Нардеп «Опоблоку» пропонує надати податкові преференції та фінансову допомогу друкованим ЗМІ російською мовою

Нардеп «Опоблоку» пропонує надати податкові преференції та фінансову допомогу друкованим ЗМІ російською мовою

28 Грудня 2016
1287
28 Грудня 2016
17:30

Нардеп «Опоблоку» пропонує надати податкові преференції та фінансову допомогу друкованим ЗМІ російською мовою

1287
Народний депутат («Опозиційний блок») Євген Балицький зареєстрував 26 грудня у парламенті законопроект № 5602 «Про забезпечення державної підтримки заходів з розвитку, популяризації та захисту російської мови, інших мов національних меншин в Україні».
Нардеп «Опоблоку» пропонує надати податкові преференції та фінансову допомогу друкованим ЗМІ російською мовою
Нардеп «Опоблоку» пропонує надати податкові преференції та фінансову допомогу друкованим ЗМІ російською мовою

Проект закону № 5602 розміщений на сайті Верховної Ради України.

Народний депутат посилається на положення Конституції України, Декларації прав національностей України, Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», Закону України «Про засади державної мовної політики», Міжнародного пакту ООН про громадянські і політичні права і пропонує надати протягом 2017-2020 років з Державного бюджету України щорічну державну підтримку заходів з розвитку та популяризації російської мови, інших мов національних меншин в Україні.

При цьому у розділі пояснювальної записки «Фінансово-економічне обґрунтування» вказано, що реалізація зазначеного проекту Закону не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.  

Депутат пропонує серед інших заходів «організацію регулярних науково-популярних радіо- і телепередач та публікацій про російську мову, інші мови національних меншин в засобах масової інформації», а також «зниження споживчої вартості інформаційної, друкованої, поліграфічної продукції, створеної з використанням російської мови, інших мов національних меншин, шляхом податкового, тарифного, митного регулювання, надання безповоротної фінансової допомоги».

Варто зазначити, що, за оцінками різних експертів, близько 80% друкованих ЗМІ в Україні видаються російською мовою.

Нардеп Євген Балицький також пропонує:

- створення та забезпечення роботи шкіл, спеціальних класів, курсів, гуртків і семінарів з вивчення російської мови, інших мов національних меншин в Україні, підвищення рівня володіння цими мовами різними категоріями громадян, в тому числі державними службовцями;

-створення довідників, словників різного типу і призначення, навчальних посібників з російської мови, інших мов національних меншин, їх видання масовими тиражами; підготовку і видання академічних зібрань творів класиків української літератури та українського фольклору російською мовою та іншими мовами національних меншин;

-підготовку науково-довідкових видань російською мовою та іншими мовами національних меншин;

-комплектування фондів бібліотек російськомовною літературою, літературою інших мов національних меншин;

-створення умов для популяризації та використання російської мови, інших мов національних меншин засобами сучасного мистецтва (театр, кіно, народна творчість);

-здійснення заходів, спрямованих на вільний розвиток та використання  російської мови, інших мов національних меншин у різних сферах суспільного життя.

Варто зазначити, що народний депутат не обґрунтував необхідність виокремлення російської мови серед інших мов національних меншин і актуальність її підтримки в Україні.

Нагадаємо, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський заявив, що регулятор протягом місяця виявив у 9 ліцензіатів порушення закону про запровадження 25-відсоткової квоти для україномовних пісень для радіостанцій України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1287
Читайте також
18.11.2016 17:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
8 194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду