Головним замовником політичної джинси в регіонах є «Опозиційний блок» - дослідження ІМІ

Головним замовником політичної джинси в регіонах є «Опозиційний блок» - дослідження ІМІ

27 Грудня 2016
3146
27 Грудня 2016
13:25

Головним замовником політичної джинси в регіонах є «Опозиційний блок» - дослідження ІМІ

3146
Експерти Інституту масової інформації у квітні-грудні 2016 р. провели моніторинг регіональних ЗМІ у десяти регіонах України на предмет наявності матеріалів з ознаками замовлення. Найвищий рівень джинси в регіональних медіа зафіксовано у миколаївських друкованих ЗМІ — 15% від загальної кількості матеріалів та в дніпропетровських онлайн-ЗМІ — 7%. Серед лідерів замовників - «Опозиційний блок»
Головним замовником політичної джинси в регіонах є «Опозиційний блок» - дослідження ІМІ
Головним замовником політичної джинси в регіонах є «Опозиційний блок» - дослідження ІМІ

Про результати моніторингу повідомляє прес-служба ІМІ.

Найнижчі показники замовних матеріалів зафіксовано у ЗМІ Ужгорода та Львова — по 2% від загальної кількості матеріалів в друкованих ЗМІ та 1% в інтернет-ЗМІ.

ІМІ зазначає, що головними замовниками політичної джинси є місцеві політики та всеукраїнські партії «Опозиційний блок», «Радикальна партія», «Аграрна партія», «Наш край», «УКРОП», «Відродження».

«Джинса “Опозиційного блоку” переважає в південних (Одеса, Миколаїв, Херсон) та східних (Харків, Дніпро, Запоріжжя) регіонах. Тоді як в західних регіонах переважають матеріали з ознаками замовлення на користь “Аграрної партії” та “УКРОП”. “Радикальна партія Олега Ляшка” зустрічається хоч і в меншій кількості, ніж Опозиційний блок, проте практично у всіх досліджуваних регіонах. Є і політичні сили притаманні лише для певних регіонів — це “Розумна сила” в Запоріжжі та “Новий час” у Львові», – повідомляє ІМІ.

Співвідношення політичної та комерційної джинси як в друкованих так і в інтернет- ЗМІ  — 50 на 50% (у середньому по всіх регіонах за дев’ять місяців). Політична джинса переважає над комерційною в газетах Запоріжжя — 59% політична джинса, Ужгорода — 75%, Харкова — 56%, Херсона — 63% та Дніпра — 55%. В онлайн-ЗМІ переважає політична джинса в Миколаєові — 58%, Луцьку — 65%, Полтаві та Херсоні — 80%.

З комерційних замовників джинси практично у всіх досліджуваних регіонах переважають комерційні клініки, магазини та банки. В Запоріжжі велика кількість джинси Запоріжсталі та екстрасенсів.

В рамках дослідження аналізувалось по два популярних друкованих та два популярних онлайн ЗМІ в десяти областях України — Запорізька, Дніпропетровська, Одеська, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Полтавська, Ужгородська, Волинська та Львівська області. Моніторинг проводився кожен другий тиждень протягом дев’яти місяців з квітня по грудень 2016 року. Аналізувались всі матеріали, що вийшли в стрічці новин інтернет-видань, та всі матеріали тижневих випусків газет протягом тижня.

Джинса — це журналістський матеріал, або матеріал прес-служб, що спрямований на поліпшення або ж створення позитивного іміджу політичних партій, окремих політиків або людей, торгових марок або окремих товарів, державних структур, а також благодійних фондів та релігійних організацій, та не позначений як реклама зрозумілим для переважної більшості людей чином.

Моніторинг здійснювали експерти ІМІ в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3146
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ваапче
2670 дн. тому
из джинсы нада мешки шить для брустверов к окопам ! .... типпа каждой джинсе мешок и в качестве мишеней над окопом !!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду