кваліфікує кримінальну справу Ігоря Мовенка як політичну.

«Теоретично, у рамках російського законодавства, оскаржити дії силовиків і притягнуи їх до відповідальності можна. Але фактично кримські судді не горять бажанням виконувати російські закони, а виконують завдання місцевої влади. Справа Ігоря Мовенка ‒ це явне політичне переслідування за його позицію і порушення його права на свободу вираження поглядів. Ігор не побоявся наклеїти на раму велосипеда наклейку «Азова» і їздити з нею Севастополем, і він не побоявся висловити свою думку в соцмережі з приводу того, що відбувається в Криму. Саме за це його і переслідують», ‒ каже правозахисник.

Дружина обвинуваченого Валентина Мовенко розцінює цю кримінальну справу як розправу за те, що він намагався домогтися відповідальності для того, хто вперше побив його минулого року. На відео з місця події помітно, як один з поліцейських, які прибули на місце інциденту, вітається з нападником за руку. Однак його особистість наразі не встановлена. В адміністративній справі про «нацистську символіку» прізвище нападника не фігурує, але, за словами Ігоря Мовенка, він назвав себе «черговий Беркут».

«Я розцінюю кримінальну справу стосовно мого чоловіка як спробу місцевих правоохоронців виправдати ті незаконні дії, які з ним зробив їхній колега. Вони потроху забирають у мене все рідне, немов торгуються: "Мовчіть і залишимо вам трохи сім'ї". Ми розуміємо, що вони в будь-який момент можуть зробити з нами все, що вважатимуть за потрібне. Абсолютно все. Мені здається, що тільки розголос в ЗМІ не дає їм робити так, як звикли ‒ за "поняттями"», ‒ каже Валентина Мовенко.

Незважаючи на тиск і залякування, вони з чоловіком мають намір продовжувати оскаржувати дії силовиків. Звинувачення в екстремізмі Ігор Мовенко відкидає й має намір захищати себе в суді.

На фото - Ігор Мовенко

Фото: «Крим.Реалії»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1168
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду