ІМІ знайшов найбільше порушень балансу в новинах «Вести» та «Страна.ua»,  найменше – на «Ліга.net»

ІМІ знайшов найбільше порушень балансу в новинах «Вести» та «Страна.ua», найменше – на «Ліга.net»

22 Березня 2017
8347
22 Березня 2017
15:25

ІМІ знайшов найбільше порушень балансу в новинах «Вести» та «Страна.ua», найменше – на «Ліга.net»

8347
Майже половина новин у газеті «Вести» та онлайн-виданні «Страна.ua» написано з порушенням професійного стандарту балансу думок (48% та 44% відповідно). Найкращими ж у дотриманні цього стандарту серед загальноукраїнських сайтів є «Ліга.net» (8% новин з порушенням), а серед друкованих видань – газета «Дзеркало тижня» (24% новин з порушеннями).
ІМІ знайшов найбільше порушень балансу в новинах «Вести» та «Страна.ua»,  найменше – на «Ліга.net»
ІМІ знайшов найбільше порушень балансу в новинах «Вести» та «Страна.ua»,  найменше – на «Ліга.net»

Такими є результати дослідження експертів Інституту масової інформації, повідомляє прес-служба ІМІ.

У дослідженні, яке проводилось у лютому 2017 року за підтримки програми «У-Медіа Інтерньюз Нетворк», вивчався контент десяти онлайн-видань («Українська правда», «Ліга.net», «Укрінформ», «112.ua», УНІАН, LB.ua, «Цензор.нет», «Страна.ua», «Обозреватель», «Корреспондент.net») та шести друкованих видань («Дзеркало тижня», «Новое время», «Факты и комментарии», «Сегодня», «КП в Украине», «Вести»).

Загалом, рейтинг українських загальнонаціональних сайтів за рівнем дотримання професійних журналістських стандартів очолили відразу три інтернет-ЗМІ – «Українська правда», «ЛІГА.net» та «Укрінформ», в яких 76% матеріалів написані без жодних порушень.

Серед друкованих видань найкращим виявилось «Дзеркало тижня» – 57% матеріалів без порушень стандартів.

Найнижчі результати з дотримання стандартів серед інтернет-ЗМІ показали три видання: «Корреспондент.net» (лише 28% матеріалів написані без порушень журналістських стандартів), «Обозреватель» (32%) та «Страна.ua» (36%).

З друкованих ЗМІ, найнижчі результати отримала газета «Вести» (лише 28% матеріалів в ній не містили порушень), а також газети «Сегодня» та «КП в Украине» (по 29% матеріалів без порушень професійних журналістських стандартів).

В середньому, стандарт балансу думок і точок зору порушують у кожній четвертій новині інтернет-видань та кожному третьому матеріалі друкованих ЗМІ. Це новини на певні конфліктні теми, в яких журналісти не брали коментарі у інших сторін і не зазначали, що намагаються отримати коментар.

Стандарт достовірності порушено в середньому у 17% матеріалів в інтернет-ЗМІ та 30% в друкованих. Наприклад, це написання новин на основі даних з неверифікованих акаунтів в соцмережах, посилання на неназвані медіа, або ж коли джерело інформації не називають взагалі.

Відокремлення фактів від коментарів в середньому у інтернет-ЗМІ порушувалось в 11% матеріалів, у друкованих – 26%. Наприклад, коли заголовки новини не відповідають її суті, тобто журналісти самі інтерпретують подію, роблячи цю новину більш «клікабельною», або ж виражають свою думку в інформаційних матеріалах.

Фото: mk.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8347
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду