УКМЦ та РПР запускають для журналістів «Інформвідділ» про реформи

УКМЦ та РПР запускають для журналістів «Інформвідділ» про реформи

9 Березня 2017
2238
9 Березня 2017
10:05

УКМЦ та РПР запускають для журналістів «Інформвідділ» про реформи

2238
Український кризовий медіа-центр та Реанімаційний пакет реформ домовилися про інформаційну співпрацю в комунікації реформ та запускають відкритий онлайн-сервіс про реформи для журналістів. Про це вони вирішили повідомити у спільному матеріалі, в якому йдеться про відповідальність медіа в цій сфері
УКМЦ та РПР запускають для журналістів «Інформвідділ» про реформи
УКМЦ та РПР запускають для журналістів «Інформвідділ» про реформи

 «Детектор медіа» подає повний текст спільної завяви.

«Від кого залежить просування реформ в Україні? Соцопитування кажуть: від Президента, Парламенту та Уряду, а також від міжнародних організацій. Натомість ті, для чиєї користі реформи задумувалися (тобто ми з вами) вважають, що від них не залежить нічого. Лише 1% громадян, опитаних соціологами вважають, що впливають на реформи.

Це не зовсім так.

Звісно, саме коаліція політичних партій ухвалює напрямок розвитку країни. Це  Уряд створює план і реалізовує його, а Президент гарантує дотримання Конституції. Але всі вони сьогодні значно більше залежать від людей, ніж будь-яка владна конструкція до того. Давайте будемо відвертими: інколи парламентарі та урядовці з більшою увагою відстежують настрої людей та інформаційний простір, ніж експертні звіти та аналітику.

Це добре чи погано? Це демократія. Політики слухають те, чого хочуть люди. І саме тут з’являється дуже важлива роль кожного з нас: що і як ми говоримо про реформи? Ми – кожен з нас, але журналісти – особливо.

Чи ми просто переказуємо заяву? Чи, може, ставимо її під сумнів? А може ми просто ідемо за «інформаційним приводом»? Чи, може, витрачаємо час на перевірку тез, цифр? І – головне – чи можемо поставити заяву, новину, подію в контекст?

Ми, в Українському Кризовому медіа – центрі і в Реанімаційному пакеті реформ віримо, що освічена публіка – величезна зброя. Найбільша зброя проти популізму, маніпуляцій та пустих заяв.

Ми переконані, що журналістський цех в Україні сильний. Сильніший від власників а інколи – і від редакторів. Він може не лише яскраво подавати новини та голосні заяви, але і вкладати їх в контекст змін, які відбуваються. Пояснювати новини та події і при цьому залишатися «над суперечкою» політиків.

Це складніше, ніж просто переказувати новини. Але всі журналісти знають класичну приказку телевізійників «Content is a king» : в кого кращий контент – той переможець. Ми віримо що статті, сюжети та програми з контекстом подій, зваженою аналітикою та свіжою думкою будуть перемагати в конкуренції.

І тут відчуваємо свою відповідальність. Бо це наша робота сьогодні – допомагати медіа не лише почути експертів, але і зрозуміти контекст.

Саме тому Український кризовий медіа-центр створив, а РПР ухвалив рішення підтримати ініціативу зі знайомою назвою «Інформвідділ». Такі колись були в усіх редакціях, хоч потім більшість скоротили. Ми відкриваємо «Інформвідділ» для вас. Щоб ті журналісти, редактори та ведучі, які відчувають свою відповідальність за просування реформ, мали достатньо інформації. Щоб вони могли поставити новини під сумнів, а також поставити Президенту, депутатам та уряду прості запитання. Додаткові прості запитання – вони їх так не люблять.

Роман Вибрановський, Український кризовий медіа-центр

Ірина Соломко, Реанімаційний пакет реформ».

Як писав «Детектор медіа», у грудні УКМЦ створив лонгрід про реформи.

Нагадаємо, раніше УКМЦ проводив опитування редакцій щодо їх ставлення до реформ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2238
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду