Закон про мовні квоти не торкнеться каналу «Настоящее время» та інших іноземних каналів у кабелі – Тимур Олевський

Закон про мовні квоти не торкнеться каналу «Настоящее время» та інших іноземних каналів у кабелі – Тимур Олевський

19 Березня 2017
1698
19 Березня 2017
15:25

Закон про мовні квоти не торкнеться каналу «Настоящее время» та інших іноземних каналів у кабелі – Тимур Олевський

1698
Тимур Олевський, ведучий телеканалу «Настоящее время» (Current Time), який був створений «Радіо Свобода» і «Голосом Америки» для російськомовної аудиторії у всьому світі, повідомив, що запровадження норм законопроекту №5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації» щодо 75% квот на українське мовлення, не торкнеться його телеканалу.
Закон про мовні квоти не торкнеться каналу «Настоящее время» та інших іноземних каналів у кабелі – Тимур Олевський
Закон про мовні квоти не торкнеться каналу «Настоящее время» та інших іноземних каналів у кабелі – Тимур Олевський

Про це він повідомив в інтерв’ю «Українським новинам».

«Я розмовляв з членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України Сергієм Костинським. І, наскільки я розумію, він мене запевнив, нас ці зміни не торкнуться», - відповів Тимур Олевський на питання, чи доведеться каналу «Настоящее время» змінювати формат в зв'язку з можливими змінами в українському законодавстві.

«Ліцензія, яку ми отримали - це ліцензія не ефірного мовлення, а ліцензія іноземного каналу для трансляції в кабельних мережах. У законопроекті ж йдеться, що 75% контенту мовного має бути у національних каналів, які мають ліцензію саме ефірного мовлення. У нас такої ліцензії немає. Ми один з 100 іноземних каналів, які отримали ліцензію на кабельне мовлення. І з цих 100 каналів, як сказав Костинський, взагалі тільки 4 або 5 мають українську доріжку», - сказав журналіст.

На його думку, перешкод для мовлення каналу в нинішньому форматі в Україні не буде.

«Тому що ми дотримуємося Віденської конвенції про правила поширення інформації, в тому числі не порушуємо законодавство України про окуповані території, не вважаємо ні в якому разі Крим російським. Думаю, що в цьому сенсі поки нічого не зміниться. Якщо ж ми вирішимо, що хочемо вийти на ефірну аудиторію, звичайно будемо пам'ятати про нові обмеження. Можливо, тоді це буде просто два різних канали», - зазначив Тимур Олевський.

Щодо проблеми, чи не вплине прийняття закону на перегляд українських каналів російськомовною аудиторією, ведучий повідомив, що така аудиторія, яка буде принципово шукати російськомовний контент, то «незалежно від того, який закон в країні буде прийнятий, вони звичайно цей контент знайдуть на супутниках або в Інтернеті».

«І тут питання, чи будуть вони дивитися російський контент, який їм доступний, або не тільки російський. Мені було б, наприклад, приємно, якби вони звикли дивитися наші новини. І отримували інформацію не тільки погану, але і гарну», - сказав журналіст.

Водночас він наголосив на тому, що законопроект №5313 не є суто обмежувальним, як би він не виглядав.

«Як я зрозумів з розмови з Костинським, навіть закон про квоти на телебаченні дозволяє зареєструвати канал як іноземний, в тому числі і український, і працювати на будь-якій мові. У кабельних мережах. Інше питання, що в ефірі це не вдасться зробити. Але люди не дивляться канали в ефірі, люди дивляться канали в кабелі зараз. Якщо хто і дивиться - рано чи пізно це все піде в цифру», - зазначив Тимур Олевський.

Він також наголосив на тому, що, на його думку, Україна «отримала унікальний шанс перейти на мовлення українською мовою».

«Як би там не було, це повинно збирати націю. Я не бачу тут нічого поганого. Інше питання - якщо б я переїхав в Україну, то це створило б для мене додаткові труднощі. Але я готовий у такому випадку вчити українську мову», - підкреслив журналіст.

Нагадаємо, телеканал «Настоящее время», який створили для російськомовної аудиторії у всьому світі «Радіо Свобода» і «Голос Америки», доступний наразі 40% українських глядачів.

Як повідомляв «Детектор медіа», 16 березня Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних телеканалів, 50% - для регіональних, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ.

Цей законопроект зареєстрували 27 жовтня 2016 року народні депутати Микола Княжицький, Вікторія Сюмар та інші, а в лютому 2017 року вони ж подали доопрацьований варіант законопроекту.

16 березня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила результати моніторингу, згідно з якими найбільші обсяги ефіру українською мовою – на телеканалах «Еспресо» (100%), 5 канал (99%), «UA: Перший» (97%) і «Культура» (97%). Найменші – на телеканалах «Україна» (26%) та «Інтер» (26%).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1698
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду