Правозахисники семи країн просять Порошенка скасувати е-декларування для активістів і журналістів-розслідувачів

Правозахисники семи країн просять Порошенка скасувати е-декларування для активістів і журналістів-розслідувачів

14 Квітня 2017
1472
14 Квітня 2017
14:01

Правозахисники семи країн просять Порошенка скасувати е-декларування для активістів і журналістів-розслідувачів

1472
31 правозахисна організація з семи країн, які є учасниками та партнерами міжнародної мережі Будинків прав людини, направили відкрите звернення до президента України Петра Порошенка із проханням скасувати прийняту у березні законодавчу норму щодо електронного декларування для громадських активістів, які займаються протидією корупції.
Правозахисники семи країн просять Порошенка скасувати е-декларування для активістів і журналістів-розслідувачів
Правозахисники семи країн просять Порошенка скасувати е-декларування для активістів і журналістів-розслідувачів

Про це йдеться у повідомленні Центру інформації про права людини.

На думку підписантів, нові законодавчі зміни порушують автономію громадянського суспільства на вибір теми своєї роботи, обмежуючи можливість людей вільно працювати на організації, які займаються висвітленням і протидією корупції, порівняно з тими, хто працює над іншими темами.

У мережі Будинків прав людини вважають, що мета цього законодавства – залякати громадянське суспільство, яке працює над вирішенням проблеми корупції в Україні, і зрештою дискредитувати громадські організації.

Петрові Порошенку нагадують, що, підтримавши в березні 2016 року резолюцію Ради ООН з прав людини стосовно правозахисників, Україна взяла на себе зобов’язання «заохочувати і стимулювати участь громадськості, а також сприяти прозорості, підзвітності та ефективному управлінню для запобігання корупції та боротьбі з нею за участю посадових осіб» і захищати осіб, які займаються питаннями запобігання корупції.

Натомість «цей закон робить мішенню цих осіб, включно з правозахисниками, оскільки встановлені різні критерії для суб’єктів громадянського суспільства, що займаються протидією корупції. Створюється уявлення, що вони менш легітимні, ніж інші правозахисники», сказано у тексті звернення.

«Той факт, що голосування за внесення поправок до закону було поспішним, без консультацій з громадянським суспільством, особливо правозахисними організаціями, а також поспішне підписання закону викликає сумніви щодо справжньої мети цього законодавства. Це законодавство створює атмосферу суспільної підозри громадянського суспільства, і це відбувається в країні, яка повинна цінувати внесок громадянського суспільства в розвиток держави», - йдеться у листі до Петра Порошенка.

Нагадаємо, 27 березня голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав і направив на підпис президенту Петру Порошенко ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"».

24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів для скасування рішення.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що Президент України Петро Порошенко має ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

24 березня Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоганнес Ган розкритикував зміни до закону про електронне декларування.

27 березня Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції».

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявляє, що останні законодавчі зміни в Україні, які вимагають від антикорупційних активістів і журналістів декларувати свої доходи, можуть бути використані для покарання журналістів-розслідувачів і їхніх колег у боротьбі з корупцією.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1472
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кобевко
2540 дн. тому
Закон-в дію! І журналісти, і "активісти" в своїй більшості, "дують в дуду олігархів" і за добрячі гроші. В більшості, їхні статки безмірно ростуть за рахунок шантажів порядних людей, проплачених бандитами-замовниками. Іноземцям цього не зрозуміти, у них, подібного не спостерігається.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду