Передача комунальних газет у територіальні громади може створити труднощі  з їх реформуванням - медіаюрист

Передача комунальних газет у територіальні громади може створити труднощі з їх реформуванням - медіаюрист

4 Квітня 2017
1348
4 Квітня 2017
19:01

Передача комунальних газет у територіальні громади може створити труднощі з їх реформуванням - медіаюрист

1348
Новостворені територіальні громади є правонаступниками майна, що було в розпорядженні місцевих рад. Отже редакції ЗМІ як комунальні підприємства стають власністю об’єднаної громади. За словами медіаюристки ГО «Платформа прав людини» Людмили Опришко, у зв’язку з цим можуть виникнути труднощі з перетворенням газети.
Передача комунальних газет у територіальні громади може створити труднощі  з їх реформуванням - медіаюрист
Передача комунальних газет у територіальні громади може створити труднощі  з їх реформуванням - медіаюрист

Про цей йдеться у її відповіді на запитання редакторки газети «Сільські новини» (Херсонська область) Анни Музиченко, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Медіаюристка Людмила Опришко наголошує, що редакціям комунальних газет доведеться чи то оновлювати рішення місцевої ради про вихід із складу засновників, чи то збирати додаткові документи про правонаступництво. Тому слід подбати про оптимальні строки здійснення всіх процедур.

Далі подаємо повний текст юридичного роз’яснення:

«Частина 3 статті 8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" передбачає:

"Об’єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об’єднаною територіальною громадою.

У разі об’єднання всіх територіальних громад одного району в одну об’єднану територіальну громаду все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю об’єднаної територіальної громади, а пов’язані з таким майном права та обов’язки належать об’єднаній територіальній громаді з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об’єднаною територіальною громадою".

Це означає, що з моменту створення об'єднаних територіальних громад все комунальне майно, в тому числі, і комунальні підприємства, переходять у комунальну власність об'єднаної територіальної громади, яка є правонаступником. Відповідно, до об'єднаної територіальної громади перейдуть і всі засновницькі права, які належали місцевій раді.

Закон України "Про реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації" не містить заборон щодо здійснення об'єднання територіальних громад в період реформування комунальних ЗМІ та передачі у власність об'єднаної територіальної громади комунального майна її попередників.

Труднощі можуть виникати з перетворенням редакції, бо доведеться чи то оновлювати рішення ради про вихід із складу засновників, чи то збирати додаткові документи про правонаступництво. Зважаючи на це, потрібно подумати про оптимальні строки проведення реформування ЗМІ. Адже процес об'єднання територіальних громад є тривалим у часі». 

Юридична допомога надається в рамках співпраці НСЖУ та ГО «Платформа прав людини» на підставі меморандуму від 27.02.2017.

Нагадаємо, раніше адвокатка, медіаюристка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко повідомила, що головний редактор, заступник та головний бухгалтер комунального ЗМІ, які є посадовими особами юридичних осіб публічного права і виконують адміністративно-господарські або організаційно-розпорядчі функції в державних і комунальних закладах, установах чи підприємствах, мають до 1 квітня подати електронну декларацію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1348
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду