Уряд Польщі хоче перетворити канал «Белсат» на веб-сайт

Уряд Польщі хоче перетворити канал «Белсат» на веб-сайт

30 Грудня 2016
1518
30 Грудня 2016
17:24

Уряд Польщі хоче перетворити канал «Белсат» на веб-сайт

1518
Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що метою скорочення фінансування телеканалу «Белсат» є не закриття каналу, а модернізація й перетворення його на веб-сайт.
Уряд Польщі хоче перетворити канал «Белсат» на веб-сайт
Уряд Польщі хоче перетворити канал «Белсат» на веб-сайт

Про це він заявив в інтерв’ю тижневику Wprost, передає видання polukr.net.

На думку міністра, після 10 років функціонування канал «Белсат» не поліпшив польсько-білоруських відносин.

«Білоруси, хоч і дивляться 10 років «Белсат», проте не визнають, що є альтернатива Лукашенкові. Там немає жодного бажання змінити цей режим. А коли вони будуть дивитися TVP Polonia (частиною якого може стати «Белсат»), вони побачать, що можна по-іншому говорити про світ, про НАТО, Європейський Союз, що є інше життя в сусідній країні», – сказав глава польської дипломатії.

Водночас через плани польського уряду обмежити фінансування та змінити формат телеканалу «Белсат» представники польських ЗМІ й експертних кіл ініціювали відкритий лист до польського міністра закордонних справ на захист каналу. Вони просять польську владу припинити дії, які можуть привести до ліквідації телеканалу «Белсат» або знизити його активність. Відкритого листа поширив сайт obserwatormiedzynarodowy.pl.

Ініціатори листа зазначають, що польська східна політика завжди була важливим питанням у закордонних інтересах Польщі, а «Белсат» був одним з інструментів, створеним відповідно до ідей цієї політики.

Представники медіаспільноти наголошують, що навіть тимчасове зменшення фінансової підтримки телеканалу «Белсат» може зупинити деякі проекти, а також спричинити розпад колективу. А це означає втрату ресурсів, які працювали протягом останнього десятиліття й на відновлення яких знадобляться роки.

Підписи під відкритим листом поставили представники таких польських ЗМІ, як Nowa Europa Wschodnia, New Eastern Europe, Kurier Galicyjski, BiznesAlert.pl, Energetyka24.com. Лист підтримали також Польсько-український портал polukr.net і Фундація Центр Досліджень «Польща-Україна».

Телеканал «Белсат» було створено за ініціативи та підтримки Міністерства закордонних справ Польщі та Польського громадського телебачення (TVP) 23 квітня 2007 року.

Телеканал «Белсат» – єдиний незалежний телеканал, що мовить білоруською мовою. Більшість працівників телеканалу – білоруси. Журналісти каналу працюють у Білорусі, Польщі, Литві та Чехії.

Нагадаємо, керівниця телеканалу «Белсат» Агнешка Ромашевська-Гужі повідомила про суттєве скорочення фінансування каналу. За її словами фактично це означає ліквідацію «Белсату».

Як повідомляє Білоруська служба «Польського радіо» депутати Комісії з міжнародних справ польського Сейму хочуть обговорити ситуацію з телеканалом «Белсат»  на парламентських дебатах. За словами депутата Сейму від партії «Громадянська платформа» Роберта Тишкевича, закриття каналу буде «трагічною помилкою».

В Мінську під будівлею адміністрації президента Білорусі відбувся пікет на підтримку телеканалу «Белсат» та свободи слова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1518
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду