Як у «ДНР» прислухаються до громадськості, або «Україна — не вітрина»

Як у «ДНР» прислухаються до громадськості, або «Україна — не вітрина»

13 Грудня 2016
1440
13 Грудня 2016
13:30

Як у «ДНР» прислухаються до громадськості, або «Україна — не вітрина»

Євген Середа
Журналіст
1440
Кілька місяців тому в розпорядженні «Газеты.ру» опинилися закриті соціологічні дані з «ДНР»
Як у «ДНР» прислухаються до громадськості, або «Україна — не вітрина»
Як у «ДНР» прислухаються до громадськості, або «Україна — не вітрина»

У звіті зазначалося, що сепаратистські ЗМІ не припиняють втрачати аудиторію, а місцеве населення характеризує рівень подачі інформації як «минуле століття» й «колгосп». Мовляв, люди втомилися від «зашкалюючої антиукраїнської пропаганди» й відчувають дефіцит у «новинах економіки». Підкреслювалося, що населення бажає знати результати конкретних справ, а не «довгі нудні монологи» й ток-шоу «в одні ворота». При цьому додавалося: найчастіше популярні приводи для «любові до батьківщини» — «те, що в нас немає бандерів» і «низькі тарифи ЖКГ».

Влада «ДНР», імовірно, зробила своєрідні висновки з цього дослідження й підкоригувала свою інформаційну стратегію. Оскільки сепаратистські ЗМІ за визначенням не можуть відмовитися від антиукраїнської пропаганди, тепер вони, судячи з усього, діють дещо інакше. А саме — пояснюють місцевому населенню, чому добре «те, що в нас немає бандерів», через «новини економіки».

У новому номері однієї з головних «днрівських» газет «Донецкое время» на другій сторінці (після обкладинки з Іваном Охлобистіним, який, демонструючи «паспорт ДНР», вигукує, що він «привержен идеалам русского мира») розміщено матеріал без заголовка під рубрикою «Актуально».

У центрі сторінки — карта Донецької області, розділена на райони, підконтрольні Києву та бойовикам. Зліва від карти — тенденційна добірка економічних новин Авдіївки, Краматорська, Маріуполя, Бахмута (колишнього Артемівська) та інших «територій ДНР, окупованих ВСУ» (помаранчевим кольором), а праворуч — із Донецька й «ДНР» (червоним кольором).

Варто навести кілька фрагментів.

«Рабочие мариупольских заводов МК Азовсталь и ПАО ММК им. Ильича боятся говорить о своей заработной плате и условиях работы. Один из смелых сотрудников, Владимир, считает, что его тяжелый труд оплачивается недостаточно, потому что денег не хватает даже на самое необходимое…».

На противагу цьому:

«5 декабря возобновило свою деятельность предприятие по производству халвы Дары солнца. Оно будет выпускать до 30 тонн халвы в месяц… При полной загрузке мощностей предприятие способно выпускать до 600 тысяч тонн лакомства. На заводе работает 30 человек, но в дальнейшем планируется расширение персонала до 100 сотрудников».

Із приводу цін на хліб у Бахмуті:

«По сообщению ООО Бахмут-Хлеб, с 6 декабря в Артемовске подорожают хлебобулочные изделия. Так, повышение цен произойдет в среднем на 6,2 %... Подорожание хлеба связано с имеющейся на сегодняшний день критической ситуацией роста цен в течение 2016 года на энергоносители, основное и вспомогательное сырье, используемое для производства хлебобулочной продукции…».

Там, де «все тільки починається»: «Сотрудники коммунального предприятия Дорожное ремонтно-строительное управление в 2016 году отремонтировали и покрасили 480 остановочных павильонов Донецка. Кроме того, силами коммунального предприятия в 2016 году было установлено 13 новых остановочных павильонов в шести районах столицы Республики».

На закуску приводится ще одна «економінформація» з районів, «окупованих ВСУ»:

«Национальная комиссия госрегулирования энергетики и коммунальных услуг (НКРЭКУ) рассматривает вопрос об очередном поднятии тарифов на отопление для небытовых потребителей и бюджетных организаций из-за роста цен на природный газ… Следующий проект НКРЭКУ будет содержать предложения о повышении тарифов на централизованную подачу горячей воды».

Тим часом у «народній республіці»: «В декабре 2016 года запланировано осуществить ежемесячные страховые выплаты более 37 тысячам пострадавших на производстве и членам семей погибших на сумму 118,6 миллиона рублей. В декабре также планируется обеспечить протезно-ортопедическими изделиями троих человек на сумму 48,9 тысячи рублей и оплатить больничные листы 191 человеку на сумму 2,4 миллиона рублей».

Таким чином, сепаратистська пропаганда не обмежується посилом, мовляв, Україна для них — ніяка не «вітрина». Вона йде далі, намагаючись переконати місцеву аудиторію, що «насправді це ДНР» є «вітриною» для українців. При цьому розмах паперових економічних крил простягається далеко за межі «низьких тарифів ЖКГ».

Зрозуміло, такі меседжі матимуть певний ефект серед населення окупованих територій. Але навряд ці пропагандистські стріли — які не менш очевидно «грають в одні ворота», ніж ідеологічна «політінформація» — докорінно вплинуть на економічну свідомість більшості місцевих жителів. Принаймні, тому, що багато хто з них як їздили, так і продовжують їздити в сусідні міста, контрольовані Києвом, по пенсії, продукти й ліки.

Утім, слід визнати: «вітриною» для окупованих Донбасу нинішня Україна є лише остільки, оскільки тамтешній морок розвивається набагато інтенсивніше, ніж наші «реформи».

Фото: www.stopfake.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1440
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду