Одну справу проти Клименка зупинено, іншу розпочато в січні 2017 року - ГПУ

Одну справу проти Клименка зупинено, іншу розпочато в січні 2017 року - ГПУ

14 Лютого 2017
1485
14 Лютого 2017
17:04

Одну справу проти Клименка зупинено, іншу розпочато в січні 2017 року - ГПУ

1485
Головна військова прокуратура порушила два кримінальні провадження щодо колишнього міністра доходів і зборів України Олександра Клименка, якого ЗМІ називають власником медіа холдингу «Вести Україна».
Одну справу проти Клименка зупинено, іншу розпочато в січні 2017 року - ГПУ
Одну справу проти Клименка зупинено, іншу розпочато в січні 2017 року - ГПУ

 Про це йдеться у відповіді Генпрокуратури на запит «Радіо Свобода».

За даними відомства, у червні 2014 року відкрито кримінальне провадження за підозрою Олександра Клименка у зловживанні владою та службовим становищем.

Водночас у Генпрокуратурі зазначають, що наразі досудове розслідування у цьому «кримінальному провадженні зупинене у зв’язку з розшуком підозрюваного».

Крім того відкрите провадження від 19 січня 2017 року за підозрою колишнього голови Державної податкової служби Олександра Клименка у створенні злочинної організації, привласненні та розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем, у фіктивному підприємництві та службовому підробленні, досудове розслідування триває.

За даними ГПУ, Олександр Клименко оголошений в міжнародний розшук за статтями про створення злочинної організації та розтрату. Водночас на даний час інформація про нього на сайті Інтерполу відсутня.  Захист екс-чиновника заявляє, що їхній підзахисний не розшукується Інтерполом.

Також за іншими статтями було подано клопотання про оголошення екс-чиновника в розшук, наразі Генсекретаріат Інтерполу рішення не ухвалив, додають у Генпрокуратурі.

Раніше, 8 лютого, Апеляційний суд Києва задовольнив клопотання слідчого Генеральної прокуратури України про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому міністру доходів і зборів України Олександру Клименку.

Ухвалою суду роз’яснено, що у після затримання особи і не пізніш як через 48 годин з часу його доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного (обвинуваченого) розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м’який запобіжний захід.

Водночас  захист Олександра Клименка заявляє, що «поширена сьогодні в ЗМІ інформація про те, що суд нібито дозволив заочно заарештувати екс-міністра доходів і зборів та лідера партії "Успішна країна" Олександра Клименка, не відповідає дійсності».

Нагадаємо,  ЄС у квітні  2014 року ввів санкції у вигляді заморожування активів щодо Олександра Клименка як на одного з вищих посадовців колишнього режиму. Санкції були введені на підставі документів, наданих Генеральною прокуратурою України. Сам Клименко неодноразово заявляв про необгрунтованість висунутих проти нього звинувачень і відзначав політичний характер переслідувань в його адресу. Згодом прес-служба Клименка повідомила, що загальний суд ЄС прийняв рішення анулювати введені в 2014 році санкції проти екс-міністра.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», у 2016 році Печерський районний суд Києва двічі відмовив Генеральній прокуратурі України в наданні дозволу на початок процедури заочного розслідування щодо екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Генпрокуратура планувала почати заочне розслідування виробництва про присвоєння екс-міністром доходів і зборів 616 млн грн під час перебування його на посаді голови Державної податкової служби України. Тим часом суд встановив, що повідомлення про підозру відомство направило за адресою вул. Механізаторів, кв. 280 в Києві, тоді як Клименко зареєстрований в кв. 270.

При цьому «Інтерфакс-Україна» стверджує, що екс-міністр все ж таки перебуває в міжнародному розшуку.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко  заявив 30 травня 2016 року, що справи високопосадовців часів Віктора Януковича - бізнесмена, власника «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка та колишнього міністра доходів і зборів, якого називають власником медіахолдингу «Вести Украина» Олександра Клименка, - передані першому заступнику головного військового прокурора Володимиру Жербицькому.

Головний військовий прокурор, заступник генерального прокурора України Анатолій Матіосзаявляв, що головна військова прокуратура може завершити розслідування справ бізнесмена, власника «Українського медіа холдинга» Сергія Курченка і екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка до кінця 2016 року.

У квітні 2016 року журналісти проекту «Слідство.Info» встановили  зв'язок між колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком, який утік до Росії, і газетою «Вести». Сам міністр інформацію про такий зв’язок спростовує.

Нинішня керівниця холдингу Ольга Семченко, пов'язана особистими стосунками з Олександром Клименком, заперечувала в інтерв'ю «ДМ» причетність Клименка до холдингу. В документах, опублікованих відповідно до Закону про прозорість медіавласності, кінцевим бенефіціаром двох ЗМІ - «Радио Вести» і каналу UBR - значиться Денис Мозговий (79,2%), власником значної частини - Тетяна Александрова (19,8%).

На фото - Олександр Клименко

Фото: УП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1485
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду