Нацрада не стала карати СТБ за показ «Битви екстрасенсів» з російськими військовими, не знайшовши порушень закону

Нацрада не стала карати СТБ за показ «Битви екстрасенсів» з російськими військовими, не знайшовши порушень закону

9 Березня 2017
1662
9 Березня 2017
16:11

Нацрада не стала карати СТБ за показ «Битви екстрасенсів» з російськими військовими, не знайшовши порушень закону

1662
9 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати позапланової перевірки телеканалу СТБ щодо показу ним російської програми «Битва екстрасенсів» за участі російських військових і вирішила не карати канал, оскільки не знайшла в його діях порушень.
Нацрада не стала карати СТБ за показ «Битви екстрасенсів» з російськими військовими, не знайшовши порушень закону
Нацрада не стала карати СТБ за показ «Битви екстрасенсів» з російськими військовими, не знайшовши порушень закону

Як відомо, стаття 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» забороняє трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Проте під час перевірки Нацрада не знайшла порушень цієї норми закону.

Нацрада виявила, що в показаному на телеканалі СТБ 15 січня випуску програми «Битва екстрасенсів» виробництва російського телеканалу ТНТ брали участь шість військовослужбовців. Диктор їх називав «снайперами», «людьми зі зброєю», «професійними військовослужбовцями», «бійцями», не зазначаючи при цьому, до якого державного органу чи країни вони належать. Учасники були одягнені у камуфляж, на якому відсутні військові знаки розрізнення, за допомогою яких можна було б ідентифікувати їх приналежність.

На думку Нацради, сюжет цього випуску «Битви екстрасенсів» безпосередньо або опосередковано не пов’язаний з діяльністю органів держави-агресора чи радянських органів безпеки; у сюжеті ні безпосередньо, ні опосередковано не ставиться під сумнів територіальна цілісність України, не виправдовується та не подається в позитивному світлі окупація території України, акти агресії з боку інших держав, розв’язування війни, не пропагується міжнаціональна ворожнеча.

Хоча раніше сам канал СТБ визнав порушення закону та приніс публічні вибачення своїм глядачам за показ «Битви екстрасенсів» з російськими військовими.

Про цей факт на засіданні Нацради нагадав генеральний директор СТБ Володимир Бородянський: «Ми зняли програму з ефіру, принесли публічні вибачення, оскільки вважаємо, що в такому вигляді, як воно вийшло, це не мало виходити. Чому наші працівники пропустили це в ефір – пояснюється тим, що в нас практично немає на телеканалі продукції Російської Федерації. Тому при перегляді працівники, які вивчали контент, не звернули на нього увагу. Після цього ми змінили внутрішні правила, у нас три незалежні служби почали відстежувати контент».

Голова Нацради Юрій Артеменко подякував каналу СТБ за таку реакцію на інцидент. Після чого всі члени Нацради одноголосно підтримали рішення взяти результати позапланової перевірки до відома.

На цьому ж засіданні 9 березня за результатами іншої позапланової перевірки Нацрада оштрафувала СТБ на 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за повторне протягом року порушення – показ програм, що можуть завдати шкоди дітям, у не передбачений для цього час.

Нагадаємо, 15 січня канал СТБ показав випуск «Битви екстрасенсів» виробництва російського телеканалу ТНТ, учасниками якого були російські військові, у тому числі один військовий, який воював на Донбасі. Цей інцидент викликав обурення телеглядачів у соцмережах.

Генеральний директор телеканалу СТБ і керівник медіагрупи StarLightMedia Володимир Бородянський вибачився за показ каналом російської «Битви екстрасенсів» за участі російських військових. Він поінформував про рішення припинити показ російської версії «Битви екстрасенсів» і звільнити співробітників, які допустили вихід в ефір програми за участі російських військових.

Зранку 16 січня на інцидент в ефірі СТБ відреагувала Нацрада. Член Нацради Сергій Костинський повідомив «Детектору медіа», що ефір СТБ записаний та опрацьовується: «Ми працюємо над цим, і реакція Національної ради буде оперативною. Це жорсткий факап».

Прес-служба СТБ повідомила «Детектору медіа», що СТБ вирізав з випуску «Битви екстрасенсів» понад 2 хвилини, в яких учасники та екстрасенси розмовляли про Україну. Але цього виявилося недостатньо. «Маємо зізнатися, що наші співробітники невірно оцінили контент… Ми в жодному разі не знімаємо з себе відповідальності та визнаємо, що такі дії щодо трансляції в ефірі СТБ є неприпустимими», - заявили на каналі. Свої збитки від припинення показу російської «Битви екстрасенсів» канал СТБ оцінив у понад 7 млн гривень.

16 січня у програмі «Вікна–новини» генеральний директор СТБ Володимир Бородянський вибачився за показ «Битви екстрасенсів» з російськими військовими і визнав, що вона порушує вимоги законодавства.

Про те, які саме норми законодавства порушив СТБ, читайте в статті Гали Скляревської «СТБ и экстрасенсы: нарушил ли канал закон?».

Асоціація «Новомедіа», що об’єднує журналістів, видавців і мовців, які є християнами різних конфесій, висунула вимогу припинити виробництво і показ на території України програм «Битва екстрасенсів», «Слідство ведуть екстрасенси» та їм подібних на телеканалі СТБ.

19 січня Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ щодо дотримання норм законодавства під час трансляції 15 січня програми «Битва екстрасенсів» виробництва російського телеканалу ТНТ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1662
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду