За співпрацю з «Міністерством зв’язку ЛНР» СБУ затримала керівника телеком-оператора «Атраком»

За співпрацю з «Міністерством зв’язку ЛНР» СБУ затримала керівника телеком-оператора «Атраком»

28 Лютого 2017
2355
28 Лютого 2017
19:45

За співпрацю з «Міністерством зв’язку ЛНР» СБУ затримала керівника телеком-оператора «Атраком»

2355
Служба безпеки України (СБУ) запідозрила у співпраці з терористами так званої «ЛНР» Олександра Савчука, генерального директора «Атракому», яка побудувала магістральні канали зв'язку для Київстару, МТС Україна та lifecell. Шевченківський суд Києва 27 січня дозволив СБУ взяти його під варту на два місяці в рамках досудового розслідування.
За співпрацю з «Міністерством зв’язку ЛНР» СБУ затримала керівника телеком-оператора «Атраком»
За співпрацю з «Міністерством зв’язку ЛНР» СБУ затримала керівника телеком-оператора «Атраком»

Про це повідомляє «Новое время. Бизнес».

У повідомленні Генпрокуратури і постанові Шевченківського суду не вказані ім'я та прізвище особи, яка підозрюється в тероризмі. Правоохоронці висунули звинувачення за частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу (КК) – «створення терористичної групи чи організації». Вона передбачає позбавлення волі на 8-15 років.

«Сьогодні прес-служба СБУ у відповідь на запит НВ Бізнес підтвердила, що "вказаний громадянин", тобто Савчук, став об'єктом досудового розслідування», – пише видання.

Як зазначено, ще в липні 2016 року співробітники СБУ провели в його квартирі обшук. Підставою для нього стали звинувачення керівника «Атракому» в наданні магістральних каналів зв'язку «Міністерству зв'язку ЛНР».

У силовиків, зокрема, викликала підозру передача Савчуком частини мережі, яка залишилася на окупованих територіях, якійсь приватній особі. Згідно з постановою Шевченківського суду, мова йде про працівника «Атракому» в Луганську. Який в подальшому передав це майно новоствореному проросійськими бойовиками оператору «Луганські комунікації» ( «ЛугаКом»).

Як писав «Детектор медіа», у грудня СБУ заявила про те, що запідозрила цю особистість в тероризмі по тій же ч. 1 ст. 258-3 КК України. Тому що вона використовувала обладнання Атракому і Київстару для створення «Лугакома». У постанові Шевченківського суду зазначено, що саме ця людина допомогла терористам захопити обладнання, потрібне для створення власного мобільного оператора.

Бойовики увірвалися в луганський офіс «Київстару» на початку лютого 2015 року. З тих пір найбільший стільниковий оператор України припинив надання послуг на окупованій території.

З того часу президент «Київстару» Петро Чернишов неодноразово заявляв, що на основі обладнання, яке залишилося на захоплених землях, неможливо запустити зв'язок.

Співрозмовники «НВ Бизнес», знайомі зі станом справ в «Атракому», відзначили, що на окупованих територіях залишилося пасивне обладнання компанії. Тобто, їм немає можливості керувати віддалено, зокрема, з технічного центру «Атракому», про що заявила СБУ.

СБУ і Генпрокуратура звинуватили Савчука в злочинній змові з представниками «Мінзв'язку ЛНР» і «Лугакома» з метою отримання матеріальної вигоди. Сам Савчук – сказано в судовій ухвалі – заявив, що взаємодіяв з працівником «Атракому» з Луганська тільки для того, щоб зберегти майно компанії.

Директор департаменту маркетингу і PR «Атракому» Ірина Грищенко відмовилася відповідати на питання видання. З Олександром Жицьким, адвокатом Савчука, виданню зв'язатися також не вдалося.

Нагадаємо, влітку у Києві СБУ викрила оператора телекомунікацій, який давав магістральні канали зв’язку компанії «Луганські комунікації» («Лугаком»), що знаходиться на підконтрольній території бойовикам так званої «ЛНР».

У кінці листопада Головне слідче управління Служби безпеки України (СБУ) заочно повідомило про підозру у сприянні діяльності терористичної організації «ЛНР» директору оператора мобільного зв'язку «Луганські комунікації».

Санкція статті, за якою повідомлено про підозру (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України) передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2355
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду