Міятович вважає, що запровадження квот на українську мову в ЗМІ може зашкодити «різноманіттю думок серед неукраїномовного населення»

Міятович вважає, що запровадження квот на українську мову в ЗМІ може зашкодити «різноманіттю думок серед неукраїномовного населення»

30 Грудня 2016
1805
30 Грудня 2016
18:24

Міятович вважає, що запровадження квот на українську мову в ЗМІ може зашкодити «різноманіттю думок серед неукраїномовного населення»

1805
Представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович заявила, що законодавчі ініціативи української влади щодо регулювання використання української мови на телебаченні та радіо, можуть створити «загрозу плюралізму і добросовісній конкуренції на ринку ЗМІ та негативно вплинути на різноманіття ідей і думок, особливо серед неукраїномовного населення».
Міятович вважає, що запровадження квот на українську мову в ЗМІ може зашкодити «різноманіттю думок серед неукраїномовного населення»
Міятович вважає, що запровадження квот на українську мову в ЗМІ може зашкодити «різноманіттю думок серед неукраїномовного населення»

Про це вона сказала в ексклюзивному інтерв’ю «Детектору медіа», відповідаючи на питання: «У своєму останньому звіті ви критикували зміни в українському законодавстві, які стосуються заборони певного російського контенту, а також проект закону про введення квот на українську мову в вечірньому прайм-таймовому мовленні. Чому ви думаєте, що ці кроки є надмірними?».

Дуня Міятович заявила, що заборона контенту в будь-якій країні – під час кризи чи в інший час – є проблематичною і потенційно може обмежувати свободу слова.

«Як я вже сказала у своїй заяві від 22 квітня 2016 року, навіть у стані війни демократичні країни зобов'язані обережно поводитися з потенційно проблематичним контентом, наприклад, за допомогою використання відповідних судових механізмів, щоб уникнути надмірних кроків і введення положень, що нагадують цензуру», - сказала вона.

Дуня Міятович нагадала, що у листопаді 2016 року вона написала листа владі щодо використання мови на телебаченні та радіо.

«Я не заперечувала права України визначати свою мовну політику, але сказала, що законопроект може поставити під загрозу плюралізм і добросовісну конкуренцію на ринку ЗМІ та негативно вплинути на різноманіття ідей і думок, особливо серед неукраїномовного населення. Я запропонувала допомогу мого Бюро у проведенні експертної оцінки запропонованих змін і доповнень та наданні відповідних рекомендацій, які б узгоджувалися з міжнародними стандартами та принципами ОБСЄ щодо свободи ЗМІ», - заявила представниця ОБСЄ з питань свободи медіа.

Повний текст інтерв’ю Дуні Міятович «Детектору медіа» можна прочитати тут.

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запроваджує на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою. Квоти вводяться поступово, протягом трьох років.

22 серпня в Києві під час зустрічі з представниками української діаспори Президент України Петро Порошенко заявив, що частка української мови на деяких телеканалах є надто низькою і повинна бути збільшена.

6 вересня Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради знову звернувся до власників і топ-менеджерів телевізійних каналів із закликом збільшити частку української мови в ефірі. У відповідь на звернення Президента України Вікторія Сюмар повідомила, що такий законопроект уже розробляється.

7 вересня пані Сюмар повідомила, що йдеться про обов'язкове ведення телевізійних новин українською мовою: «Ми вже підготували проект закону про новини українською мовою. Зараз дискутуємо з колегами: це має бути 100% чи 75% (новин) на українських телеканалах. Наступного тижня обговоримо в робочій групі та зареєструємо законопроект. Ми говоримо лише про новини, тому що інший контент у нас і так регулюється».

У вересні 2016 року стало відомо, що у Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики обговорюється законопроект, яким пропонується зобов'язати українські телеканали випускати новини виключно або переважно українською мовою.

На початку жовтня Вікторія Сюмар на чат-конференції «Детектора медіа» повідомила про свою роботу над законопроектом про 75% української мови в телеефірі.

27 жовтня народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар (обоє – «Народний фронт») зареєстрували законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Зокрема, проектом закону пропонується встановити на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75 % державної мови.

У листопаді журналісти та активісти Одеси написали відкритого листа, в якому обурюються зареєстрованим 27 жовтня законопроектом №5313 депутатів Миколи Княжицького та Вікторії Сюмар про 75% української мови на телебаченні.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1805
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду