У місцевих ЗМІ сходу і півдня України переважають прес-релізи і кримінальні новини - дослідження

У місцевих ЗМІ сходу і півдня України переважають прес-релізи і кримінальні новини - дослідження

12 Квітня 2017
1401
12 Квітня 2017
17:13

У місцевих ЗМІ сходу і півдня України переважають прес-релізи і кримінальні новини - дослідження

1401
Частина мешканців восьми областей сходу і півдня України скаржиться на брак інформації на брак інформації в місцевих медіа щодо корупції. При цьому майже 40% матеріалів у місцевих ЗМІ цих областей ґрунтуються на прес-релізах та повідомленнях офіційних структур.
У місцевих ЗМІ сходу і півдня України переважають прес-релізи і кримінальні новини - дослідження
У місцевих ЗМІ сходу і півдня України переважають прес-релізи і кримінальні новини - дослідження

Про це свідчать результати опитування мешканців півдня та сходу України, яке було проведено у 2015-2016 та 2017 роках компанією GfK на замовлення Інституту масової інформації (ІМІ).

Кожен п’ятий житель (21%) восьми областей сходу і півдня України зауважує брак інформації про боротьбу з корупцією на місцевому рівні. Як показують дані дослідження ІМІ, місцеві медіа Півдня та Сходу України не задовільняють цю потребу.

Кожна п’ята новина в регіональних медіа півдня та сходу України (до 20%) присвячена криміналу та нещасним випадкам, тоді як про корупцію і протидію їй присвячено близько 1% від загальної кількості новин.

Найбільше новин в місцевих медіа півдня і сходу України ґрунтуються на прес-релізах та повідомленнях офіційних структур — 39%. Ще для 31% новин джерелом інформації є власний кореспондент.

Крім того аналіз ІМІ показав, що станом на перший квартал 2017 року 5% новин у місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України містили ознаки замовності. Найбільше таких новин було зафіксовано у Дніпрі (9%) та Миколаєві (7%), найменше — у ЗМІ Харкова і Херсона (по 2%).

Телеперегляд у майже всіх зазначених областях знизився (включно зі зниженням дивлення новин та аналітичних ток-шоу) порівняно з результатами першої хвилі опитування у грудні 2015 - січні 2016 року. Водночас користування інтернетом та соціальними медіа зросло  - у тому числі зросло використання сайтів соціальних мереж для отримання та поширення новин.

Суттєвих змін у користуванні радіо не зафіксовано, спостерігається зниження читання друкованої преси, зокрема, задля отримання новин.

Незважаючи на зростання користування інтернетом та соціальними медіа, телебачення залишається основним джерелом новин для більшості опитаних.

Нагадаємо, Інститут масової інформації та GfK Ukraine презентували результати другої хвилі дослідження медіаситуації півдня і сходу України. Серед позитивних результатів, які зафіксувало дослідження - зменшення орієнтації на Росію з 13% до 10%. Хоча орієнтація на Україну серед мешканців областей, де проводилось дослідження, не зросла. Також 86% опитаних зазначили, що вони комфортно себе почувають, споживаючи медіапродукти українською мовою.

Дослідження проводилось у січні-березні 2017 року за підтримки Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), і охоплювало Дніпропетровську, Донецьку (підконтрольні та непідконтрольні Україні території), Запорізьку, Луганську (підконтрольні Україні території), Миколаївську, Одеську, Харківську та Херсонську області.

В другій хвилі дослідження взяли участь 15 103 респондентів за період з 20 січня до 15 березня. Також цього разу до нього включили Миколаївську та Херсонську області.

На фото - під час презентації результатів дослідження

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1401
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду