Оксана Романюк спростувала «зраду», яку українські ЗМІ побачили у звіті Freedom House

Оксана Романюк спростувала «зраду», яку українські ЗМІ побачили у звіті Freedom House

2 Лютого 2017
2463
2 Лютого 2017
16:39

Оксана Романюк спростувала «зраду», яку українські ЗМІ побачили у звіті Freedom House

2463
Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ), спростовує інформацію, опубліковану в українських ЗМІ, про те, що міжнародна неурядова організація Freedom House у своєму звіті «Свобода у світі-2017» відокремила Крим від України, позначивши його фіолетовим кольором, як і Росію.
Оксана Романюк спростувала «зраду», яку українські ЗМІ побачили у звіті Freedom House
Оксана Романюк спростувала «зраду», яку українські ЗМІ побачили у звіті Freedom House

Про те, що Freedom House «відокремила» Крим від України написали, зокрема, «Дзеркало тижня», «Українська правда», УНІАН, 112.ua, «Українські новини», «Аргументы и факты», 24news та інші ЗМІ.

«Детектору медіа» пані Романюк пояснила, що у своїй доповіді Freedom House не оцінювала територію Криму як частину Росії.

Насправді колір на мапі показує стан свобод у країні чи на певній території.

Якщо країна/територія є «Вільною (1,0 – 2,5 балів)» - вона позначена зеленим кольором. Якщо є «Частково вільною (3,0 – 5,0 балів)» - позначено жовтим кольором. Якщо ж є «Невільною (5,5 – 7,0 балів)» - фіолетовим.

«Фіолетовий колір означає те, що ця територія є невільною, і що там дуже сильно порушується свобода слова і права людини. А жовтий колір території України означає те, що наша країна вважається частково вільною. Я вважаю неправильно фарбувати Крим жовтим, тому що нам потрібно максимально привернути увагу до ситуації в Криму. І фіолетовим кольором, наприклад, позначена половина Африки, Придністров’я. Це теж не означає, що ці всі країни є частиною Росії. І колір є ознакою статусу. Ніхто Крим до Росії не приєднував»,  – пояснила пані Романюк.

Вона вважає, що Freedom House вчинив коректно, оцінивши окремо ситуацію в Криму. Тому що, за її словами, Україна не несе відповідальності за злочини, скоєні на території Криму - і, відповідно, ситуація в Криму не має позначатися на власному рейтингу України. Це - відповідальність РФ.

«У нас велике прохання до Freedom House прорейтингувати Крим окремо як анексовану територію і приєднати це до звіту про Україну. Тобто він є в частині звіту про Україну, але ті злочини, які були скоєні в Криму російською владою, не впливають на рейтинг України, тому що українська влада не несе за них відповідальності. Тому в Криму буде свій окремий рейтинг, буде свій окремий звіт. Ми вважаємо, що це є більш оптимальним варіантом», – додала вона.

Пані Романюк також вважає неправильним, коли «міжнародні організації оцінюють рейтинг України по правам людини та по свободі слова і вішають злочини, скоєні в Криму, на Україну».

Нагадаємо, у звіті Freedom House «Свобода у світі-2017» Україна за рівнем політичних прав і громадянських свобод опинилася у розділі «частково вільних» країн, набравши за 100-бальною шкалою 61 пункт. Тоді як Росія отримала статус «невільної», набравши 20 пунктів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду