Встановлення плати за ретрансляцію не є прозорим і конкурентним – відповідь ІнАУ АМКУ

Встановлення плати за ретрансляцію не є прозорим і конкурентним – відповідь ІнАУ АМКУ

16 Січня 2017
1388
16 Січня 2017
18:38

Встановлення плати за ретрансляцію не є прозорим і конкурентним – відповідь ІнАУ АМКУ

1388
Інтернет Асоціація України (ІнАУ) відповіла на лист із вимогами Антимонопольного комітету України.
Встановлення плати за ретрансляцію не є прозорим і конкурентним – відповідь ІнАУ АМКУ
Встановлення плати за ретрансляцію не є прозорим і конкурентним – відповідь ІнАУ АМКУ

Текст відповіді доступний на сайті ІнАУ.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України (АМКУ) досліджує питання наявності чи відсутності ознак порушень конкурентного законодавства у діях медіагруп та/або операторів (провайдерів) кабельного телебачення. 29 грудня організація надіслала з цього приводу листа Інтернет Асоціації України.

Зокрема, АМКУ цікавило, чи організовувала чи/або брала участь Асоціація у нарадах, конференціях, круглих столах, інших заходах, присвячених запровадженню з 1 січня плати за ретрансляцію ефірних телеканалів медіагрупами України для операторів/провайдерів програмної послуги. Також АМКУ звернулася з вимогою надати копії звернень, скарг тощо ІнАУ до органів державної влади, суб’єктів господарювання з цього ж приводу та іншу інформацію щодо УПП, яку ІнАУ вважатиме за потрібне надати.

У відповіді Інтернет Асоціація України повідомила, що підхід 4-х вітчизняних медіагруп, а саме «1+1 media», «StarLightMedia», «Медіа Група Україна» та «Inter Media Group» щодо переходу на договірні відносини з провайдерами програмної послуги та встановлення плати за ретрансляцію телеканалів у кабельних мережах провайдерів програмної послуги «не є прозорим і конкурентним».

В ІнАУ заявили, що, по-перше, відсутня економічно обґрунтована модель визначення вартості продукту, який пропонується холдингами до продажу, а по-друге, групи «нав’язують провайдерам програмної послуги додаткові зобов’язання, які не стосуються предмета угод».

«Так, медіагрупи право на ретрансляцiю телеканалiв продають не поштучно, а «пакетами», відмовитися від яких у оператора, провайдера телекомунікацій немає можливості:

  • пакет каналів «1+1 media»: 6 каналів: «1+1», «2+2», «ТЕТ», «ПлюсПлюс», «Уніан ТБ», «Бігуді» – 0, 75 грн за 1 абонента в місяць;
  • пакет каналів «StarLightMedia»: 6 каналів: «СТБ», «ICTV», «Новий канал», «QTV», «М1», «М2» – 0, 75 грн за 1 абонента в місяць;
  • пакет каналів «Медіа Група Україна»: 3 канали: «Україна», «НЛО TV», «Індиго TV» – 0,45 грн за 1 абонента в місяць;
  • пакет каналів «Inter Media Group»: 9 каналів: «Інтер», «НТН», «Мега», «Enter-фільм», «Піксель», «K1», «K2», «Zoom», «EuroNews» –3 грн за 1 абонента в місяць», - стверджується в листі.

Крім того, в ІнАУ звернули увагу на те, що порушується принцип відкритості застосування умов «знижок» (у разі їх надання)з метою, щоб кожен потенційний контрагент (провайдер програмної послуги) міг ними скористатись. Водночас організація повідомила, що на сайтах основних медіагруп умови укладення договорів на поширення телепрограм, а також принципи нарахування «знижок» відсутні.

Нагадаємо, Нагадаємо, 1 січня 2017 року набуває чинності закон про зміну складу універсальної програмної послуги (УПП). Згідно з ним, до складу УПП входять телерадіопрограми ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (нині в процесі створення), парламентського телеканалу «Рада», а також місцеві та регіональні ефірні аналогові й цифрові телеканали, що мовлять у межах не більш як однієї області та не здійснюють ретрансляції програм інших мовників і не володіють іншими ліцензіями на ефірне мовлення в інших областях. Натомість загальнонаціональні комерційні телеканали вилучаються зі складу УПП та переходять до договірних відносин з провайдерами.

Наразі триває переговорний процес між телеканалами і провайдерами щодо подальших умов співпраці. Медіагрупи назвали таку вартість свого контенту для мереж платного ТБ: «1+1 медіа» і StarLightMedia – по 75 коп. з абонента за пакет усіх каналів групи; «Медіа Група Україна» – 45 коп. з абонента за пакет усіх каналів групи; Inter Media Group – 3 грн з абонента за пакет усіх каналів групи. Також у медіагруп є певні умови щодо ретрансляції їхніх каналів: продаж усіх каналів одним пакетом, а не поштучно, обов’язкове потрапляння в соціальний пакет тощо.

12 грудня генеральний директор групи компаній «Тріолан» Вадим Сидоренко оголосив, що з 1 січня 2017 року «Тріолан» запроваджує абонплату за кабельне телебачення в розмірі 15 грн на місяць.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не втручається в конфлікт між провайдерами та медіагрупами щодо умов ретрансляції телеканалів після скорочення складу УПП, оскільки це господарські відносини компаній. Водночас експерти висловили думку, що Нацраді слід почати контролювати абонентські бази провайдерів.

26 грудня медіагрупи StarLightMedia та «1+1 медіа» заявили, що заручилися підтримкою провайдерів, з якими уклали угоди. Готовими до публічної заяви про це виявилися лише «Тріолан» і Megogo. 

30 грудня компанія-оператор послуг «Воля» заявила про досягнення домовленості про ретрансляцію з усіма медіагрупами України.

31 грудня директор українського провайдера «Ланет» Мар’ян Івасюк заявив, що його компанія домовилася з медіагрупами щодо продовження трансляції їх телеканалів після вступу в дію з 1 січня 2017 року норм щодо скорочення складу універсальної програмної послуги (УПП). Водночас, за його словами, у кабельній мережі «Ланету» будуть ретранслюватись канали тільки трьох з чотирьох найбільших в Україні медіагруп. Поза межами угоди залишилася Inter Media Group.

1 січня 2017 року частина одеських операторів кабельного ТБ відключила ретрансляцію загальнонаціональних українських телеканалів у Одесі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1388
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду