ІМІ: Найбільше інформації у місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України – про кримінал, найменше – про боротьбу з корупцією

ІМІ: Найбільше інформації у місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України – про кримінал, найменше – про боротьбу з корупцією

1 Березня 2017
1194
1 Березня 2017
15:05

ІМІ: Найбільше інформації у місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України – про кримінал, найменше – про боротьбу з корупцією

1194
Кожна п’ята новина в регіональних медіа Півдня та Сходу України (до 20%) присвячена криміналу та нещасним випадкам. У той же час, в регіональних ЗМІ практично відсутня інформація про протидію корупції: в середньому, на цю тему припадає до 1% від загальної кількості матеріалів.
ІМІ: Найбільше інформації у місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України – про кримінал, найменше – про боротьбу з корупцією
ІМІ: Найбільше інформації у місцевих ЗМІ Півдня та Сходу України – про кримінал, найменше – про боротьбу з корупцією

Такими є результати дослідження контенту місцевих ЗМІ у восьми південно-східних регіонах України, яке провів ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI).

ІМІ нагадує, що згідно даних соціологічних опитувань GfK Ukraine, проведених у 2016 році, найбільше мешканці південних та східних регіонів потребували інформації про боротьбу з корупцією на місцевому рівні. Як показують дані дослідження ІМІ, місцеві медіа Півдня та Сходу України не задовільняють цю потребу.

Найбільше матеріалів про кримінал, ДТП, нещасні випадки тощо зафіксовано у ЗМІ Харкова та Одеси – в середньому 21% від загальної кількості матеріалів, або кожна п’ята новина, найменше –  у ЗМІ Сєвєродонецька – 11%. Характерним є те, що найактивніше ця тема висвітлюється в інтернет-ЗМІ –  майже кожна третя новина (27%), тоді як у теленовинах та пресі цій тематиці присвячено 16% від усіх матеріалів.

Таким соціально важливим темам як охорона здоров’я та освіта в регіональних медіа присвячено відповідно 5 та 3% матеріалів. Найменше інформації про ці теми виявилося у ЗМІ Миколаєва, Запоріжжя та Одеси.

Крім того, за даними ІМІ, протягом останнього року в регіональних медіа зменшилась кількість матеріалів про зону АТО (4% матеріалів на цю тему станом на лютий 2017, порівняно до 6,5% станом на лютий 2016). Практично відсутня інформація про окуповані регіони –  Крим та окремі райони Донецької та Луганської областей. В українських регіональних ЗМІ також відсутня інформація про Росію, поодинокі матеріали на цю тему траплялись лише у ЗМІ Донеччини та Миколаївщини.

Конфліктно вразливим групам населення присвячено в середньому 2% інформації. Практично повністю відсутня така інформація у ЗМІ Харкова, Одеси, Миколаєва та Сєвєродонецька.

Дослідження ІМІ показало, що місцеві медіа достатньо багато пишуть про місцеву політику — в середньому цій темі присвячено близько 14% новин. Найбільше цій темі приділяють увагу у Сєвєродонецьку (31%) та Запоріжжі –  21% матеріалів. Однак, варто зазначити, що частина таких матеріалів – це політична джинса місцевих політиків та т.зв. «паркет2.

Економіці та новинам про діяльність компаній всередньому було присвячено 7% матеріалів в досліджуваних регіональних ЗМІ. Найвищий показник – 13% –  було зафіксовано у Херсоні, найнищий – 3% –  у Миколаєві.

Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Досліджувались місцеві ЗМІ Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Донеччини (Краматорськ та Маріуполь) та Луганщини (Сєвєродонецьк), протягом січня-лютого 2017 року. У кожному регіоні експерти ІМІ аналізували новини у трьох друкованих медіа, чотирьох популярних інтернет-виданнях та двох телеканалах. Загалом, опрацьовано 2612 матеріалів друкованих ЗМІ, 4692 матеріали інтернет-ЗМІ, і 650 матеріалів ТВ.

Детальніше з методологією можна ознайомитись на сайті ІМІ.

Конфліктно вразливі групи населення –  категорії українського суспільства, що постраждали або мають причетність до конфлікту на Сході України, окупації Криму та його наслідків: воїни АТО та їх родини, діти війни, внутрішньо переміщені особи, жителі окупованих територій, інша сторона конфлікту, волонтери.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1194
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду